Principală » 2012 » Aprilie » 6 » OMG: Europa refuză să cultive, acceptă să mănânce
20:27:14
OMG: Europa refuză să cultive, acceptă să mănânce
Monsanto aşteaptă un "superb an 2012”
Declaratia ministrului polonez al agriculturii, potrivit careia guvernul de la Varsovia va anunta, foarte curand, interzicerea cultivarii porumbului modificat genetic MON 810 a starnit valuri de satisfactie printre organizatiile ecologiste ce "lupta” impotriva produselor transgenice. Aceasta pentru ca, pana mai ieri, Polonia era unul dintre statele unde  cunoscatori ai domeniului aratau ca atat porumbul, cat si alte cereale si plante tehnice modificate genetic se cultivau "pe sub mana”, multe ferme fiind suspicionate ca si-au sporit si suprafetele de producere a semintelor OGM.
In context, nu este exclus ca aceasta decizie surprinzatoare a Varsoviei sa fie luata "sub presiune”, Polonia trebuind sa fie, si din acest punct de vedere, in consonanta politicii Triunghiului de la Weimar. Cum bine se stie, atat Germania, cat mai ales Franta sunt impotriva culturii porumbului MON 810 (singurul produs cerealier aprobat in UE), creat de grupul american Monsanto, comercializat sub denumirea de porumb YieldGard. Acesta a fost modificat genetic incat sa sintetizeze proteina Cry1Ab, o molecula insecticida contra sfredelitorului european al tulpinilor (Ostrinia nubilalis), ale carui larve sunt principalul daunator al porumbului.
Amintim ca la 9 martie a.c., in cadul Consiliului de ministri ai mediului din UE, Franta, Germania, Marea Britanie, Belgia, Irlanda, Slovacia si Bulgaria au blocat propunerea presedintiei daneze ce incerca sa simplifice autorizarea culturilor OMG in Uniunea Europeana. Sapte zile mai tarziu, Franta a interzis, printr-o hotarare interna, pentru al patrulea an consecutiv, cultivarea MON 810. Argumentele stiintifice nu sunt nicunde masura probatorie, doar "presupunerile” unor organizatii profesionale, cum este cea sprijinta de "autojustitiarul” Jose Bove. La sfarsitul lunii trecute, insa, Asociatia Generala a Producatorilor de Porumb (AGPM), Uniunea franceza a producatorilor de seminte (UFS) si Federatia Interprofesionala a Producatorilor de Porumb si Sorg (FNPSMS) au depus recurs la Consiliul de Stat al Frantei impotriva hotararii guvernului de interzicere a culturii porumbului modificat genetic. Cele trei organizatii isi argumenteaza recursul prin urmatoarele: a). "interdictia (guvernului – n.n.) nu se bazeaza pe niciun element stiintific serios…” b) "producatorii agricoli apara accesul nedistorionat la inovatii” si c) "pentru a pune capat unei interventii abuzive, ilegale prin invocarea principiului precautiei” (cum arata guvernul francez in demersurile sale interne sau cele de la Bruxelles).
La argumentele marilor organizatii franceze de cereale se adauga cele ale multor reprezentanti ai institutiilor stiintifice care nu sunt de accord, nici ei,  cu demersurile si deciziile autoritatilor de la Paris. Astfel, Marc Fellous, profesor de genetica umana si presedinte al Asociatei franceze de biotehnologie vegetala este de parere ca "Tara noastra (Franta –n.n.) angajeaza cercetarea intr-o lunga  hibernare, in timp ce viitorul anunta o explozie fara precedent de inovatii rezultate din biotehnologiile vegetale”. 
In acest context este asteptata baza "stiintifica” a guvernului de la Varsovia in hotararea pe care o va lua. Bineinteles in afara de cea "ideologica”, care o apropie de celelalte doua tari din Triunghiul de la Wiemar ( dat uitarii in ultimii ani).
In concluzie, situatia cu MON 810 este urmatoarea: in   tarile unde nu se cultiva, utilizarea sa in diverse mixturi pentru hrana animala si umana (cu respectarea etichetajului) nu este interzisa. Pe de alta parte, desi in Uniunea Europeana, cultura produselor transgenice  nu ocupa decat 0,05 % din suprafetele de cereale si plante tehnice (din care 80 % sunt concentrate in Spania), statele UE importa, in fiecare an, cca 40 milioane tone de soia, din care jumatate este modificata genetic. Chiar daca nu il regasim direct pe standurile hipermarketurilor, produsul transgenic, mai ales soia, se afla din abundenta in carne, oua, lapte …
Apropo de gigantul american Monsanto: recent, PDG-ul grupului, Hugh Grant, se felicita pentru rezultatele excelente inregistrate in SUA si America latina, care anunta un "superb an 2012”. Acesta a aratat ca vede noi oportunitati de crestere in toate tipurile de seminte produse de grup, inclusiv in Europa de Est, in ciuda viitoarei decizii a Poloniei.
Constantin Radut
Vizualizări: 399 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: Polonia, omg, MON 810, Monsanto | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor