Principală » 2012 » Aprilie » 24 » Scandalul laptelui: ANSVSA ataca dur MADR
18:00:50
Scandalul laptelui: ANSVSA ataca dur MADR
Radu Roatiş (ANSVSA): Laptele de consum comercializat pe piaţa românească este obţinut doar din lapte proaspăt. Asa este? dle Stelian Fuia
Laptele de consum comercializat pe piaţa românească este obţinut doar din lapte proaspăt provenit de la fermele comerciale sau din gospodăriile populaţiei, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.
Radu Roatis, presedintele ANSVSA ataca dur pe ministrul Stelian Fuia si pe cei care il consiliaza. Fiind o institutie nesubordonata MADR, nici pe linie administrativa si nici de partid (Radu Roatis este liberal si si-a redobandit functia, dupa ce a fost destituit de guvernul Boc,  in urma deciziei instantei judecatoresti), ANSVSA persifleaza (in)competent celor de la MADR. R. Roatis  s-a arătat surprins de declaraţiile recente ale ministrului agriculturii, potrivit cărora "o cantitate mare din laptele vândut în magazine nu este natural, ci este produs din lapte praf', considerând că oficialul MADR nu deţine consilieri "de cea mai bună calitate''. 
"Mă intrigă aceste declaraţii, probabil pentru că există o consiliere care nu este de cea mai bună calitate. Acea persoană sau acel grup de oameni din minister nu este cel mai bine pregătit dacă poate să susţină astfel de declaraţii. Sunt convins că MADR are multe probleme de rezolvat şi toate aceste lucruri sunt întâmplătoare", a subliniat Radu Roatiş. 
"Laptele de consum este obţinut din lapte proaspăt provenit de la fermele comerciale, din gospodăriile populaţiei sau din comerţul intracomunitar. Chiar dacă ar fi obţinut din lapte praf, nu ar fi nicio problemă deoarece laptele praf este fabricat tot din lapte natural sută la sută. Procesatorii preferă însă alte metode mai puţin costisitoare, dar tot din lapte natural", a precizat
"Mă intrigă aceste declaraţii, probabil pentru că există o consiliere care nu este de cea mai bună calitate. Acea persoană sau acel grup de oameni din minister nu este cel mai bine pregătit dacă poate să susţină astfel de declaraţii. Sunt convins că MADR are multe probleme de rezolvat şi toate aceste lucruri sunt întâmplătoare", a subliniat Radu Roatiş. 
"Laptele de consum este obţinut din lapte proaspăt provenit de la fermele comerciale, din gospodăriile populaţiei sau din comerţul intracomunitar. Chiar dacă ar fi obţinut din lapte praf, nu ar fi nicio problemă deoarece laptele praf este fabricat tot din lapte natural sută la sută. Procesatorii preferă însă alte metode mai puţin costisitoare, dar tot din lapte natural", a precizat preşedintele ANSVSA.
Acesta a adăugat că legislaţia permite ca în perioada de iarnă, când lactaţia vacilor este în scădere, să se folosească lapte praf în obţinerea produselor lactate, dar într-o proporţie de până la 30%. 
Pe de alta parte, R. Roatis arata ca  România a primit o derogare din partea Comisiei Europene, până la finele lui 2013, de a pune pe piaţa naţională, dar şi de a folosi lapte neconform de către industria de procesare, respectiv lapte provenit din gospodăriile populaţiei şi din ferme mici, care deţin 4-5 vaci. 
''Această derogare a fost un mare avantaj pentru România pentru că nu am ajuns în situaţia extremă de a tăia un milion de bovine de lapte pentru că nu aveam ce face cu laptele şi nici de a închide micile unităţi de procesare existente în jurul a 4-5-6 comune. În al treilea rând, procesatorii au avut posibilitatea ca din acest lapte să facă produse lactate care pot fi puse pe rafturile magazinelor şi nu au fost nevoiţi să le obţină din lapte praf', a explicat Roatiş. 
Argumentele preşedintelui ANSVSA au fost întărite şi de directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, care susţine că laptele de consum din magazinele autohtone este fabricat în totalitate numai din lapte proaspăt, iar laptele praf se foloseşte doar pentru alte produse lactate cum ar brânzeturile sau iaurturile, dar în cantitatea permisă de lege. 
''Laptele de consum existent pe piaţă este obţinut în totalitate din lapte proaspăt, iar în alte produse lactate precum sana, iaurturi, brânzeturi este posibilă folosirea laptelui praf într-o proporţie de 30%, dar numai în perioada 1 noiembrie - 1 martie, când producţia de lapte este mai scăzută. Pe de altă parte, nu există o logică din punct de vedere economico-financiar în condiţiile în care laptele produs din lapte praf este mai scump decât cel făcut din lapte proaspăt pentru că trebuie să treacă prin două procedee tehnologice'', s[pune D. Cojocaru.
Si totusi, exista o discrepanta intre declaratiile reprezentantilor MADR, ANSVSA SI APRIL: producţia de lapte de consum a României a fost de 221.311 tone în 2011, similară cu cea din 2010, în timp ce unităţile procesatoare au colectat cu 1,3% mai puţin lapte, până la 892.115 tone, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). 
Potrivit informatiilor Ministerului Agriculturii, România a importat  in anul 2011 lapte si smantana in valoare de 54,9 milioane euro (fata de 49,1 mil. euro, in 2010), precum si branzeturi in valoare de 98,2 mil euro (fata de 79,7 mil euro, in 2010). In ce priveste exporturile, Romania a vandut in 2011 lapte si smantana in valoare de 21,8  mil euro (fata de 16,5 mil. euro, in 2010). Exportul de branzeturi a fost = zero. Asadar, o balanta comerciala in acest sector extrem de defavorabila si de neintelers, daca ar fi sa luam de bune ceea ce spune Radu Roatios de la ANSVSA si Dorin Cojocaru de la APRIL.
Cine minte si cine spune adevarul in scanbdalul laptelui de consum contarfacut?
(agricultura-ro)
Vizualizări: 466 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: Stelian Fuia, ANSVSA, Radu Roatis, lapte praf | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor