Principală » 2013 » Martie » 12 » S.S.Irimescu: un amator într-ale agriculturii şi politicii agricole
23:41:04
S.S.Irimescu: un amator într-ale agriculturii şi politicii agricole
Problema liberalizării pieţii funciare "tratată” cu indiferenţă şi de MADR şi de guvern
"Uitat”  câteva mandate la Bruxelles, pe lângă reprezentanţa economică a României la CE, Achim Irimescu apăru la MADR, odată cu venirea la putere a USL, drept "raza de soare” pe care PC/partidul lui Dan Voiculescu, o aduce in politica agricolă românească. Nu a fost greu să îţi dai seama că individul este un birocrat marginal, stătut la minte si "mucegăit’ prin birourile de consilier economic in capitala UE. Culmea că pe timpul mandatelor sale a fost cooptat in echipele de negociere a Tratatului de aderare si a mecanismelor ce însoţesc participarea României cu drepturi depline in uniune.
Nu a fost greu, la Bucuresti, să identifici în A.I. individul "bosumflat” că a plecat de la cca 4000 euro/lună, la una mie euro in ministerul agriculturii de la Bucureşti. Dar dacă asa a vrut muşchii lu’ dom’ profesor ca el să fie racolat…
In calitatea pe care a avut-o ar trebui să ştie "ca pe apă” slăbiciunile Tratatului de aderare a României la UE si actiunile ce pot fi intreprinse acum pentru a "repara” ceea ce nu s-a obţinut la timp pentru ţara care l-a plătit cu mulţi bani atâţia ani de zile… De pildă, care sunt posibilităţile ca România să poată obţine derogare pentru ca liberalizarea pietii funciare să nu fie aplicată de la 1 ianuarie 2014, ţara noastră devenind, astfel, prima din "valul” 2004/2007 care va permite persoanelor fizice nerezidente să poată cumpara teren arabil si forestier pe piata locală. Asta pentru că în Tratatul de aderare , numai România si Bulgaria nu au avut, la capitolul libera circulaţie a capitalurilor, posibilitatea de a prelungi cu încă trei ani perioada de tranzitie de 7 ani de care au beneficiat toate statele din Europa centrală si de est, cu excepţia Poloniei, care a negociat o perioadă de 12 ani.
Achim Irimescu se "fofilează” mereu atunci când trebuie să răspundă clar la o întrebare. In vară era de părere că România ar trebui să facă demersuri guvernamentale pentru prelungirea cu incă trei ani a acestei tranziţii privind liberalizarea pieţii funciare. Prin  decembrie/ianuarie opina că incă sunt şanse ca România să nu fie "cumpăratăa” la "bucată” (cum se exprimă unii jurnalisti). Acum dl. Irimescu si-a schimbat completamente punctul de vedere.  La o conferinţă pe probleme agricole, ce a avut loc în aceste zile, s.s. Irimescu spunea că: "Acum trei ani s-a analizat în Consiliul de Miniştri de la Bruxelles situaţia liberalizării achiziţiei de terenuri în România. Concluzia a fost una foarte clară: nu sunt probleme legate de achiziţia terenurilor". Nu este adevărat, dle Irimescu, nu in Com AgriFish s-a discutat acest lucru. A fost o procedură standard, impusă prin  tratat tuturor statelor care au aderat in "valul” 2004/2007, procedură "inchiriata” de CE către firme private. In România, raportul in cauză a fost realizat de către o asociatie condusă de o … irlandeză, care, in paranteză fie spus, cunoştea agricultura României la fel de bine ca si dv., adică din…  avion. La toate statele "examinate” concluzia a fost asemănătoare. Numai că România si Bulgaria trebuie să-şi liberalizeze piaţa funciară mai repede, inţelegeţi, adică să poată concura la cumpărarea a 5-10 ha de teren agricol Nea Nicu din Ciorogârla cu Mr. Robert din Calgary. Păi cine va avea câştig de cauză? Mr. Robert, care il va băga, peste 5-10 ani,  in sapă de lemn si pe unul ca Laurentiu Baciu. Asta pentru că ăla are posibilităţi financiare mai mari, plus că sistemul lui bancar il incurajează să se imprumute pentru a cumpăra teren agricol, in România. Pe L. Baciu banca îl înglodează in datorii, din cauza dobânzilor si îl elimină de pe piată. Ei si? Spuneti dv. dl. s.s. Irimescu: că doar nu o să plece Mr. Robert cu pământul României in avion până in Anglia. Nu, cu pământul nu are cum, dar cu recolta, da. De-aia spui şi dta, dle Irimescu, că România este fruntaşă in vânzarea de cereale in Europa (parcă locul 5 in anul 2011), in  loc să vândă cerealele la fabrici de nutreţuri pentru creştrea animalelor si vânzarea de carne si produse din carne. Adică să vândă produse cu plus valoare, nu doar materii prime. Păi vezi, dle s.s. Irimescu, de-aia liberalizarea pieţii funciare este o chestiune ce trebuie privită cu mai multa înfrigurare la MADR, nu doar cu fâlfâituri de cravată, cum faci mata care te porţi ca şoferii, cu vestonul deschis si cravata in ...pe burtă.
La aceeaşi conferinţă pe probleme agricole, dl. Irimescu face pe atoate ştiutorul, salvatorul politicilor agricole. Iată ce filosofa: ”Avem intenţia să introducem nişte condiţii, sigur nu poţi discrimina investitorii străini faţă de cei români, dar ideea ar fi ca de la o anumită suprafaţă în sus, probabil de la 5 hectare, să introducem cerinţa ca ei să fie agricultori, să aibă cunoştinţe în domeniu. De asemenea, vrem să convertim Agenţia Domeniilor Statului la ceea ce este SAFOR (poate SAFER -  Sociétés d’aménagement foncier et d’établissement rural – n.n.) în Franţa, respectiv într-un organism cu un drept de preemţiune, care în momentul în care se face o tranzacţie cu terenuri, analizează cine este cumpărătorul şi dacă nu prezintă suficiente garanţii că investitorul va face agricultură nu-i permite achiziţia de terenuri". Nu, dle Irimescu, SAFER nu este doar o societate cu drept de preemţiune, ci un organism care reglementeaza de 70 de ani piata funciară din Franta, in care nu poate să intre nici fiul unui fermier dacă nu este instruit si acceptat de SAFER.
Cu aşa specialişti din MADR nu este nicio şansă ca fermierii si proprietarii de terenuri agricole din România să fie protejaţi in competiţia cu persoanele nerezidente, fizice sau juridice. Iar faptul că ar fi o statistică la MADR potrivit căreia doar 8 % din SAU României este în posesia străinilor este o minciună sfruntată. Cică potrivit datelor MADR, într-un clasament al cumpărătorilor de teren în România, pe primele locuri se află Italia, cu 24,29%, urmată de Germania cu 15,48% şi de ţările arabe cu 9,98%. Totodată, Ungaria deţinea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumpărat în România, Spania 6,22%, Austria 6,13%, Danemarca 4,52%, Grecia şi Olanda câte 2,4% şi Turcia 0,78%.
Vrem să ne dovedească prin documente dl s.s. Irimescu că aşa este. Dupa Ucraina, România este a doua ţară in Europa şi singura ţară din UE si care a vândurt străinilor cea mai mare suprafaţă de terenuri agricole si silvice. MADR are obligatia să spună adevărul.
Costin Buradu   
 

Vizualizări: 338 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: liberalizarea pietii funciare, Achim Irimescu | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor