Principală » 2012 » Aprilie » 26 » Pe cine reprezinta organizatiile profesionale agricole?
21:52:51
Pe cine reprezinta organizatiile profesionale agricole?
Oglinda vie a realitatilor economice si politice din Romania, organizatiile profesionale din agricultura nu reprezenita decat interesele de grup ale catorva sute sau cel mult mii de fermieri care dispun – nu din  tata’n fiu – de suprafete intinse de terenuri agricole luate in arenda de la taranimea neputincioasa sau, mai degraba, lasata sa fie neputincioasa inca de la inceputurile functionarii Legii18/1990. Atunci, cativa "alesi” (de obste responsabili in fostele cooperative agricole socialiste sau intreprinderi de stat-IAS) au pus mana repede pe cateva utilaje si au promis marea cu sarea milioanelor de tarani treziti cu visul implinit. Au dobandit pamantul proprietate, dar nu si mijloacele cu care sa-l lucreze. Pentru ca legea post-decembrista a stiut sa omoare in-vitro dorinta taranului pentru pamant, neredandu-i acestuia si mijloacele de productie pe care regimul comunist i le confiscase la colectivizare.
Asa a aparut la inceput mica burghezie agricola, transformata ceva mai tarziu in marea mosierime, cu traditie in perioada secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea. Ce poate fi astazi un Culita Tarata, sau un Ioan Niculae sau un Mihai Anghel–Dolj, sau un Adrian Porumboiu –Vaslui, sau un Stefan Poienaru-Fetesti  decat super-mosierimea secolului XXI-lea in agricultura romaneasca.
Astazi, pentru a fi edificatori, din cele cca 4 (patru) milioane de exploatatii agricole ale Romaniei, inregistrate in toate statisticile nationale si europene, doar aproape 1 (un) milion beneficiaza de fonduri europene de sprijin pe suprafata. Unde sunt celelalte trei milioane? La  marii mosieri nationali  sau la  baroni din agricultura locala. Acestia au inghitit terenurile taranimii romane si preiau acum subventiile pe suprafata. Cei trei milioane de capi de gospodarie au ramas cu mai putin de 1 ha de teren (ca pe vremea comunismului) si, deci, nu pot beneficia de subventii.
Si pentru ca opera sa fie bine desavarsita pentru ei, pentru cele cateva  mii de  mosieri si baroni s-au constituit si organizatiile profesionale. Avem in Romania astazi, in sectorul vegetal, trei mari organizatii agricole: LAPAR – Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, FNPAR- Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania si AGROSTAR- Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe. Niciuna dintre aceste organizatii nu este interesata de taranimea care i-a dat pamantul in arenda. Dimpotriva, unii reprezentanti ai acestor organizatii emit pretentii chiar asupra dreptului de proprietate prin aceea ca desfasoara un lobby intens pentru ca eventuale legi privitoare la terenuri agricole se le fie lor vandute cu "preemtiune”. Contractele de arenda  sunt o bataie de joc, nimeni nu a controlat veridicitatea acestora si nici drepturile echitabile ale partilor. La sfarsitul anului agricol le arunca taranilor in batatura cativa saci de grau, dupa "pofta” inimii lor.
In cardasie cu guvernantii ce s-au perindat la conducerea treburilor tarii, organizatiile profesionale bat mereu moneda comasarii si desfiintarii micilor exploatatii agricole. De ce? Sa ia cu japca ce a mai ramas de luat. Ce sa intelegi din declaratia actualului ministru al agriculturii, repetata in fiecare saptamana, potrivit caruia rolul său este de a "grăbi procesul de comasare a terenurilor pentru modernizarea agriculturii româneşti”. Sau a unor fruntasi ai asociatiilor profesionale care considera ca cele cateva sute de euro pe care le primesc taranii eligibli din fonduri europene sunt "risipa” pentru statul roman. Unul si acelasi interes: desfiintarea gospodariilor taranesti si "razuirea” de pe harta rurala a celor cateva milioane de mici exploatatii agricole.
Ce spune Europa unionisat despre problema micii exploatatii agricole? Iata: "Micile exploatatii agricole mentin viata comunitatilor rurale si furnizeaza servicii sociale, culturale si de mediu, esentiale pentru bunurile patrimoniului national al fiecarei tari. Ele sunt surse de valoare adugata  sub forma de produse locale specializate. Ca urmare, situatia actuala si impactul negativ al evolutiei structurale (a societatii–n.n.) asupra perenitatii lor constituie subiecte deosebit de importante pentru zonele rurale din Uniunea Europeana”. Aceasta este concluzia unui simpozion desfasurat la Cracovia/Polonia, anul trecut, asupra subiectului in cauza care, precum vedem, preocupa intreaga Europa.
Numai noi, in Romania, dorim cu ardoare sa desfiintam ruralitatea si sa "comasam” putina taranime care a mai ramas in putere pe tinuturile stramosesti.
Organizarea unor forme asociative pentru mica taranime este prioritara pentru a contracara asupritoarea politica a asa-ziselor organizatii profesionale din agricultura Romaniei.  Vom milita, impreuna cu cei doritori pentru ca taranii sa aiba un cuvant de spus in fata marilor mosieri si baronilor locali, organizati in grupuri de interese denumite organizatiji profesionale ale agricultorilor.
Constantin Radut
Vizualizări: 447 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: mica taranime, organizatii profesionaale | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor