Principală » 2012 » August » 29 » O idee lugubră: 1 milion de ţărani să dispară din România, până în 2020!
20:52:42
O idee lugubră: 1 milion de ţărani să dispară din România, până în 2020!
Bancherii spun lucruri trăznite
Este mare gradina lui Dumnezeu, se spune, daca poate ea sa cuprinda o asemenea  idioţenie pe care o lanseaza un centru de cercetari oarecum fantomatic si pompos sprijinit pe banii unor institutii bancare. Centrul de Politici Economice (CEROPE) ar fi elaborat un studiu in care propune ca pana in anul 2020 circa un milion de fermieri  să abandoneze agricultura de subzistenţă. De ce: Pentru ca aceasta (agricultura de subzistenta) va deveni din ce în ce mai nerentabilă. Ce sa faca acesti un milion de tarani (ei sunt tarani, nu fermieri, in toata aceptiunea statelor din UE)? Raspunsul CEROPE este unul stiintifico-fantastic: Aceştia (ei, cei cca un million)  ar urma sa se recalifice în meserii din sfera industriei, construcţiilor şi serviciilor.  Propunerea este nu de tip socialist ceausist, ci una de tip comunist utopic. Unde sa duci, in mai putin de un deceniu, cca un milion de tarani departe de glie, sau sa-i desparti de bucata lor de pamant pe care o pastreaza cu saracia in brate.
Domnul Velentin Lazea (cica dlui ar fi coordonat acest studiu) este economist-sef la BNR si isi insipra cercetarile pe nou pietruitele carari ale Lipscaniului bancar si nu in inima satului romanesc. Este o circumstanta atenuanta. Pentru el si pentru studiul pe care Agerpres (nu stim de unde l-a luat pentru citare, noi nu l-am gasit pe siteul centrului) il manipuleaza presei si  intitulat abracadabrant: "Prioritizarea politicilor Uniunii Europene prin prisma avantajelor produse de acestea pentru România, în perspectiva participării la negocierile desfăşurate în cadrul procesului de revizuire a bugetului comunitar”.  Va inchipuiti ce doct si elevat trebuie sa fie un  asemenea studiu daca nici din titulatura lui nu intelegi prea mare lucru. Poate ca dl Valentin  Lazea il v-a lansa in    vreo comuna mai rasarita din tara si nu pe malurile Dambovitei. Asa ar cunoaste mai bine sensul propunerii dumisale.
Dar sa lasam la o parte aprecierile marginale  si sa incercam sa lamurim mai bine problematica fermelor de subzistenta si presupua "radiere” a celor cca un million de tarani, asa cum propune dl V. Lazea.
Este demult cunoscut ca Romania, urmarea vicisitudinilor sale recente, detine recordul in Uniunea European in ce priveste fragmentarea terenurilor agricole si numarul de exploatatii agricole de pana la 5 ha.
Dar, potrivit regulilor naturale care se produc in domeniu, numarul micilor exploatatii agricole se reglementeaza de la sine (din pacate!).  Potrivit statisticilor provizorii ale recensamantului agricol, 2010/2011, Romania a facut progrese semnificative in ce priveste ponderea micilor gospodarii  in totalul exploatatiilor agricole. Intre 2003 si 2010, numarul acestora a scazut cu cca 630 000, aceasta reducere repezentand in procente 14%. Suprafata medie a unei ferme/exploatatii agricole a ajuns in 2010 de peste doua ori mai mare fata de 2003, adica la 3,4 ha. In acest ritm,  daca nu chiar mai intens, in urmatorul deceniu si jumatate,  Romania va ajunge la un numar de sub 2 milioane exploatatii agricole, incadrandu-se in randul marilor state agricole ale UE. 
Asadar, domnule Lazea, nu fiti disperat, cei un milion de tarani pe care ii propuneti a fi "raşi” din statisticile populatiei rurale  vor fi "inghititi de "peştii” cei mari.
Si inca o precizare: nu din cauza micilor exploatatii agricultura romaneasca nu are perfomantele normale pentru acest inceput de secol XXI. Iata argumentul: Potrivit datelor pe care le detinem de la APIA, anul trecut numarul celor care au beneficiat de SAPS a fost de 1 088 361. Fermele mici (0-5 ha) erau la aproape 81 % din totalul beneficiarilor de plati, iar ca suprafata ele reprezentau numai  21 %. La un procent apropiat se aflau fermele cu supafata cuprinsa intre 1000 si 2000 ha. Cei cu suprafete intre 2000 si 5000 ha detineu o pondere de 5,39 %, iar cei cu suprafete de peste 5000 la 3,61%. Asadar, fermele mari si foarte mari depasesc cu mult, ca suprafata detinuta in explotare,  fermele mici si foarte mici. Discrepantele sunt semnificative fata de restul Europei. Astfel, in Romania exploatatiile cu suprafete de pana la 10 ha detin 93 % din numarul total al exploatatiilor beneficiare de palti, dar ca suprafata acestea au o pondere de numai 30 % in totalul celor 9 719 453 ha solicitate la plata. In schimb, exploatatiile de peste 10 ha detin, ca pondere numerica, numai 7 %, insa, din punct de vedere al suprafetei, fermele mari si foarte mari domina agricultura tarii, detinand 87,6 % din suprafata aflata in plata la APIA.
Chestiunea agriculturii de subzistenta face locul unei aprinse si bine venite dezbateri in Europa comunitara, in contextul viitoarei Politici Agricole Comune.  Aceasta pentru ca exploatatiile de semi-subzistenta sunt, in prezent, in UE  in numar de 4,5 milioane. Sunt teritorii/regiuni unde numarul acestora este dominant (a se vedea Tara Bascilor din Spania). Daca se adauga si exploatatiile de subzistenta, atunci in agricultura europeana numărăm peste 11 milioane de exploatatii de acest tip. Mult, mult, fata de alte zone dezvoltate ale globului. Asa este Europa "construita”. Dar nu trebuie sa ne speriem.  Spre surprinderea, poate, a  dlui V. Lazea &co, fermele de subzistenta si taranii cu exploatatii mici sunt "vazuti” pozitiv de demnitari europeni, in frunte cu românul Dacian Ciolos. Anul trecut, intr-o conferinta intitulata chiar asa: "Exploatatiile de semi-semisubzistenta in Uniunea Europeana: situatia actuala si perspective”, comisarul  Ciolos a facut o afirmatie memorabiala. Iat-o: " Politica Agricola Comuna dupa 2013 va sustine performanta agricola europeana, dar, deopotriva, diversitatea sa. Performanta micilor exploatatii nu se masoara numai prin competitivitatea lor economica; trebuie sa tinem sema de rolul lor in gestiunea durabila a resurselor naturale si a ocuparii teritoriului”. Altfel zis, taranimea mica, de subzistenta, va trebui incurajata sa fie competitiva la nivel local, acolo unde poate sa conserve cultura, rânduielile  săteşti, păstrarea autenticitatii satelor.
Sunt acum state, precum Polonia, care au reglementari nationale (in afara "directivelor” europene) pentru cresterea populatiei rurale, prin modernizarea satelor si atragerea familiilor tinere.
Poate, in acest sens CEROPE al dlui V. Lazea, care primeste donatii de la diverse institutii, ar putea sa se converteasca intr-o organizatie de sustinere a unui sat, a unor familii din mediul rural,  dacat sa "toace’ banii pe niste idei inepte si fara impact.
Costin Buradu

Vizualizări: 366 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: CEROPE, ferma se subzistenta, Valentin lazea | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor