Principală » 2012 » Martie » 9 » Ministrul S. Fuia: lipsit de voinţă sau rău intenţionat
00:06:34
Ministrul S. Fuia: lipsit de voinţă sau rău intenţionat

In articolul nostru "Diversiune sau premeditare pe fondul funciar (ministrul agriculturii nu trebuie manipulat!)”, publicat la 24 februarie a.c., sugeram că noul ministru al agriculturii, domnul Stelain Fuia, desi nu este specialist in drept institutional sau comercial, va avea puterea sa apere interesele fermierilor romani si pastrarii in patrimonial autohton a uneia dintre cele mai valoroase mosteniri ale tarii: terenul agricol. Aceasta in legatura cu afirmatia domniei sale potrivit careia anul 2014 este data limita (?!) prevazuta in   Tratatul de aderare a Romaniei la UE, prin care se mentine interdictia de vanzare a terenurilor agricole catre nerezidenti/persoane fizice din UE. Dupa aceea, spunea dl. Stelian Fuia singura solutie de a amana aceasta data limita este renegocierea Tratatului. Precizam, in articolul nostru, ca si alte state, respectiv cele care au aderat la 1 mai 2004 au avut aceleasi reglementari in domeniu, dar, prin demersuri  guvernamentale la Comisia Europeana, au obtinut derogari de extindere a duratei in care legislatia nationala prevaleaza in fata tratatelor de aderare.
Speram ca, intre timp, domnul minstru sa fi si elaborat un draft de scrisoare prin care sa ceara CE amânarea cu cel putin trei ani a termenelor de vanzare a terenurilor agricole catre nerezidenti, astfel incat patrimoniul agriculturii tarii sa ramana, preponderant, in mana capitalului autohton si, de ce nu? a  agricultorilor mici si mijlocii.
Nu mare ne-a fost surpriza sa constatam, intrun interviu aparut pe un site on-line, ca dl. Stelian Fuia recidiveaza in "exigenta” sa fata de aceasta chestiune. Pantru ca iata ce declara: ”Am spus ca nu este bine sa achizitioneze strainii teren pentru ca terenul in Romania este foarte ieftin…”. "Greseala pe care   (a facut-o –n.n.) Romania in perioada de pre-aderare este ca s-a angajat, prin tratatul de aderare, ca in 2014 sa deschida piata terenurilor agricole pentru straini si este  foarte greu la ora actuala sa modifici tratatul de aderare. Vom depune demersurile dar trebuie sa fim realisti ca sansele de a obtine o modificare a  tratatului sunt foarte mici”
Nu stim cu cine s-a consultat si cat de bine informat este domnul ministru al agriculturii pentru a fi atat de categoric.
Potrivit Anexei nr. VII din Tratatul de aderare a Romaniei la UE, in cap. 3) Libera circulatie a capitalurilor, paragraful 2) se arata: "Fara a aduce atingere obligatiilor prevazute de Tratatul de instituire a unei Constitutii pentru Europa, România poate mentine în vigoare, timp de sapte ani de la data aderarii, restrictiile stabilite de legislatia sa, existente la momentul semnarii tratatului de aderare, privind dobândirea proprietatii asupra terenurilor agricole, padurilor si terenurilor forestiere de catre resortisantii statelor membre sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European…”
Niciunde nu se precizeaza (imperios) data limita, perioada maxima sau minima pentru incetarea sau prelungirea acestei perioade de 7 (sapte) ani. Aceasta prevedere asupra perioadei de tranzitie inscrisa in Tratatul de aderare a Romaniei este identica (sau aproape) cu cele ale celor 10 state care au aderat in "primul val”, respectiv in 2004. Aproape toate aceste state (cele care au dorit!), au adresat in 2010 si 2011 scrisori catre CE pentru derogare de la aceasta prevedere (respectiv prelungirea teremenului de sapte ani) si au avut castig de cauza.
Romania de ce nu poate sa aiba? Numai daca nu intreprinde niciun demers.
Asa cum, de altfel, rezulta din afirmatiile domnului ministru Fuia.
Are domnia sa acordul organizatiilor profesionale si al altor asociatii de agricultori sa insiste pe pedala lui "nu se poate”?
Sau are, cumva, dreptul moral de a nu intreprinde nimic pentru ca, prin aceasta eventuala (ne)prelungire a datei de vanzare a terenurilor agricole catre nerezidenti/persoane fizice, sa afecteze puterea de capitalizare a fermierilor romani?
Cu toată deferenţa, domnia sa este obligat să răspundă prin da sau nu.
Constantin Răduţ

Vizualizări: 422 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: prioada de tranzitie, nerezidenti, tratat de aderare | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor