Principală » 2012 » Aprilie » 13 » “Razboiul usturoiului”: invingator China
21:54:37
“Razboiul usturoiului”: invingator China
Intre alte multe performante ale Chinei neosocialiste,  usturoiul este o moneda forte pe piata mondiala a  legumelor. Putini stiu, poate, ca, de peste doua decenii, un adevarat "razboi al ustoriului” se desfasoara intre marile puteri legumicole ale lumii.
Recent, producatorii spanioli de ustoroi, sustinuti de cei francezi si italieni, au solicitat Comisiei Europene sa "vegheze” cu maxima responsabilitate importurile de ustori pe piata comunitara, altfel practicile nelioale putand afecta concurenta si deci puterea de subzistenta a producatorilor europeni. In Uniunea Europeana, principalele trei tari producatoare, respectiv Spania, Franta si Italia cultiva ustoroiul pe cca 20 000 hectare, dar ponderea lor este infima fata de ceea ce se produce in lume. In intreaga UE, productia de usturoi este de cca. 250 000 tone (din care 140 000 numai in Spania) si nu satisface cererea. In aceste conditii, dar si pentru a respecta reglementarile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), UE  are stabilite contingente de import din mai multe state din lume. Cel mai important este cel  din China, respectiv de 58 870 tone pe an. Restul importurilor (necontingentate) ar trebui sa devina prohibitive, deoarece taxa vama este de 1200 Euro/tona.
O varietate de usturoi din marele "imperiu” economic al secolului al XXI-lea, respectiv cel din regiunea Jinxiang Da Suan/China, a obtinut din partea autoritatilor de la Bruxelles specificatia de "indicatie geografica protejata”(IGP), in cadrul unui aranjament din 2007, dintre UE si China, de 10x10 (10 produse cu IGP, de ambele parti, pentru export/import pe pietele in cauza). Numai ca, beneficiind de aceasta protectie, usturoiul cu originea Jinxiang Da Suan, se inmulteste pe piata legumelor din UE ca ciupercile dupa ploaie. Metodele sunt stiute numai de exportatorii chinezi si intermediarii lor europeni. "Invazia” de ustoroi cu IGP-ul sus-mentionat "sufoca” de la un an la altul producatorii europeni, atat cei mai, cat si cei mai putin mari. De aceea, cum spuneam, cultivatorii din Spania, sustinuti de cei din Franta si Italia, cer Bruxelles-ului sa vegheze cu maxima exigenta ca usturoiul chinezesc sa fie numai cel cu  IGP-ul acceptat si sa raspunda normelor de calitate ce sunt cerute producatorilor comunitari in   materie de respect al mediului si al securitatii alimentare.
Un fenomen asemanator se intampla in relatiile dintre SUA si China. Pentru ca  cele doua puteri nu au un acord asupra ”usturouilui”, SUA aplica o taxa vamala anti-dumping, de cca 380 % (in raport cu alte taxe de import similar) intregului import provenit din China. Si aceasta se intampla din anul … 1994.  Saptamana aceasta, Comisia Internationala a Comertului American (ITC) a aprobat, pentru a treia oara, mentinerea statu-quo-ului, motivandu-si decizia prin faptul ca eliminarea sau diminuarea taxei ar aduce prejudicii fermierilor americani de  legume. Chiar daca autoritatile chineze protesteza fata de o asemenea practica ce incalca reglementarile OMC si ale  Rundei Uruguay, institutiile americane de resort par surde.
"Razboiul usturoiului” continua, pastrand o "veche traditie” in relatiile comerciale internationale, cand marile puteri nu se "inteleg” (a se citi isi protejaza piata, indiferent de mijloace).
Sa notam faptul ca in ce priveste usturoiul, China va fi greu de invins.  "Marea” China este leaderul  mondial in  domeniu, productia sa mondiala fiind de 13,7 milioane trone, mult in fata celui de-al doilea competitor, India, cu o productie de 834 000 tone. SUA detine locul al 8-lea, cu o productie de 170 000 tone (2010). Ofera sa interna este in degringolada, inca din 1998, de cand ustoriul chinezesc  s-a vazut vedeta in hipermarketurile americane. In ce priveste Europa, ea este mica-mica, reprezentand numai 2 % din piata mondiala a ustoiroiului.
Ion Ciprod
Vizualizări: 500 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: usturoi, SUA, china, UE | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor