Principală » 2012 » Martie » 13 » Neclaritati in comunicarea MADR
19:03:52
Neclaritati in comunicarea MADR
Intr-un  comunicat transmis astazi de MADR, se spune ca ministrul Stelain Fuia  s-a întâlnit cu Comisia de Agricultură din Parlamentul german, luni, 12 martie 2012. Gresit: Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale s-a intalnit cu o delegaţie a Comisiei pentru alimentaţie, agricultură şi protecţia consumatorului din Bundestagul german (Parlamentul german).
Trecem peste acest "amanunt”, cu implicatii nu tocmai de neobservat pe linie diplomatica.
Comunicatul ne anunta proiecte noi ale dlui ministru Stelian Fuia. Precum
1.     "Ministrul (roman al) agriculturii a declarat că îşi doreşte ca MADR să devină un minister al economiei rurale…”.
Sa intelegem, prin aceasta, ca MADR nu mai este interesat de cresterea si modernizarea agriculturii romanesti, ca in  agricultura s-au solutionat problemele atat de stringente care ne-au facut (si ne fac) dependenti mai mult de Mama Natura (de factorii bioclimaterici)? Credem ca daca fermierii mici sau mari ar incerca sa dea atentie acestei formulari din comunicatul MADR nu s-ar opri in a aduce observatii (ca sa nu spunem mai mult) asupra acestui "obiectiv strategic” al dlui ministru Fuia.
Sigur ca viata si economia satului romanesc trebuie sa intereseze MADR, dar in  a spune ca aceasta institutie vrea sa devina "minister al economiei rurale” este deplasat, in totala neconcordanta cu realitatea agriculturii tarii.
2.     "Ministrul Stelian Fuia a declarat că doreşte înfiinţarea unei bănci funciare care să ajute la comasarea terenurilor pentru a creşte productivitatea exploataţiilor romaneşti. Aceasta instituţie ar trebui să aibă dreptul sa cumpere terenurile mici, să le comaseze, după care să le concesioneze fermierilor. România are în prezent 1.048.000 de exploataţii subvenţionate, din care 978.000 sunt parcele mai mici de 10 hectare fiecare ”. 
La prima parte a acestei propuneri strategice a MADR este de obiectat ca ministerul nu poate infiinta  banca/ci funciara/e, o astfel de institutie fiind apanajul altor structuri institutionale ale statului.
In ce privste partea a doua a acestei intentii a MADR, sugeram ministerului sa auditeze (asa cum a declarat inca de la inscaunare domnul Stelian Fuia)  Administratia Domeniilor Statului, sa "activeze” ADS astfel incat (pe baza de temei legal) aceasta sa poata intra pe piata funciara in calitate de "jucator” activ si competent, sa aiba dreptul de a cumpara si vinde terenuri inclusiv in sectorul privat. Il invitam pe domnul ministru Fuia sa dispuna subordonatilor sai competenti analizarea si adaptarea, la realitatile romanesti, a "modelului polonez”, unde o institutie similara ADS este "regulatoarea” intregii piete funciare, inclusiv in relatiile cu persoane juridice si fizice locale si straine.
(agricultura-ro)
Vizualizări: 452 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: MADR, economie rurala, banca funciara | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor