Principală » 2012 » Februarie » 13 » Virusul Schmallenberg: Europa in stare de alerta
12:45:34
Virusul Schmallenberg: Europa in stare de alerta
In Romania, ANSVSA este pe stand-by
Autoritatea Europeana de Securitate a Alimentelor (EFSA) a publicat saptamana trecuta o analiza preliminara asupra posibilelor scenarii de propagare a noului virus Schmallenberg. Precum se stie, pana acum virusul in cauza afecteaza peste 1200 exploatatii de ovine, bovine si caprine din Olanda, Germania, Franta, Belgia si Marea Britanie. In raportul sau, EFSA nu ezita sa aminteasca asupra riscului de propagare, prin divesi vectori si in comunitati mai extinse. Totodata, EFSA nu exclude – asa cum se se presupunea acum cca  o luna de zile – transmiterea virusului doar prin intermediul ţânţarilor sau mustelor ci si de la animal la animal. Si inca ceva ne spune EFSA: "Este putin probabil ca noul virus sa provoace boli la om, dar acest lucru nu poate fi exclus in stadiul actual”.
Autoritatea europeana de securitate a alimentelor precizeaza ca nu este la curent, din pacate, cu eventualul impact al acestui virus in alte state din UE, dar ca face toate eforturile pentru prevenirea extinderii bolii.  
Pentru a evalua riscul extinderii si  in alte state, in lipsa unor informatii fiabile, EFSA utilizeaza modelul altor situatii provocate de virusi, precum BTV8 pentru a observa scenariile de propagare. BTV8 a fost ales pentru ca este un virus cu transmisie vectoriala, ca toate cele din serogrupa Simbu.  Plecand de la toate ipotezele si implicatiile acestor tipuri de virusi,  EFSA nu eyita sa precizeze ca exista riscul unei epidemii  Schmallenberg in Europa.
Poate ca este timpul ca ANSVSA sa emita un semnal catre toate asociatiile prosesionale si crescatorii de ovine, bovine si caprine, semaland ce se intampla in Europa de vest si felul in care trebuie monitorizata situatia din Romania, inclusiv in ce priveste importul de animale vii din zonele afectate.
(Agricultura-ro)
Vizualizări: 517 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: virus Schmallenberg, ANSVSA, EFSA | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor