Principală » 2012 » Martie » 1 » Neadevarul (ori nestiinta) sta in casa cu presedintele LAPAR
22:22:37
Neadevarul (ori nestiinta) sta in casa cu presedintele LAPAR
Proaspat ales in functia de presedinte al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), domnul Laurentiu Baciu incearca sa se afirme pe scena mediatica. Alaltăieri, in cadrul unei reuniuni intitulata Romanian   Agrobusiness Conference, organizata de grupul Medien Conference, seful  LAPAR a prezentat auditoriului mai multe refelectii din filosofia sa agro-politica.
Iata pe cea mai frapanta:
„Nu am înţeles niciodată de ce subvenţionăm pe cineva care nu dă nimic în schimb. Jumătate din suprafaţa României o bugetăm fără să se întoarcă un leu înapoi, pentru că doar 40-45% din suprafaţa României (agricola, probabil –n.n.) se lucrează în formă organizată şi numai producţiile acestea contribuie la buget. Consider că producţia agricolă de pe jumătate din suprafaţa României nu intră pe piaţă, ori intră foarte puţin, cu săculeţul şi căuşul. Restul este autoconsum. Noi subvenţionăm autoconsumul şi ne întrebăm de ce nu încasăm bani la buget”, a spus Baciu.
Intrun limbaj mai putin filosofant asta ar insemna ca dl L.B. este foarte preocupat de faptul ca statul roman acorda niste bani (de fapt, fonduri europene ca ajutor pe suprafata) milioanelor de tarani care nu produc nimic ("
Intrun limbaj mai putin filosofant asta ar insemna ca dl L.B. este foarte preocupat de faptul ca statul roman acorda niste bani (de fapt, fonduri europene ca ajutor pe suprafata) milioanelor de tarani care nu produc nimic ("subvenţionăm pe cineva care nu dă nimic în schimb – L.B.), in loc sa  sprijine marii fermieri, viitorul agriculturii Romaniei.
Nimic mai fals. De ce?
-Dl. LB trebuie sa stie ca potrivit evidentelor din registrele agricole nationale, numarul exploatatiilor din Romania este in  prezent de cca 3,5 milioane. Beneficiari ai banilor distribuiti de APIA (la care facea referire LB) sunt cca 1 milion de fermieri. Pana la 3,5 milioane exploatatii (ferme, in sensul larg) raman 2,5 milioane proprietari de terenuri care nu sunt inregistrati la APIA (nu intrunesc conditiile, adica nu au 1 ha adunate din parcele de cel putin 0,30 ha sau si-au arendat terenul unor arendasi). Ei nu primesc niciun leu nici din fonduri europene, nici din plati complementare din bugetul statului. Din 2,5 milioane proprietari – denumiti in batjocura de stat, cat si de "bosii” din sector, fermieri de subzistenta – un numar de 400-500 mii nu au in proprietate un hectar de teren agricol. Restul de 2 milioane il au. Unde este el (terenul). La dl LB si la alti "mosieri” ai agriculturii postdecembriste. Ei, marii fermieri, primesc plata la hectar (SAPS) de la UE si de la guvernul tarii. Pe un hectar ar urma sa primeasca anul acesta   cca 120 euro numai din fondurile UE, adica peste 500 RON (la cursul de azi). In total ei, arendasii (cei care au preluat de la taranii proprietari cele cca 9,6 milioane hectare teren agricol (potrivit datelor APIA) pun in bugetul fermelor lor peste 1 (un) milliard euro, din care isi bugeteaza cheltuielile pentru cultura si ca ¼ rasplata taranilor care au dat terenul in arenda.
-Filosofia dlui LB precum ca tara este in paguba cu taranii care nu si-au dat terenul in arenda sau nu l-au vandut este deci, fara, temei, este falsa. Pamantul se munceste de catre marii fermieri, care incaseaza subventiile UE si cele nationale, rasplatind (pana acum) atat cat au dorit dumnealor pe taranul arendator. Nimeni nu s-a "legat” de ei, nici fiscul si cu atat  mai putin autoritatea locala.  
-Asertiunea ca "noi subventionam autoconsumul” trebuie sa si-o puna si dl LB, care nu face nimic, nici ca presedinte al LAPAR, nici ca fermier de vaza al Moldovei. In loc sa sprijine, prin forme comerciale proprii,  taranimea de subzistenta, patronii nostri isi dezvolta afaceri in afara agriculturii, avizi de tot mai multa avere. Iau ca exemplu tot pe dl Laurentiu Baciu pentru ca are o ferma de cca  2000 ha. Pe langa aceasta afacere, dl Baciu si-a construit si un  hotel de patru stele la Bacau (asa scrie Ziarul de Bacau). Pentru ce?  Pentru ca doreste sa fie un businessman cat mai mare. De ce oare nu ar fi investit dl Baciu intro statiune de masini agricole, prin care sa presteze lucrari agricole taranilor din zona sau intrun depozit de legume? Nu ar fi tot atat de rentabil, probabil. Atunci, dle Baciu, si alti baci ca dv., sa nu il mai ocaram doar pe taranul neputincios (fizic sau financiar) si sa reflectam mai bine ce fac marii fermieri pentru incurajarea agriculturii si iesirea din   starea de subzistenta  a unei bune parti a acesteia.
D. Laurentiu Baciu este cel dintai obligat se reflecteze la aceasta si  sa actioneze. Nu de alta, dar este presedintele uneia dintre cele mai mari organizatii profesionale din agricultura Romaniei.
Constantin Radut
 
Vizualizări: 447 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: Laurentiu Baciu, Ziarul de bacau, ajutoare, subzistenta | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor