Principală » 2012 » Ianuarie » 26 » Respectarea legislaţiei privind asigurarea bunăstării găinilor ouătoare
20:45:56
Respectarea legislaţiei privind asigurarea bunăstării găinilor ouătoare

*Informare ANSVSA
În calitate de stat membru, România aplica prevederile legislaţiei comunitare în domeniul protecţiei găinilor ouătoare.
Conform prevederilor art. 5 al Dir. Cons. 1999/74/CE, începând cu data de 1.01.2012, sistemul de cuşti neîmbunătăţite nu se mai poate utiliza.

Autoritatea Natională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a monitorizat permanent exploataţiile de găini ouătoare, proprietarii fiind informaţi cu privire la prevederile legislative, fie prin intermediul Uniunii Crescătorilor de Păsări (UCPR) care a colaborat permanent cu instituţia noastră, fie prin intermediul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, în cazul exploataţiilor de capacitate mai mică şi ai căror proprietari nu erau membri ai UCPR.    
Menţionarea României ca ţară pasibilă de declanşare a procedurii de infringement ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor privind respectarea art. 5 al Dir. Cons. 1999/74/CE, se datorează faptului că a fost luat în considerare situaţia transmisă către DG - SANCO în  luna noiembrie 2011.
În respectiva raportare, România a informat Comisia Europeană că estimează că există pe teritoriul naţional unităţi care vor mai caza găini ouătoare în cuşti neîmbunătăţite după data de 31 decembrie 2011.
În raportarea ulterioară, de la sfârşitul lunii decembrie 2011, Autoritatea Natională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a informat că se va conforma în totalitate prevederilor Dir. Cons. 1999/74/CE, datorită faptului că unităţile respective şi-au asumat responsabilitatea aplicării normelor şi termenul de 31.12.2011, ca limită de cazare a găinilor în cuşti neîmbunătăţite, urmând ca efectivele sa fie transferate către alte sisteme de creştere, fie vândute sau abatorizate.

(Bucuresti, 26.01.2012)

Vizualizări: 488 | Adăugat de: constantinradut | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor