Principală » 2012 » Februarie » 6 » Produsele bio – un Eldorado pentru falsi agricultori?
13:16:09
Produsele bio – un Eldorado pentru falsi agricultori?
De mai bine de doi ani si in supermarketurile din Romania au aparut standuri si raioane cu produse biologice/ecologice sau naturale, cum se intelege adesea, adica neatinse de prea multi factori poluanti.
Sa nu mai vorbim ca pe diverse cai de munte ce fac parte din putinele circuite turistice, la orice taraba te-ai opri oferta este numai de produse "bio”, crescute fara ingrasaminte, fara pesticide, fara conservanti etc, dupa cum te asigura ofertantii, multi dintre ei doar intermediari, negustori de drumul mare.
In Europa este la "moda’, de asemenea, sa cumperi si sa mananci produse biologice (daca te lasa buzunarul). Potrivit unor evaluari, in anul 2011, un elvetian a cheltuit, in medie, 175 euro pentru a achizitiona produse agricole biologice, un neamt 75 de euro, un francez cca 55 euro. Cifrele pot parea modeste, dar trebuie avut in vedere ca preturile bunurilor alimentare bio sunt de doua-trei ori mai mari decat cele conventionale, deci scumpe chair si pentru veniturile  occidentalilor. Si inca ceva: in statele vestice, produsele cu marca "bio” sunt certificate de autoritati, sunt examinate periodic in laboratoare de profil si eventual frauda se pedepseste in mod categoric.
Orice s-ar spune, tendinta cultivarii si ofertei de produse bio este foarte dinamica.
Datele inscrise la MADR sunt elocvente: daca in 2006 erau inregistrati 3400 operatori, in 2011 numarul acestora depasea 10 250. In ce priveste suprafetele, acestea au fost de 45 600 ha in anul 2006 si de 158850 ha in anul 2011. Suprafetele se refera numai la terenul arabil. Daca adaugam si  suprefatele cultivate in agricultura ecologica, culturi permanente de pasuni si fanate, livezi si vita de vie precum si colectarea din flora spontana, ajungem la ametitoarea suprafata de peste 300 000 hectare.
Daca avem in vedere ca suprafata medie a unei exploatatii agricole in Romania este, in medie, de cca 3,5-4 ha, in ce priveste agricultura ecologica acesta este de aproape 30 ha/ferma/operator.
Asa de infloritor devine acest segment de agricultura, incat multi tarani aflati in forma de "subzistenta” (cum le place unora sa-i numeasca pe necajitii mici proprietari) dau "buzna  (potrivit unor informatii ce apar pe siteul unei asociatii ecologice), sa-si inscrie bucatica de teren la "ecologie”, desi numai inscrierea in registrul operatorilor ecologici ii costa mai mult de 8 milioane lei vechi.
Cum se explica un astfel de fenomen? Foarte simplu: valoarea subventiei este de 3-4 ori mai mare decat pe aceeasi unitate de suprafata in cultura conventionala. Subventiile pentru fermele ecologice din sectorul vegetal ajung si la 400 euro, functie de tipul de cultura. Pentru fermele de conversie, suma fixa pe ferma variaza intre 500 si 3000/4000 euro.
Cu asemenea stimulente, nu-i de mirare ca ong-urile profilate pe agricultura ecologica prevestec dublarea numarului operatorilor din agricultura ecologica, de la 10 000 in 2011, la 20 000 in 2012. Un adevarat miracol, nu? Cum bine ati observant, si ministerul si ONG-urile utilizeaza termenul de operator ecologic, nu de producator ecologic sau ferma biologica/ecologica. Schepsisul sta in  faptul ca, portivit statisticii MADR, opertorii se impart in: producatori, procesatori, apicultori, comercianti, importatori, exportatori.
In sine, faptul ca taranii nevoiasi se convertesc  in fermieri ecologici si reusesc, dupa cum ne indeamna sa credem aceleasi ong-uri,  sa determine cumparatorii cu papornita sau cosul de nuiele sa le ia varza, rosiile sau curcile si ratele din fata casei nu poate fi decat un lucru demn de salutat. Este insa totul adevarat despre ceea ce se cheama agricultura ecologica sau produsele bio?
Astazi, intrun cotidian central dl Mencinicopschi, acest "guru” al alimentatiei sanatoase, arata ca multe dintre produsele bio sunt la fel de rele pentru sanatate ca si cele conventionale. Nu-l vom lua in seama pentru ca el insusi face reclama televizata la un produs in care nu crede.
Totusi, de ce se revendica produsele eco un Eldorado pentru falsi agricultori?
Simplu, ne arata un  studiu intocmit de ziarul Polityka din Varsovia. Se spune ca in Polonia atractia subventiilor europene a facut ca marii agricultori ecologisti sa fie persoane care in viata lor n-au trait la tara si nu au simtul mirosului de pamant prospat arat. Apoi, faptul ca inregistrarea fermelor ecologice este o afacere si mai mare. Reprezentanta unei asemenea societati de certificare explica faptul ca daca o astfel de firma dovedeste prea mare rigoare pentru respectarea normelor interne si europene, atunci producatorul (operatorul, cum zice MADR) se va duce la o alta mai indulgenta. In ce priveste APIA poloneza, aceasta nu are niciun fel de competente in a verifica autenticitatea productiei bio, ea doar platste subventia, pe baza certificatului pe care il are benficiarul
Am putea si am vrea sa credem ca in Romania lucrurile nu stau chiar asa. Totusi, avem mari indoieli. De ce? Ne-am uitat pe lista organismelor de inspecţie şi certificare aprobate de M.A.D.R pentru efectuarea inspecţiei şi certificării produselor agroalimentare ecologice pe teritoriul României. In anul 2011, numarul acestora era de 16, cele mai multe dintre ele reprezentante sau filiale ale unor companii straine. Pentru a controla numarul operatorilor inregistrati in agricultura ecologica, aceste organisme de inspectie si certificare trebuie sa aiba, in medie, in portofoliu cca 625 de operatori, iar in 2012 dublu. Ca suprafata de teren pe care au obligatia sa o inspecteze, acesta se ridica in 2011 la cca 15 600 ha. Imposibiil acest lucru, in conditiile in care cele 16 societati de inspectie si certificare au, in medie, 1,5 angajati/unitate. Daca ne inselam, asteptam observatiile si vom face corecturile de rigoare.
Vrem cu totii sa stim ca avem la oferta si putem achizitiona produse ecologice. Sau Biologice. Sau organice.
Asteptam clarificari de la MADR si de la ong-urile specializate.
 
Constantin Radut
 
 

Vizualizări: 553 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: MADR, subventii, produse bio | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor