Principală » 2012 » Ianuarie » 30 » PAC 2014-2020: Au inceput dezbaterile in Parlamentul European
18:20:31
PAC 2014-2020: Au inceput dezbaterile in Parlamentul European
Nu se aude vocea reprezentantilor Romaniei
 
De saptamana trecuta au inceput, in Comisia de agricultura a Parlamentului European, dezbaterile asupra proiectului Politicii Agricole Comune pe perioada 2014-2020, pe baza  propunerilor CE, lansate in noiembrie 2011 de comisarul Dacian Ciolos.
Cum era de asteptat, subiectul "arzator” pe agenda dezbaterilor s-a impus  a fi problema platilor directe si a organizarii comune a pietelor agricole.
In ce priveste platile directe, deputatii europeni, reprezentanti fideli ai intereselor statelor ce i-au trimis in PE, sustin doua mari curente. Pe de o parte, statele "vechi” doresc mentinerea pozitiei CE acumulata de-a lungul deceniilor si care favorizeaza fermierii cu exploatatiile mari si subventiile istorice (punct de vedere sprijinit, intre altii, de europarlamentarii din Germania, Franta, Marea Britanie).
In 2009, potrivit cifrelor oficiale ale CE, plata subventiei la hectar era pozitionata pe o scara de 1 la 15. Cea mai "amarâta” suma primita la hectar au avuto agricultorii din Romania, cu mai putin de 50 euro/ha, fata de media UE-15 de cca 280 euro/ha si a UE-27 cu cca 210 euro/ha. In timp de fermierii sau micii agricultori din  tara noastra se "bucurau” de cei aproape 50 euro/ha, tot in 2009, cei din Italia primeau 300 euro/ha, cei din Belgia peste 400 euro/ha, iar grecii (!?) au avut la dispozitie nici mai mult nici mai putin de aproape 600 euro/ha.
In fata acestei situatii de-a dreptul jignitoare pentru un stat membru, unii membri ai PE (de ex. cei din Polonia –cu cca 80 euro/ha in 2009 si Lituania) au reiterat necesitatea disparitiei a ceea ce se cheama "sistemul platilor istorice”, mai ales ca, argumenteaza promotorii acestui curent, tratatele europene in vigoare interzic explicit "discriminarea bazata pe nationalitate”.
Portughezul Luis Manuel Capoulas Santos, desemnat sa conduca lucrarile comisiei, incearca sa medieze o pozitie de compromis pentru redistribuirea echitabila a ajutoarelor.
Pozitia sau punctual de vedere al reprezentantilor Romaniei nu se aude si nu se vede. Nici in PE si nici in CE. La fel se petrec   lucrurile si cu "pozitionarea” autoritatilor guvernamentale, foarte grijulii sa nu deranjaze "inalta poarta” de la Bruxelles.
Potrivit actualului proiect al PAC 2014-2020, fata de suma primita in prezent cresterea pentru producatorii agricoli romani va fi de numai 7%. Cu cca 200 euro/ha (la cat se previzioneaza a ajunge subventia in anul 2016)  adica 75% din plata medie europeana, agricultorii din Romania vor continua sa se afle in pozitia codasa a sprijinului acordat de UE.
Speram ca in dezbaterile ce au loc in aceasta perioada in Comisia de agricultura si dezvoltare rurala a PE (unde Romania detine functia de prim-vicepresedinte, in persoana eurodeputatului Rares Niculescu), sa fie prezentat un punct de vedere argumentat si sustinut, astfel incat fermierii romani sa nu fie discriminate, in continuare,  intr-un mod inacceptabil de Uniunea Europeana.
 
Costin Buradu
 
 
Vizualizări: 598 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: subventia pe suprafata, romania, pe, PAC 2014-2020 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor