Principală » 2012 » Februarie » 11 » Nu ne vindem tara, dar terenurile agricole da!
12:19:43
Nu ne vindem tara, dar terenurile agricole da!
Asteptam replica noului ministru al agriculturii
Desi nicio institutie a statului nu cunoaste anvergura fenomenului, acapararea de catre straini a terenurilor agricole si silvice se transforma, de la an la an, intrun pericol national. Potrivit unor estimari, in prezent, suprafetele agricole detinute de persoane din afara tarii ajunge la cca 10 % din SAU, adica la cca 1 milion hectare. La aceasta se adauga numeroase paduri si suprafete silvice, niciuna dintre acestea nefiind contabilizata la ministerele de resort si nici la directiile agricole judetene. In plus, este de semnalat dijmuirea suprafetei arabile prin trecerea in intravilan a zeci de mii de hectare, retrase astfel din circuitul agricol si transmise circuitului  speculatorilor imobiliari.  Celor de mai sus semnalam si alt proces impetuos: acela al terenurilor lasate parloaga, dar pe care cetatenii straini, titulari ai unor societati comerciale sau membri ai unor fundatii si asociatii, incaseaza subventii din fonduri europene si de la statul roman. Se estimeaza ca amploarea situatiei este alarmanta, cca 150 000 ha detinute de cetateni straini nefiind lucrate. Numai in judetul Timis, asa cum recunostea,  prefectul judetului, suprafata nelucrata a fost in  2010 de peste 14 000 ha. Inmultimd cu subventia la ha de 176 euro (cat era stabilita), aflam ca in 2011 statul roman, prin MADR, ar fi trebuit sa "transfere” strainilor instalati in agricultura romaneasca, pentru pamantul nelucrat, peste 26 milioane euro. 
In fata amplorii fenomenului,  Ministerul Agriculturii pare ca nu stie si nu aude nimic. Toate statele europene care au intrat in UE dupa 2004 au solicitat de la Bruxelles derogari de la Tratatele de aderare pentru ca sa nu se aplice prevederile de vanzare a pamantului agricol la straini. La 14 aprilie 2011, Slovacia si Lituania au obtinut aprobari pentru decalarea cu inca trei ani, iar mai inainte au reusit acelasi demers Ungaria si Letonia. Polonia si Cehia au o legislatie drastica de interzicere a vanzarii de teren catre straini. Romania este cea mai permisiva tara in acest domeniu. Nu este de mirare ca lobyurile de la Bruxelles au determinat, in decembrie 2010, elaborarea si avizarea unui raport prin care Comisia Europeana indemna guvernul de la Bucuresti sa "inchida ochii” la vanzarea de suprafete agricole catre cetatenti straini, persoane fizice, desi prin Tratatul de aderare acest lucru va fi legal incepand cu 2014.
Salutam declaratiile noului ministru al agriculturii, domnul Stelian Fuia, potrivit caruia, unul dintre obiectivele mandatului sau va fi „creşterea suprafeţei cultivate în România şi sancţionarea celor care nu-şi vor lucra terenurile agricole”.
Speram ca acest obiectiv sa nu se limiteze doar la taranii cu 1-3 ha care trudesc cu mijloace rudimentare la cultivarea pamantului, ci si la marii latifundiari autohtoni si straini care au cumparat terenuri doar pentru a incasa subventia pe suprafata.
De altfel, Romania a intrat in statisticile unor organizatii care urmaresc fenomenul, alaturandu-se nu doar unor tari bogate in suprafete agricole, dar si in tabara majoritatii statelor africane, nevoite sa-si vanda pamantul pentru agricultura unor potentati ce vaneaza terenuri pentru viitorul popoarelor lor. Potrivit GRAIN, o organizatie internationala independenta, cu sediul la Barcelona, in  luna noiembrie 2011, Romania se afla in   fruntea statelor europene din punctul de vedere al terenurilor agricole pentru productia agroalimentara aflate sub controlul strainilor. Mai bine de 7 % din SAU a Romaniei este „cedata” sub o forma sau alta (de la SRL-uri, fundatii, ONG-uri etc), tara noastra fiind urmata de Rep. Ceha (4 %), si Ucraina (3%). In SUA acest procent este de numai 1 %. Numai statele africane, lovite de foamete, coruptie si razboaie civile sunt campioane la a-si vande terenurile agricole.. In ultimii ani , statele Golfului, supradozate de petrodolari/euro au initiat o adevarata cruciada pentru cumpararea terenurilor cultivate de pe continentul negru. Asa se face ca , Liberia  a cedat 67 % din terenurile cultivabile, Guineea 11 %, Etiopia 10% etc.
 
Costin Buradu

Vizualizări: 448 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: MADR, sau, vanzare teren catre straini | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor