Principală » 2012 » Februarie » 22 » NU! Romanii nu vor avea TVA redusa la alimente
14:29:10
NU! Romanii nu vor avea TVA redusa la alimente
Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale a contrazis "optiunile” unor fosti responsabili din acelasi minister (vezi Valeriu Tabara sau Adrian Radulescu), care pledasera pentru diminuarea TVA la produse agricole si agroalimentare. Raspunzand unei intrebari pe aceasta tema, dl. Stelian Fuia a precizat ca reducerea TVA la alimente "nu este pe agenda guvernului in acest an”.  Intrebat de ce? demnitarul a spus ca bugetul public nu isi poate permite diminuarea  fiscalitatii (deci si a TVA), pentru ca Romania sa nu ajunga in situtia unor tari precum Grecia sau Ungaria.
Pozitia ministrului Stelian Fuia este, bineinteles, in concordanta cu cea a partidului pe care il reprezinta (PDL), dar nu si cu realitatile din Europa comunitara.
Portalul nostru a prezentat, acum cateva zile, nivelul TVA la produsele alimentare in statele UE, Romania avand, din acest punct de vedere, unul dintre cele mai mari impozite indirecte (TVA), respectiv de 24 %, pe primele doua pozitii aflandu-se Danemarca (25%) si Ungaria (27%).  Toate celelalte tari, in afara Maltei (paradids fiscal–taxa zero) au cel putin doua trepte de TVA.  Cele mai mici plafoane pentru produse alimentare de baza  (paine, lapte etc) se regasesc in Rep. Ceha, Spania, Italia – 4 %), urmate de Polonia si Cipru (5%), Franta (5,5%), Belgia si Portugalia (6%), Germania (7%) etc. In Romania exista taxa unica, de 24 % si pentru cine isi cumpara blana de nurca si pentru franzeluta de 1 (un) leu.
Un nivel redus de TVA contribuie atat la cresterea consumului de produse alimentare autohtone, deci a productiei agricole, dar si la stimularea iesirii la suprafata a evazionistilor si fraudatorilor fiscali.
Ce pacat ca Guvernul Romaniei NU incurajeaza productia proprie de bunuri agroalimentare.
(agricultura-ro)
Vizualizări: 512 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: productia agroalimentara, state UE, TVA | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor