Principală » 2013 » Februarie » 15 » Update5/Scandalul cărnii de cal/Trişorii erau la ei acasă, în Franţa, Anglia şi Olanda
22:12:24
Update5/Scandalul cărnii de cal/Trişorii erau la ei acasă, în Franţa, Anglia şi Olanda
Firma franceză Spanghero a făcut "înşelăciune economică”
Ancheta desfăşurată de autorităţile franceze indică faptul că societatea procesatoare franceză Spanghero a vândut carne de cal etichetată drept carne de vită, a declarat joi ministrul pentru problemele consumatorului, Benoit Hamon, precizând că furnizorul român al cărui nume a fost implicat în scandal pare să fi acţionat de bună-credinţă, transmite Reuters. "Nu exista nicioindoiala asuora bunei credinte a sociattii romanesti” (furnozoare de carne de cal, a mai spus Hamon. Spanghero se face vinovata de "inselaciune economica”.
"Ancheta arată că Spanghero ştia că respectiva carne de vită putea fi de cal. A existat o suspiciune puternică", a declarat ministrul pentru problemele consumatorului, Benoit Hamon, într-o conferinţă de presă. 
Spanghero, furnizorul Findus, nu mai are autorizaţia sanitară de a procesa carne, a mai anunţat joi guvernul francez, care a acuzat această firmă de "înşelăciune". Autorităţile vor trimite o echipă de veterinari la sediul societăţii, din sud-vestul Franţei. În funcţie de rezultate, guvernul va decide dacă autorizaţia va fi retrasă definitiv sau nu, a precizat ministrul agriculturii, Stéphane Le Foll, citat de AFP. 
Spanghero importase carnea de cal din Olanda şi, atunci când a făcut acest lucru, se preciza că era originară din România şi că era vorba de carne de cal, a explicat Benoit Hamon, potrivit agenţiei spaniole de presă EFE. 
El a adăugat că grupul francez Comigel, care a pregătit la fabrica Tavola din Luxemburg preparate pentru diverse mărci, ar fi trebuit să-şi dea seama că respectiva carne de la Spanghero, atât prin culoare, cât şi prin miros, nu corespundea celei de vită care era marcată pe etichete şi, în plus, acestea nu precizau ţara de origine. 
Societatea franceză Spanghero 'ştia că revindea drept carne de vită carnea de cal care îi sosise cu eticheta vamală corespunzătoare', a mai afirmat Hamon, citat de AFP. 
În opinia acestuia, întreprinderea franceză Comigel s-a făcut vinovată de 'două neglijenţe omiţând controale pe care ar fi trebuit să le opereze în fabrica sa din Luxemburg'.'Pe de o parte, eticheta nu era conformă cu legislaţia franceză' pentru că nu preciza decât 'carne origine UE', în timp ce ar fi trebuit să indice unde fuseseră crescute şi sacrificate animalele.'Pe de altă parte, cu ocazia decongelării, ar fi trebuit să-şi dea seama că respectiva carne nu era de aceeaşi culoare cu aceea de vită', a adăugat ministrul francez, citat de AFP. 
Potrivit ministrului, 'acest trafic dura de mai multe luni' şi a implicat peste 750 de tone, dintre care 550 de tone livrate către Comigel prin intermediul societăţii Tavola. 
Ancheta a relevat faptul că prin vânzarea cărnii de cal, care este mai ieftină, drept carne de vită, firma Spanghero a realizat, în şase luni, câştiguri suplimentare de 550.000 de euro, a spus Hammon, citat de Reuters. AGERPRES
Trei bărbaţi suspectaţi de fraudă au fost arestaţi joi în Marea Britanie, a anunţat poliţia britanică.
Arestările au avut loc într-o fabrică din Ţara Galilor şi un abator din Anglia care au fost percheziţionate marţi, a precizat poliţia într-un comunicat. 
Poliţia a arestat doi bărbaţi cu vârste de 64 şi 42 de ani la fabrica Farmbox Meats din apropiere de Aberystywth /Ţara Galilor/ şi un bărbat de 63 de ani la abatorul Peter Boddy din Todmorden în comitatul West Yorkshire /nordul Angliei/. 
"Cei trei bărbaţi sunt la comisariatul din Aberystwyth unde vor fi audiaţi" de poliţie şi Agenţia britanică de siguranţă alimentară /FSA/, a precizat poliţia. 
FSA consideră că abatorul Peter Boddy a furnizat carcase de cai furnizorilor de carne Farmbox Meats. 
Activitatea celor două întreprinderi a fost suspendată în aşteptarea rezultatului anchetei în curs de desfăşurare. Marţi, FSA a explicat că ea caută să înţeleagă împreună cu poliţia circumstanţele "care au condus la vânzarea de produse ce ar fi trebuit să fie carne de vită pentru kebab şi hamburgeri şi care s-a dovedit a fi de cal", aminteşte AFP. 
Autorităţile britanice au anunţat de asemenea joi că şase carcase de cai sacrificaţi în Regatul Unit şi conţinând urme de fenilbutazonă, un analgezic interzis în alimentaţie, au fost trimise în Franţa şi "probabil că au intrat în circuitul alimentar" în acest scandal european tentacular.
(Agerpres/agricultura-ro)

 

Vizualizări: 349 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: carnea de cal, trisorii, Spanghero | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor