Principală » 2012 » Martie » 26 » Produsele bio: fata nevazuta a unei afaceri murdare
21:20:11
Produsele bio: fata nevazuta a unei afaceri murdare
Un  comunicat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor ne-a facut, din nou, sa tresarim: se spune ca in urma unui control "tematic” (!?) al numitei institutii,  care a vizat 356 de operatori economici, la 217 dintre acestia, reprezentând 61 la sută din totalul celor verificaţi, au fost constatate deficienţe. "A fost verificată o cantitate de aproximativ 14 tone de produse alimentare ecologice, iar două tone (14 la sută) nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor". Echipele de control au descoperit produse cărora li se atribuise calitatea de "produs ecologic/biologic", deşi nu se încadrau în prevederile legale privind produsele alimentare ecologice. Se dau si exemple: dulceaţă de vişine care se vindea ca fiind de cireşe sau biscuiţi cu unt şi lămâie, care de fapt nu conţineau lămâie.
In fata unor asemenea "ispravi” ale autoritatilor statului ar trebui sa exclamam: "jos palaria”.  Lucrurile stau , insa, departe de o asemenea apreciere. Din  simplul motiv ca legislatia noastra este ridicol de lacunara, daca nu chiar dinadins insuficienta. In Romania nu exista niciun "logo/label” pentru produse bio utilizate in alimentatia umana. MADR ne spune ca sigla naţională ,,ae”, specifică produselor ecologice, alături de sigla comunitară sunt folosite pentru a completa etichetarea, în scopul identificării de către consumatori a produselor obţinute în conformitate cu metodele de producţie ecologică. Cine impiedica un producator de carnati sau branza sa isi puna pe etichete adevarate sau false sigla "ae”? Nimeni! Mai ales daca acesta demonstreaza ca are o ferma ecologica. Si cum, in  ultimii ani, fermele ecologice s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie….
Aratam, intr-un articol precedent (Produsele bio – un Eldorado pentru falsi agricultori?/06.02.2012)  cum transformarea fermelor conventionale in unele cu "eticheta bio/eco” s-a facut si se face numai pentru acapararea de fonduri europene, mult mai consistente in cazul productiilor agricole ecologice. Citim cu stupefactie pe site-ul asociatiei Bio Romania ca jumatate din suprafata agricola a comunei  Cocargeaua Nouă/Stefan cel Mare din judetul Calarasi este certificata ecologica (intamplator sau nu, sediul social al Bio Romania este chiar in comuna Stefan cel Mare). Cum or fi reusit bietii taranii din acesta comuna de stepa, din   Braganul romanesc, unde nu vezi un  curs de apa si nici conditii prielnice agriculturii conventionale (vara foarte cald, iarna foarte rece) sa se transforme in mari ecologisti? Numai cei din Bio Romania stiu, pentru ca ei intermediaza si obtinerea de certificate/agremente de agricultura ecologica. Cine acorda aceste agremente in  Romania noastra? Cateva societati mai mult sau mai putin cunoscute  din occidentul Europei. Potrivit aprobarilor MADR acestea sunt:
BCS Öko-Garantie GmbH Germania (cu prezentare in limbile germana, engleza si spaniola), SC Suolo e Salute SRL, bazata in  Bacau, o filiala a institutii italiene cu acelasi nume,  Ecocert din Franta, care se prezinta fermierilor romani in franceza, engleza si spaniola, Ecoinspect (firma romaneasca), cu sediul in Cluj-Napoca, a carei prioritate este, se pare certificarea plantelor si cupercilor din flora spontana. Si tot asa pana la numarul 13 , din care doar un astfel de organism este romanesc, restul cu sediile de baza in Germania, Italia si Austria.  
Cum ajung taranii din Stefan cel Mare si multi altii din toate colturile tarii sa-si inscrie fermele in sistemul ecologic? Si de unde au atata bani (cel putin 3-4000 euro) pentru agrementare si conversie?. Cineva le da asistenta, dar nu gratuita!
Paradoxul este ca la nivelul Uniunii Europene nu exista reglementari bine definite privind produsele ecologice pentru uz uman si etichetarea acestora. Deabia in  acest an, 2012, CE si-a propus sa clarifice lucrurile. In  multe state exista norme interne, nationale. Danemarca isi bazeaza legislatia pe norme stricte in fabricatia bunurilor alimentare bio: nici urma de pesticide. In Franta si Olanda, produsele sunt logate cu apelativele "NF Environnement” si "Milieukeur”. 
In majotitatea statelor vest europene  baza "legislatiei " este un  cod de bune practici la care au aderat producatori, asociatii de mediu, firme de publicitate si organizatii ale consumatorilor.
Batalia se duce in prezent, atat la Bruxelles cat si in statele membre pe etichetarea bunurilor alimentare ecologice. Pentru ca aceste produse nu trebuie sa contina o serie intreaga de ingredinete: organisme modificate genetic, pesticide si ingrasaminte chimice, tratamente antibiotice limitate, minimum de aditivi, controlul obligatoriu al unui organism independent, iar pentru animale obligatoriu nutreturi 100 % bio.
Ce a descoperit la noi, in aceste zile, ANPC, nu sunt produse ecologice si contrafaceri.
Or, in domeniul contrafacerilor exista, cum bine se stie, o adevarata mafie, sectorul contrafacerilor fiind printre cele mai evazioniste, daca nu chiar pe locul I in lume in privinta fraudei. In toate sectoarele, nu numai in   productia biologica. Pentru limitarea contrafacerilor exista in majoritatea statelor o adevarata politie anti-contrafaceri.
La noi? Nimic!.
Putem intreba si Bio Romania, care, ce credeti,? Pentru a ne convinge de bunele sale intentii ne recomanada, pe o manseta intreaga a site-ului sau sa cunparam produse nu produse ecologice ci bunuri cu certificare "KOSHER”. Nu stiti ce este aceasta? Ne lamureste tot Bio Romania: produsele kosher sunt  preparate potrivit regulilor mozaice, respectiv cutumelor evreiesti. Daca aceste "reguli” mozaice de fabricare a aliementelor sunt in contradictie cu normele (prezente si viitopare ) ale UE sau le pica cu greata romanilor?
Ce conteaza, Bio Romania (cea mai mare organizatie in  domeniu, se spune), promoveaza informatii de unde, poate, pica ceva!?
Nu intamplator am intitulat articolul nostru asa cum il vedeti deasupra acestor randuri.
Constantin Radut
Vizualizări: 508 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: kosher, MADR, produse bio, organisme de agrement | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor