Principală » 2012 » Noiembrie » 15 » Propunerile lui Dacian Cioloş pentru PAC 2014-2020 făcute harcea-parcea de Van Rompuy
21:27:22
Propunerile lui Dacian Cioloş pentru PAC 2014-2020 făcute harcea-parcea de Van Rompuy
România – izoltă în politica ce se construieşte la Bruxelles
In timp ce pe malurile Dambovitei si in Dealul Cotrocenilor continua batalia pentru intâietatea inutilă in relatiile internationale, la Bruxelles si in alte capitale europene se ia atitudine, se fac demersuri de colaborare bilatarela si regionala pentru interesul fiecarui stat membru al UE. In aceste zile, astfel de actiuni au luat o amploare si dinamica nemaivazute, determinate de apropiata reuniune, la varf, din 22-23 noiembrie, de la Bruxelles. Atunci, sefii de stat si de guvern trebuie sa decida cum va arata bugetul comunitar pentru exercitiul financiar 2014-2020. Sumele alocate sunt determinante, in primul rand, pentru noile state intrate in Uniune, dar si pentru cele vechi, din unghiuri ce tin numai si numai de interesul propriu.
Cea mai disputata preocupare este legata de bugetul comunitar privind Politica Agricola Comuna (PAC). Propunerile Comisiei Europene, respectiv cele ale comisarului pentru agricultura Dacian Cioloş, se părea, pâna acum câteva zile, ca întruneau cea mai mare aderenţă, fiind apreciate drept rezonabile si bine gândite pentru UE in ansamblu (ca mare jucator pe piata agricola internationala), dar si pentru fiecare stat in  parte. Propunerile lui Cioloş   sustineau o convergenta treptata a alocărilor bugetare către statele nou intrate din  Europa centrala si de est, precum si noutati privind stimularea atragerii tinerilor in agricultura, sprijinirea fermelor de dimensiuni medii si mici, mai buna conservare a mediului in sectorul agricol.
Dupa mai bine de un an de la prezentarea propunerilor CE si ale comisarului Cioloş, ieri, presedintele Consiuluiu European, Mr. Herman von Rompuy, un conservator care nu s-a afirmat decat prin "nazbatiile politice” din propria tara (Belgia) a aruncat "bomba” in asa-zisa unitate europeana. Von Rumpoy a anuntat noaptea trecuta propriile  propuneri privind bugetul multianual pentru 2014-2020, pentru a satisface pretentiile Marii Britanii si ale Danemarcei - inacceptabile pentru majoritate – interesate mai putin de agricultura si de coeziune europeana. Von Rompuy a sugerat tăieri masive din PAC, ceea ce ar determina, in opinia unor analisti, destrămarea acestui segment de uniune europeana, cel mai vizibil din ultimii 50 de ani. In timp ce Comisia propunea un buget de 386 miliarde euro pentru 2014-2020 (aproape 40 % din bugetul UE), presedintele Consiliului solicita amuptarea sa cu cca 22 miliarde euro, adica pana la 364 miliarde euro. Mai mult, Von Rompuy vrea ca sa se aloce doar 269 miliarde euro pentru ajutorul direct din agricultura si 83 miliarde euro pentru Fondul European de Dezvoltare Rurala (FEADR), in loc de 283 miliarde, respectiv 92 miliarde euro, cum a propus comisarul european Dacian Cioloş. Aceasta, la nivel "macro”. Pe palierul tehnic, Von Rumpoy, (atoate stiutor, se pare, precum la noi Traian Băsescu) pune sub semnul intrebării proiectiile lui Cioloş, arătând ca plafonarea ajutorului destinat prevenirii creeării  de mari concentraţii agricole să nu mai fie o politică unitară a UE ci a fiecărui stat in parte. Privind ecologizarea terenurilor agricole, Rumpoy nu ţine seama de propunerile comisiei si arata ca ar fi bine ca cele 30 % din  ajutoarele de mediu să nu fie o obligaţie comunitară ci una naţionala. In acelasi sens, preşedintele Consiliului solicita ca transferul de fonduri intre ajutoarele directe si FEADR să nu se limiteze la 5-10 %, cât propunea Dacian Cioloş, ci sa crească la 15%. Expertii sunt de acord ca propunerile lui Von Rumpoy ar face harcea-parcea proiecţia gandită de comisarul Dacian Cioloş si apreciată in mai toate capitalele europene si de către organizatiile profesionale.
Ciolos a reactionat, aratand ca tehnicile bugetare propuse de  Von Rumpoy nu sunt acceptabile si ar întoarce politica agricolă la ce a fost  în  urmă cu 30 de ani.
Premierul Ponta spune că poziţia României este nenegociabilă şi va merge până la exprimarea dreptului de veto
In  capitalele europene, reactiile au fost unele dure, altele de neauzit. In Franta, primul ministru, ministrul agriculturii, cel al afacerilor europene au anuntat public ca propunerile lui Von Rumpoy sunt inacceptabile si Franta se opune vehement. In Germania, guvernul pare duplicitar si tace, desi in   urma cu trei săptămani se anunţase un accord intre miniştrii agriculturii din cele două state net contributoare la PAC.
In "sânul” celor 15 (adica valul 2004-2007), din care face parte si România, lucrurile sunt la fel de bulversante. Desi fac parte din grupul zis "Prietenii coeziunii”, opiniile adevarate încep să iasă la iveală. Surpinzatoare a fost opinia (nereţinută de presa din ţară) a premierului Victor Ponta care a spus că România ar trebui să se prevaleze de dreptul de veto daca interesele sale sunt atinse in cadrul deciziilor ce se vor lua săptămâa viitoare. Si aceste interese, bineinteles ca vor fi atinse daca se va merge pe propunerile lui Von Rumpoy, cel putin in ce priveste PAC. Mai ales că utlizarea fondurilor europene de catre România este execrabilă, pe ansamblu. Insă la Bruxelles nu va fi prezent Victor Ponta, ci Traina Băsescu, care nu are niciun interes politic sa se "încrânceneze” nici cu Von Rumpoy nici cu alti lideri conservatori/populari.
România, dupa lipsa de reactii din aceasta saptămâna, cand s-au vehiculat tot felul de variante ale exercitiului financiar 2014-2020, lansate de preşedintia cipriotă si de preşedintele Consiliului European, este izolată, nu a încercat şi nici nu încearcă să facă alianţe, sau să intre în  alianţe care să îi aducă avantaje.
In schimb Polonia, pe care Victor Ponta nu se mai opreşte sa o laude, îşi vede de propriul său interes, dincolo de "Prietenii coeziunii”. Premierul Donald Tusk (un liberal-social-democrat) a declarat după reuniunea de marti si dupa "iesirea " lui Von Rumpoy de miercuri, ca Polonia se va opune oricarei idei de veto asupra bugetului 2014-2020. "Un veto asupra bugetului nu este in interesul Poloniei. Acesta (veto-ul – n.n.) nu va oferi oportunitatea de a gasi solutii pentru viitor…” a declarat in fata Dietei de la Varsovia Donald Tusk. De altfel, pentru a susţine interesele Poloniei, premierul are in aceste zile, dinaintea summit-ului din 22-23 noiembrie a.c., intrevederi cu cancelara Germaniei , dna Merkel, cu presedintele Von Rumpoy, iar poimâine Francois Hollande se va deplasa la Varşovia.
Ce face Bucureştiul? Nimic, vizibil si tangibil. Ne izolăm de Europa, iar Europa ne izolează din proprie iniţiativă.
Constantin Radut
Vizualizări: 503 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: summit 22-23 noiembrie, Von Rompuy, buget 2014-2020 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor