Principală » 2011 » Decembrie » 25 » Nu mai trageti în ţărani!
17:05:26
Nu mai trageti în ţărani!
Fruntaşi politici sau reprezentanţi ai diverselor grupuri de interese din agricultura nu încetează să reclame restrângerea, dacă nu chiar desfiintarea micii proprietăţi agricole din  peisajul economic al României. Aceasta, mica proprietate, se zice adesea, este cauza faptului ca românii mănâncă din import o buna parte din produsele agroalimentare. 
Lucrurile nu stau chiar aşa, sau, mai precis, nu mai stau deloc aşa.
Potrivit statisticilor provizorii ale recensamantului agricol, 2010/2011, România a facut progrese semnificative in ce priveste ponderea micilor gospodării  in totalul exploataţiilor agricole. Intre 2003 si 2010, numărul acestora a scăzut cu cca 630 000, aceasta reducere repezentând in procente 14%. Suprafaţa medie a unei ferme/exploataţii agricole a ajuns in 2010 de peste două ori mai mare, adică la 3,4 ha. In acest ritm,  dacă nu chiar mai intens, in următorul deceniu si jumatate,  România va ajunge la un numar de sub 2 milioane exploataţii agricole, încadrându-se in dinamica  marilor state emergente agricole ale UE. 
Cifrele asa prezentate pot aduce bucurie in mintea unor latifundiari si arendasi autohtoni, gata să înhaţe câte 1-2 hectare de pământ  pe care il mai detin acum bătranii noştri ţărani. Drama este că, in România, odată cu reducerea (dispariţia) micilor gospodării ţăranesti dispar si titularii acestora. Sociologic este demonstrat ca populaţia rurală este in strânsă dependenţă de existenţa  unei exploataţii agricole mica sau mijlocie. Cum, insa, studiile si explorările ştiintifice pe această tamatică au dispărut  la noi cam demult, nu ne hazardam sa spunem mai mult.
Ne intoarcem la cifre, pentru a incerca sa ajungem la concluzia de la paragraful anterior. Potrivit Eurostat, care publica statistici pentru membrii UE, in România se înregistreazî cea mai mare polarizare a suprafeţei agricole. Astfel, dacă la noi  exploatatiile cu 0-5 ha sunt foarte numeroase, in total peste 3 milioane, este semnificativ să spunem ca cele incadrate la peste 100 hectare sunt in numar de 13 730, mult faţă de Polonia, cu doar 9 300, dar cu o suprafata agricolă utilă cu peste 1 milion de ha mai mare decat a  României. 
Pentru cei care pot fi mai curioşi decat majoritatea cititorilor, am facut si un clasamant: din cele 7 state UE cu cea mai mare suprafaţă agricolă, România deţine recordul în ceea ce priveste numarul de hectare pe o exploataţie mare (de peste 100 ha), respectiv 473,88 ha/exploataţie. Dupa noi urmeaza Polonia cu 332,44 ha/exploatatie de peste 100 ha, apoi Marea Britanie (293), Germania (274), Spania (256), Italia (239), Franta (168,5). 
Asadar, nu mai trageti in tarani. Ei sunt si vor fi tot mai putini. 
Constantin Radut
 
Vizualizări: 518 | Adăugat de: constantinradut | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor