Principală » 2012 » Februarie » 2 » Valeriu Tabara vs Guvernul Boc: TVA de sub 10 % pentru alimente
16:10:14
Valeriu Tabara vs Guvernul Boc: TVA de sub 10 % pentru alimente
Mutare mai mult decat surprinzatoare in declaratia de presa facuta astazi de dl Valeriu Tabara, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.
Contrar celor reiterate ani de-a randul de premierul Boc si alti reprezentanti guvernamentali, domnul V. Tabara sustine, se pare chiar cu fermitate si convingere, reducerea TVA la produsele alimentare si agroalimentare, ca mijloc de stimulare a consumului productiei nationale si diminuarii evaziunii fiscal in domeniu.
Precizam, inainte de a afla ce a spus ministrul, ca opozitia politica a avansat, in mai multe randuri, proiecte de lege in acest sens, toate fiind repudiate de coalitia de guvernamant.
Iata ce spune acum, la inceput de an 2012, seful MADR:
"Trebuie discutat foarte serios în perioada următoare despre reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată la alimente şi produse agroalimentare, nu neapărat pe produse finite, ci pe întreg lanţul. Avem un studiu făcut la nivelul ţărilor UE pe nivelul TVA la producţia agroalimentară, care este foarte diferită de la o ţară la alta. Dacă reuşim să rezolvăm această chestiune lovim dur evaziunea fiscală. Ceea ce am făcut la cereale, pe o anumită o perioadă, respectiv taxarea inversă, nu va rezolva problema de fond pentru că discutăm aici de miliarde de euro. E o chestiune de abordat cu FMI. Dacă acoperim cu un TVA foarte mare o evaziune fiscală de miliarde de euro să găsim căile prin care aceşti bani rămân în circulaţie şi revin bugetului statului", a precizat Valeriu Tabără, potrivit Agerpres. 
 "A ne opri la produsul finit cu TVA scăzută înseamnă speculă, politicianism şi populism. Dacă vrei să ai o aşezare corectă a preţului şi o repartiţie corectă a profitului trebuie să mergem pe întregul lanţ, de când ai pus plugul în brazdă şi până pui pâinea în galantar. Deocamdată este doar o propunere a MADR, pentru că sunt câteva angajamente care nu pot fi încălcate. Eu cred că va trebui să fim pregătiţi de un astfel moment care nu depinde de performanţele economice ci de ceea ce înseamnă particularităţile agriculturii. Una este circuitul şi dezvoltarea producţiei de la producător la consumator şi alta aspectul colateral al producţiei principale de materii prime, adică pâinea. Consider că nu am rezolvat foarte mult din reducerea evaziunii numai prin taxarea inversă a cerealelor când ea se duce în colateral, în panificaţie", a spus actualul ministru al agriculturii in cadrul conferintei de presa. 
Acesta a menţionat că va încerca să discute această problemă şi cu reprezentanţii FMI, în această perioadă în care se desfăşoară o misiune la Bucureşti, deşi nu există programată nicio întâlnire cu oficialii instituţiilor internaţionale. 
(Agricultura-ro)
Vizualizări: 463 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: alimente, Valeriu Tabara, TVA | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor