Principală » 2013 » Martie » 22 » Norvegienii de la Orkla ne dau calul, în loc de vacă, în conservă, cu ajutorul iranienilor
22:00:09
Norvegienii de la Orkla ne dau calul, în loc de vacă, în conservă, cu ajutorul iranienilor
***ANSVSA si MADR par foarte liniştiţi de situaţia creată***Pe cine "îmbrăţişează” ANSVSA şi de ce?***MADR şi guvernul trebuie să vadă că ceva este putred în ANSVSA
Zilele trecute a facut mare vâlvă problema securităţii alimentare a românilor. Mai ales, comunicatul SC Productie Ardealul SRL prin care societatea se autodenunţa că un  lot important de conserve de vită erau "contaminate” cu carne de cal. Sus-numita face parte din grupul norvegian  Orkla Foods România, o subsidiară a conglomeratului de business Orkla Norvegia.
"SC Producţie Ardealul SRL a dispus încă de pe 8 martie 2013 retragerea de la comercializare a două loturi de conserve de carne de vită Ardealul, cu data de expirare 5 decembrie 2014 şi 15 ianuarie 2015, ca măsură preventivă. Datorită unui sistem de trasabilitate foarte bine pus la punct, practic, cea mai mare parte din cantitatea totală de 30.000 de conserve din loturile suspectate nu a ajuns în consum şi nici pe rafturile retailerilor, peste 93% din cantitate fiind blocată în depozite". O sa spuneti: Ei, iata, ce vrei mai multă seriozitate si transparenţă in afaceri decât la nordicii ăştia de norvegieni. Numai că lucrurile nu stau chiar aşa. Intâi că "dezvăluirea” lasă să se inţeleagă că din loturile retrase nu se regăseşte intreaga cantitate fabricată, ceea ce, logic, înseamnă că restul, cca 2000 de conserve de 300 grame s-au vândut si s-au mâncat. In al doilea rând, cine poate să confirme sau să infirme că Orkla nu a mai "greşit” şi în  trecut iar românii ahtiaţi de marca bine cunoscută "Ardealul” au înfulecat din conserva şi ceva carne de cal, pe lângă cea de vită. Tinem să precizăm că nordicii sau, ma rog, cei cu pretentii că deţin MCV-ul în materie de securitate alimentară – si nu numai -, nu sunt uşă de biserică. A se vedea scandalul provocat de francezii de la Spanghero care au luat in braţe minciuna unor samsari/furnizori olandezi si au aruncat anatema asupra a două mici abatoare din România. Minciuna s-a dovedit, dar olandezul "zburător” îşi vede de afacerile necurate si in aceste zile.
De la comunicatul cu pricina, Orkla Foods România tace mâlc. In schimb, ANSVSA, prin vocea preşedintelui său interimar ne lasă cu gura cascată. Iată ce a spus astăzi acest proletcultist al alimentaţiei: "Am închis alerta privind conservele de carne de vită retrase de la comercializare din cauza suspiciunii că ar conţine carne de cal pentru că procentul de substituire este de numai 1%. Conform regulamentelor europene este considerată fraudă tot ceea ce depăşeşte 1%. Contaminarea s-a produs accidental deci nu putem vorbi de fraudă", a spus Vladimir Mănăstireanu, presedintele ANSVSA.
N-a fost fraudă? Dar ce? Adica noi, consumatorii cumpărăm conserve de vită, care contin 0,999 % carne de cal si nu suntem înşelaţi? Iar Orkla nu face fraudă? Păi la 1000 de conserve vândute, Orkla a introdus pe sub mână pe masa consumatorului român cca 3 kg de carne de cal in loc de carne de vitî. Cum producţia Orkla România este de zeci de mii de bucăţi de conserve, nu trebuie să fii matematician ca să observi că aceasta companie nu doar a încalcat normele de securitate alimentară, dar a şi câştigat bani serioşi, având in vedere ca un kg  de carne de cal este de trei ori mai ieftină decat cea de vită.
Precizarea oficialului de la ANSVSA are darul de a alerta şi instituţiile similare din UE daca MADR nu clarifică urgent problema şi "reacţia” frauduloasă a preşedintelui interimar al ANSVSA.
Insităm asupra cazului deoarece in discuţie, acelaşi oficial a adus in atenţie compania furnizoare a Orkla Foods România. Respectiv Optimeat SRL Bucuresti. O firmă specializată in comertul de carne, dar nu de carne de cal. "We are one of the leading importer companies in domain of frozen and fresh pork, beef and poultry meat, cuts and offal based in Romania” se laudă Optimeat SRL. "Marfurile pe care le comercializam provin din tarile din Comunitatea Europeana , America de Sud , Noua Zeelanda si de pe piata interna. Din Europa provine o mare parte a carnii de porc (carcasa, piese, organe si subproduse), din America de Sud, carnea de pasare, iar din Noua Zeelanda, burta de vita . De asemenea, compania noastra are o buna colaborare cu producatorii interni de carne de vita si de pasare, de la care achizitioneaza marfuri in volume destul de importante... Marfurile sunt ambalate potrivit segmentului de piata pentru care sunt livrate – vrac, pentru segmentul industrial si ambalate individual sau portionate, pentru segmentul de retail”, subliniază de câte ori are posibilitatea Optimeat SRL Bucureşti. Afacerea pare să fie in floare, dacă Optimeat îi aprovizionează cu carne de vită sud americană pe "ardelenii” de la Orkla Covasna. Cine sunt proprietarii Optimeat SRL Bucuresti. Acţionarul principal este Dr. Jafar, se arată in documentele fiscale ale societăţii. Numele complet este Jafar Kabiri, cetăţean iranian, stabilit in România, cu o participare de 85% in capitalul social (potrivit hotărârii adunării generale din 11.11. 2008) si Mihalea Magdelena Kabiri, care a preluat, la aceeaşi dată, acţiunile de 15 % ale unui alt iranian. Problema este nu a acţionariatului societăţii. Cum de a ajuns in conservele de carne de vită ale Orkla România (respectiv SC Productie Ardealul SRL Covasna) carne de cal când Optimeat (furnizorul specificat de ANSVSA) nu are in portofoliul de import/distribuţie carnea de cal?
Ca atare, cineva minte, ne minte, iar autorităţile române par mai mult decât liniştite. Are cineva inerese la Orkla Foods România sau la Optimeat SRL Bucureşti? Cine si de ce ? Rugăm MADR să investigheze situaţia in cauză. Totodată, intrebăm asociaţiile de producători din România, respectiv pe atoate ştiutorul Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, ce cunoaşte despre subiectul aflat in atenţie.
Constantin Răduţ 

Vizualizări: 1330 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: carne de cal, ANSVSA, Orkla foods Romania | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor