Principală » 2012 » Februarie » 16 » Sugestii pentru noul minstru al agriculturii
21:00:44
Sugestii pentru noul minstru al agriculturii
Organizarea de briefing-uri inaintea consiliilor AgriFish
Sprijinirea propunerii daneze privind OMG
Cunoscator bun al multor businessuri din agricultura interna, noul ministru al agriculturii, dl. Stelian Fuia este obligat sa se racordeze rapid si la problematica rezultata din "miscarile” mai mult sau mai putin de culise ale afacerilor agricole din Comisia Europeana. Propunem ca, in acest sens, domnul ministru sa preia obiceiul majoritatii omologilor din UE, respectiv organizarea de briefing-uri de presa inaintea participarii la reuniunile consiliului de ministri pe probleme de agricultura si pescuit (AgriFish). Mai ales, ca, pana acum niciunul dintre predecesorii sai nu a avut acest bun si necesar obicei. Aceasta ar transparentiza pozitia Romaniei la reuniunile AgriFish, pe de o parte, iar, pe de alta, ar "impune” MADR pregatirea mai buna a mandatului pe care ministrul il va avea va reuniunile consiliului.
Totodata, organizatiile profesionale si publicul larg ar beneficia de informatii mai precise privind "gandirea” ministerului nostru al agriculturii vis-à-vis de agenda fiecarui consiliu ministerial ce are loc la Bruxelles sau in alta locatie stabilita de presedintia semestriala a UE.
Nu in ultimul rand, vom avea prilejul sa aflam in ce grup de state se pozitioneaza  Romania fata de marile subiecte dezbatute la consiliile minsiteriale AgriFish. De renarcat, in acest context, ambiguitatea demnitarilor nostri din fruntea MADR care nu au fost in stare sa-si concerteze punctele de vedere si voturile cu grupul de state nou intrate in UE, dar nici cu Franta sau Germania.
"Jocul” la doua capete ar putea sa ne coste mult acum, cand riscam sa pierdem bani din fondurile alocate in  exercitiul 2007-2013 (dupa cum atentiona, in aceste zile comisarul Dacian Cilos.  "Udrizarea” utilizarii fondurilor pentru pilonul II (dezvoltarea rurala), precum au fost proiectele prin care Elena Udrea a "aruncat” cu banii europeni pe fereastra risipei, prin PNDI, ar avea urmari foarte neplacute. Este important ca absorbţia fondurilor europene pe agricultură să fie privită atât din punct de vedere cantitativ, din punctul de vedere al sumelor care trebuie absorbite ca să nu existe riscul dezangajării de fonduri. Aşa cum stau lucrurile, în momentul de faţă, încă nu există risc de dezangajare de fonduri pe dezvoltare rurală (…), însă e important să se urmărească absorbţia pe fondurile pe dezvoltare rurală şi din punct de vedere calitativ, adică ce impact au investiţiile care sunt finanţate prin PNDR în economia reală din zonele în care aceste investiţii sunt făcute”, a declarat Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, la intalnirea cu ministrul Stelian Fuia, la 16.02.2012.
Atentionarea publica facuta de dl Dacian Ciolos nu este deloc intamplatoare.
In consens cu cele de mai sus, am sugera noului ministru al agriculturii sa fie atent la faptul ca la 9 martie a.c., presedintia daneza a UE are pe agenda consiliului ministrilor de mediu problema organismelor modificate genetic (OMG). Se asteapa ca Danemarca sa vina cu o propunere care ar avantaja si Romania. Chiar daca MADR nu participa, ministrul Fuia are obligatia (in numele agricultorilor din   Romania) sa-l determine, in intelegere cu primul-ministru Ungureanu, pe ministrul mediului sa sprijine propunerea pe care o va face Danemarca.
Constantin  Radut
Vizualizări: 449 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: Agrifish, briefinguri de presa, omg | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor