Principală » 2012 » Ianuarie » 5 » Romania a ramas la magiunul de prune
21:52:45
Romania a ramas la magiunul de prune
Haosul este mare in agricultura Romaniei, iar interesele economice si politice ale magnatilor din domeniu sufoca taranimea si micile afaceri ce se zbat sa vietuiasca. De aici si pana la a neglija una dintre componentele esentiale ale subzistentei agriculturii locale in Uniunea Europeana ni se pare a fi tactica autodistrugerii, a autoelminarii noastre de pe piata europeana.
Semnalul este acesta: din cele peste 1000 de produse inregistrate in lista de protectie geografica a produselor agricole si agroalimentare, pe care o reflecta, in prezent, statistica UE, Romania are inregistrat doar un singur produs. Anume, Magiunul de prune Topoloveni, care a primit exclusivitatea denumirii la 8 aprilie 2011. Este aproape rusinos sa crezi acest lucru, dar nu putem sa ne laudam. Doar Bulgaria se afla pe podium cu noi. Alte state din est sunt departe, departe, incearca sa ajunga din urma statele "vechi” din UE. Polonia are intregistrate nu mai putin de 32 de bunuri (de la fasole cu carne, pana la visinata cu menta), R. Ceha, 25 de produse (primele inregistrate inca din perioada de preaderare, respectiv 2003), Ungaria si Slovacia detin cate noua produse in portofoliul bunurilor protejate de legislatia UE.
Ce raspuns poate sa dea MADR acestei situatii? Desigur, coplesit de problema cresterii salariilor la APIA sau la alte institutii subordonate, ministrul si echipa sa savureaza alte subiecte "strategice” ale agriculturii romanesti. Dar promovarea produselor agricole si bunurilor alimentare in lista de protectie a indicatiilor geografice, a denumirii de origine si a specialitatilor traditionale ar da impuls nu doar marilor latifundiari, ci, mai ales, intreprinzatorilor mici si mijlocii, cei care au capabilitatea de a renaste traditiile satului romanesc si ale agriculturii de calitate.
Reamintim ca UE dispune de trei sisteme de promovare si protejare a denumirilor de produse agricole si bunuri alimentare : AOP (denumirea de origine protejata), IGP (indicatie geografica protejata) si STG (specialitate traditionala garantata).
Iata care sunt etapele inregistrarii denumirii unui produs:
1. Producatorul sau grupul de producatori trebuie sa defineasca produsul si caracteristicile sale conform unui caiet de sarcini.
2. Etapa urmatoare este introducerea unei cereri pe langa organismul national competent (in cazul nostru, MADR).
3. Autoritatea nationala analizeaza si aproba cererea, apoi o transmite spre examinare CE.
4. Comisia Europeana publica in Jurnalul Oficial cererea de inregistrare a produsului.
5. Inregistrarea se face dupa sase luni daca nu exista nicio obiectie din partea altor producatori din UE. Daca exista obiectii au loc consultari intre parti pentru identificafrea unui punct de vedere comun .
Lucrurile nu par complicate, insa in Romania aceasta "afacere” nu prezinta interes. Dovada ca, potrivit site-ului CE nu avem depusa nicio cerere de inregistrare de produse care sa fie protejate de legislatia europeana si care, prin inregistrare sa aduca un plus de interes in promovarea si consumul acestora pe piata UE. Produsele cu sigla AOP, IGP sau STG au deja o piata de cateva miliarde euro.

Costin Buradu
Vizualizări: 487 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: MADR- denumire de origine - sistem | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor