Principală » 2012 » Martie » 8 » Romania- cel mai mare grad de saracire a populatiei din UE
19:21:52
Romania- cel mai mare grad de saracire a populatiei din UE

Cu prilejul Zilei internationale a femeii, Eurostat – Oficiul de statistica al Uniunii Europene  a dat publicitatii o evaluare a ponderii populatiei feminine in totalul populatiei din statele membre, precum si multe alte statistici privind "pozitionarea” femeilor in diverse "topuri”, precum rata de incadrare in munca  in functie de gradul de instruire sau procentul de cumparaturi on-line pe care le efectueaza femeile, in raport cu barbatii.

Eurostat tine sa ne informeze ca in anul 2011 UE-27 numara  257 milioane de femei si 245 milioane de barbati, altfel zis la 100 de barbati "reveneau” 105 femei, un raport ce depaseste media mondiala, consecinta si a imbatranirii populatiei pe "vechiul” continent European.

Cel mai elcovent tablou este, poate, cel privitor la gradul de saracire a populatiei feminine si masculine, Eurostat subliniind, in textul comunicatului, disparitati mari in Italia, Austria sau Slovacia si  disparitati mai mici in unele state baltice sau Ungaria.

La acest capitol, Romania nu inregistreaza nici extreme pozitive, nici negative. Tabloul referitor la Romania este cel mai negru posibil: in anul 2010, 42,5 % din numarul femeilor traiau sub presiunea saracirii  si a excluderii sociale; nici barbatii nu o duceau mai bine, deoarece aproape 41%  (40,6%, mai exact) dintre acestia aveau aceeasi soarta ca si cea a femeilor. Credeti ca ne depaseste o alta tara, din acest punct de vedere? Ei bine, nu. Nici macar "saraca” noastra vecina, Bulgaria, asta desi vreo 43 % dintre bulgaroaice traiesc in pragul saraciei si al marginalizarii sociale. Barbatii bulgari sunt mai bine plasati, doar 39,8 % (41 % barbati romani) sunt supusi amenintarii saraciei si  marginalizarii sociale.

Asta a fost in  anul 2010. Dupa cum bine stim, saracirea populatiei Romaniei a continuat cu brio in anul 2011, cand cca 1,2 milioane de salariati la stat au avut veniturile diminuate si cam tot atatia pensionari din "sanctiunea” cu 5,5 % primita prin asigurarea de sanatate a celor care aveau o pensie sub 1000 lei.

Ca lucrurile stau intocmai, adica populatia Romaniei este in saracire dinamica si adancita, iar nivelul veniturilor/salariilor a scazut o confirma si un surprinzator articol-analiza din   jurnalul economic francez "La Tribune” (aparut in aceste zile), care anunta investitorii europeni ca Romania a devenit la fel de competitiva precum China.  Atentie! Sa nu exageram… numai din punct de vedere al salariilor (foarte mici, se intelege).

Ei, asta da! este o victorie incontestabila a politicii de reforma "structurala” a economiei si societatii romanesti

 

Vizualizări: 512 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: polulatia feminina, marginalizare sociala, risc de saracie, UE | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor