Principală » 2012 » Februarie » 4 » Virusul Schmallenberg se propaga in Europa
11:51:16
Virusul Schmallenberg se propaga in Europa
Autoritatile romane asteapta declararea oficiala a unei epidemii?
Autoritatile franceze au intrat in alerta dupa ce virusul Schmallenberg a fost detectat in 30 de ferme de ovine din 10 departamente  din nordul Frantei.
Asa cum am mentionat in rubrica noastra "Zootehnie” virusul a fost reperat inca din toamna in Olanda. Transmis de insecte, acest tip de virus afecteaza cel mai adesea ovinele, dar si caprinele si bovinele. Se manifesta prin febra si diminuarea productiei de lapte. Este foarte periculos atunci cand infecteaza femelele gestante, deoarece provoaca grave malformatii la fetusi si "nascuti-morti”.
In prezent, Virusul Schmallenberg este depistat si in Belgia si Marea Britanie, iar in Germania cuprinde deja aproape 200 de crescatorii/ferme, potrivit Institutului Friedrich-Loeffler, care supravegheaza aceasta epizootie.
In Franta, ministrul agriculturii Bruno Le Maire a cerut Agentiei nationale de securitate sanitara sa "evalueze impactul acestei noi boli” si a solicitat expertilor sa fie "mobilizati” pentru a pune la punct serologia de diagnostic si vaccinuri adaptate, scrie presa din Hexagon.
Agentia Europeana de Securitate a Alimentelor da asigurari ca virusul nu este transmisibil la om.
Desi nu sunt intrunite elementele declarării unei epidemii in Europa, autoritatile romane ar trebui sa previna asociatiile de profil si, impreuna cu acestea si specialistii in domeniu, sa elaboreze o metodologie de informare a crescatorilor si de supreveghere a situatiei.
(Agricultura-ro)
Vizualizări: 453 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: Germania, franta, virusul Schmallenberg | Rating: 2.0/1
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor