Principală » 2013 » Mai » 27 » Program de reconversie în pomicultură, din 2014
20:57:55
Program de reconversie în pomicultură, din 2014
Până în 2020 vor fi replantate 200 mii hectare de livezi
Pomicultura românească va avea din 2014 un program de reconversie şi replantare similar cu cel din viticultură, iar obiectivul nostru este ca până în 2020 să atingem o suprafaţă de 200.000 de hectare cu livezi, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
"Având în vedere succesul de aici (n.r. viticultură) vom avea un program de reconversie şi replantare pe pomicultură pentru că livezile sunt îmbătrânite şi avem nevoie de o revigorare ca să putem ajunge la producţia de fructe pe care o aveam la un moment dat. Sigur ne vom preocupa şi de partea de procesare şi de depozitare pentru că la ambele categorii suferim în momentul de faţă. De aceea am deschis anul trecut o măsură specială pentru platformele de colectare legume-fructe şi vom continua şi după 2014, ca să organizăm mai bine piaţa. Este important şi pentru producători să înţeleagă fenomenul asocierii şi valorificarea în comun a produselor pe care le obţin", a spus ministrul Daniel Constantin. 
Întrebat de ce fonduri europene va beneficia pomicultura românească după 2014, ministrul a precizat că deocamdată programul se află la nivel de discuţii. 
"Mi-e greu să spun în acest moment, dar discutăm la nivelul MADR şi al Ministerului Fondurilor Europene care va fi arhitectura, nu neapărat administrativă de atragere a fondurilor, dar şi sumele pe fiecare măsură prioritară în noul PNDR. Ministerul Agriculturii a luat decizia de a crea trei subprograme, unul dintre ele pentru zona de lapte, unul pentru zona montană şi submontană şi unul pentru pomicultură. Cu siguranţă, însă, sumele vor fi importante pentru zona de livezi pentru că avem un obiectiv ca suprafaţa cu livezi să crească până în 2020 la 200.000 de hectare, de la 120.000 hectare în prezent", a adăugat şeful MADR. 
(agricultura-ro)


Vizualizări: 409 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: pomicultura | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor