Principală » 2012 » Octombrie » 25 » Ministrul DC îşi “dă cu presupusul”
18:58:10
Ministrul DC îşi “dă cu presupusul”
Pierderile cauzate de secetă în majoritatea sectoarelor agricole sunt în jur de 20%, dar au fost unele culturi unde producţia a scăzut cu până la 60%, iar altele n-au fost afectate deloc, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinţa Mediafax Talks about Brewing&Agriculture (Bucuresti, 23 octombrie 2012).
Iata o parere pe care orice novice in ale economiei rurale o putea argumenta si detalia  mai bine decat ministrul agriculturii. Normal ar fi fost ca la acest moment, MADR sa aiba un raport detaliat asupra pierederilor pe fiecare sector de activitate afectat de seceta, dar si dezorganizarea care exista in agricultura tarii. Intr-un astfel de raport, ce era bine sa fie prezentat guvernului inca de la inceputul toamnei, ministerul avea datoria sa rezolve ecuaatii mult mai dificile dact simpla constatare a unor pierderi la anumite culturi. Daca productia de porumb a scazut cu 60% nu era normal ca MADR sa medieze o conventie intre cerealieri si zootehnisti pentru ca acestia din urma sa nu fie lasati de izbeliste si sa constatam la primavara ca efectivele de animale au scazut si mai dramatic decat pana acum?
Ce eforturi a depus pe langa CE ministerul roman   al agriculturii pentru obtinerea unor ajutoare speciae determinate de seceta din 2012, asa cum au procedat Portugalia sau Spania si Franta pentru ingetul din iarna al culturilor?
"Eu cred că pierderile în majoritatea sectoarelor sunt undeva în jur de 20% şi faptul că avem 100 de milioane de euro care vin suplimentar reprezintă în jur de 10-15% din bugetul pe care l-a avut ministerul. Oarecum încercăm prin această alocare să compensăm pierderile care sunt în agricultură", a spus ministrul.
El a arătat că sunt sectoare ale agriculturii care, din cauza secetei, au înregistrat pierderi de până la 60%, dar sunt şi sectoare unde pagubele au fost de 15% sau nu au înregistrat pierderi.
Tot la dat cu presuspusul se privepe dl Daniel Comnstantin si atunci cand vine corba de achizitiile haotice si specula desfrnata cu terenuri agricole in Romania.
Principala atracţie pe care o reprezintă terenurile agricole din România pentru investitorii străini este legată de calitatea solului, care nu a suferit din cauza agriculturii chimizate, a declarat joi tanarul nostru minsitru al agriculturii.
Asta da, o evaluare mai mult decat stiintifica a situatiei. Cunoaste cumva ministrul D. Constantin vreo investitie in agricultra facuta de straini? Sau prin investitie, domnia sa are in vedrere cumpararea la preturi modice (printre cele mai ieftine ) a mai bine de 1,5 milioane hectare din terenurile arabile si din fondul  forestier al Romaniei?
"O oportunitate pe care o are România se referă la calitatea solului şi la proprietăţile pe care le au terenurile din România. Acest lucru probabil că atrage foarte mult privirile şi investitorilor străini, care astăzi sunt prezenţi în România", a afirmat Constantin, la conferinţa "Food Retail in Romania: Opportunities&Challenges", organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România şi Agenţia Mediafax (bucuresti, 25 octombrie 2012).
(agricultura-ro)

Vizualizări: 1141 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: seceta, pierderi | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor