Principală » 2012 » Octombrie » 15 » Ministrul C. Daniel, praf in ochii credulilor privind liberalizarea pietii funciare
20:35:51
Ministrul C. Daniel, praf in ochii credulilor privind liberalizarea pietii funciare
Dupa multa vreme in care a ocolit subiectul, ascunzandu-l sub umbrela necunoasterii sau a reglementarilor comunitare si a Tratatului de aderare, ministrul Constantin Daniel a pronuntat astazi o noua diversiune pentru a lega la ochi si urechi pe cei care incearca sa apere interesul agricultorilor romani in fata iminentei liberalizari a pietii funciare.
Cumpararea de terenuri agricole – o piata in plina expansiune
Pe plan mondial, achizitionarea de terenuri agricole de catre straini este o piata in plina expansiune de mai multi ani, mai ales dupa criza alimentara de la  mijlocul deceniului trecut.  Primii interesati sunt chienzii, apoi India, Coreea de Sud si economiile petroliere din Golf. Sunt state care au o dinamica demografica mare si isi pregatesc viitorul securitatii lor alimentare "acaparand” terenuri agricole din statele sarace. Potrivit Land Matrix Project, o initiativa internationala de supraveghere a achizitiei de terenuri agricole straine, un  total de 203 milioane ha (de opt ori suprafata Marii Britanii) au trecut sub controlul strainilor intre 2000 si 2010, prin vanzarea  sau arendarea pe durata lunga de timp a suprafetelor agricole. Mai bine de 66 % din "transferurile” de pamant agricol s-au derulat in Africa, in special in Etiopia, Liberia, Mozambic, Sudan. Asia ar ocupa locul a doilea, dar expertii tin sa sublinieze ca nicio cifra nu este exacta, in conditiile in care piata funciara internationala este una dintre cele mai opace, fiind desfasurata, in acelasi timp sub ”auspiciile’” coruptiei si fraudei legislative.
Asa cum arata multi analisti in domeniu, in   teorie tranzactiile agricole pot reprezenta o sansa pentru o tara saraca in vederea asimilarii de tehnologii noi, de formare profesionala a populatiei rurale sau de adjudecare de capitaluri. In realitate, insa, nici vorba de asa ceva, instrainarile de terenuri agricole determinand cel mai adesea inrautatirea mediului inconjurator, saracirea populatiei locale sau incitarea la razboaie civile. Pentru ministrul sud-african al agriculturii, acest tip nou de "piata” nu reprezinta decat "o noua forma de colonialism”, citand cazul Sudanului, unde 40 % din suprafata agricola a fost vanduta strainilor, cu consecinte dezastuoase asupra niveluui de viata al populatiei rurale autohtone.
Romania:  un "el-dorado” pentru vesticii Europei
Am scris mult despre dezintersul clasei politice si  al antreprenorilor locali fata de cumpararea abuziva sau, oricum, sub obscuritatea legii, a sute de mii de hectare de teren arabil si tot atatea de terenuri forestiere de catre nerezidenti. Desi prin prevederile tratatului de aderare, Romania avea dreptul de a evita instrainarea terenurilor arabile catre persoane straine din UE, acest lucru nu a fost respectat, complici ai acestor afaceri cu terenuri fiind atat institutiile statului, politicieni influneti sau afaceristi fara scrupule din tagma juridica si agricola. Se evalueaza ca cca 10 % (peste 1,5 milioane ha) din SAU Romaniei a intrat in proprietatea strainilor pana in  prezent.  Pe primele locuri se fala "investitori” din Italia, cu 24,29%, Germania cu 15,48% si tarile arabe cu 9,98%. Totodata, Ungaria detine 8,17%, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia si Olanda cate 2,4% si Turcia 0,78%.
Lucrurile nu se vor opri aici. Deoarece nici-un ministru al agriculturii nu a dorit sa propuna un  moratoriu pentru ca Romania sa poata beneficia, ca si alte state intrate in UE in valul 2004-2007, tara noastra va fi prima  care isi va liberaliza piata funciara, incepand cu 1 ianuare 2014.
Multi politicieni si "analisti” de conferinte ocazionale spun ca nu ar fi nici-un  pericol  odata cu liberalizarea pietii funciare. Dimpotriva, am putea beneficia de intrari de capital si de tehnologii noi in agricultura. Dar, mergand pe aceasta logica, poate cineva din administratia guvernamentala sau neguvernamentala sa argumenteze cu fapte?  Dati un singur exemplu in care un mare comparator sau arendas strain a invesitit in agricultura pentru ameliorarea sanatatii pamantului sau a vietii arendatorilor. Dimpotriva, cazurile in care priceputii de straini au fost alungati cu forta de catre localnici spoliati sunt cu duiumul.
Spuneam ca vom  deveni prima tara din  ultimul val de aderenti la UE care va liberaliza piata funciara. Statele care au intrat in UE in 2004 au avut o perioada tranzitorie, ca si noi, de 7 ani. Dar in 2010-2011, inainte de expirarea perioadei de gratie, Ungaria, Lituania, Estonia,  Slovacia, Slovenia, Cehia, au facut demersuri, prin guvernele lor, la Bruxelles, si au obtinut prelungirea cu inca trei ani a acestei perioade de interzicere a vanzarii catre nerezidenti persoane fizice si juridice a pamantului arabil. Toate aceste state au mentionat in  demersurile lor ca piata interna nu este inca stablizata, ca fermierii autohtoni au nevoie de mai mult timp pentru a-si intari forta financiara pentru a intra in competitie cu investitorii straini. Nu in ultimul rand a fost vorba de volatilitatea preturilor terenurilor agricole si a produselor alimentare. Cehia, a renuntat la aceasta facilitate, liberalizand piata inca din 2011, dupa ce obtinuse, deci, acordul UE. Polonia are in  tratatul de aderare o clauza mai speciala prin care nu este obligata sa liberalizeze piata decat in 2016. In plus, Polonia are una dintre cele mai restrictive piete interne pe zona terenurilor agricole si silvice
Sunt state care nu se multumesc cu "darul” Bruxelului. Este de notorietate, in aceste zile,  faptul ca parlamentul de la Budapesta este pe cale de a legifera interzicerea vanzarii, in viitor a terenurilor agricole catre straini si chiar "nationalizarea" celor vandute pana acum prin  diverse forme catalogate ca "necurate”, precum  joint-venture, straini stabliti in Ungaria etc.
La noi, subiectul este "extirpat " din  discutia publica. Cand se aduce vorba despre acest aspect, nu sunt putini care te catalogheaza drept "comunist”, "ceausist” etc, incitand cu intrebari: De ce sa nu fii de acord? Crezi ca ne vindem tara? Sunt cele mai des formule pe care le dubiteaza indivizi care nu se intreaba de ce acum Romania se vaita, la orice an agricol sarac, ca se scumpesc preturile produselor agricole, ca painea este mereu pe punctul de a exploda (mai rau decat mamaliga!), ca, de exemplu, pretul uleiului de floarea soarelului s-a dublat in  ultimii doi ani, urmare a faptului ca in proprietatea investitorilor romani se mai afla decat o singura fabrica de acest fel, iar toata structura de depozitare apartine marilor multinationale.
Nici-un ministru al agriculturii Romanei, de dupa 2007, nu a vrut sa se angajeze la un demrers de "amendare” a capitolului privind "libera circulatie a capitalurilor” din  tratatul de aderare.  Asta pentru ca erau, intr-un fel sau altul, subjugati de afaceri subterane cu companii straine care  au facut nu doar lobby pentru "silenzio stampa”, dar pe unii i-au si "ajutat” materialiceste.
In ce il priveste pe domnul Daniel Constantin nu se poate spune ca nu este un tanar ministru entuziast, care se "bate” pentru agricultura. Cel mai elocvent lucru este faptul ca in  an de criza economica si agrara, Daniel Constantin a reusit sa aduca pentru agricultori multe facilitati, mai precis plata in avans a SAPS-ului, cresterea  platilor la hectar, sprijinirea mai buna a crescatorilor de animale.
In ce priveste piata funciara, aceeasta este dominata de mafia agricola, principalul "jucator” in acest context fiind ADS-ul, o entitate a MADR care a adus mari pagube financiare si pierderi de terenuri agricole tarii. Restructurarea pe care o promitea, la inceput de mandat, dl. Constantin nu s-a intamplat, iar aceasta autoritate ramane un  mister in ce priveste modul cum administreaza patrimoniul agricol (atat cat a mai ramas) al statului.
Despre liberalizarea pietii funciare, s-ar putea zice ca dl Constantin este si dumnealui legat ombilical de afaceristii din  domeniu. Cel mai "rasunuator” exemplu este cel al implicarii Grupului GRIVCO SA in   tranzactii cu terenuri agricole si "racordurile” pe care acest grup comercial le  face, in ultima vreme, cu "investitori” din  China, acolo unde Grivco detine o puternica baza logistica de lobby economic.
Declaratia de astazi a lui D. Constantin: ”In perspectiva liberalizării pieţei funciare din 2014, Ministerul Agriculturii va pregăti o agenţie, începând de anul viitor, cel mai probabil Agenţia Domeniilor Statului, care va fi un fel de jucător pe piaţa funciară. Agenţia va da un aviz pentru persoanele fizice străine care vor să cumpere teren în România, după modelul altor state membre". Nimic altceva decat praf in   ochii unora pentru a arata ca il preocupa subiectul.
Noi consideram ca daca MADR si Guvernul Romaniei ar fi intradevar interesate de pastrarea pentru inca doi-trei ani a prevederilor de limitare a dreptului nerezidentilor la piata funciara locala, atunci ar trebui ca, neintarziat sa fie elaborat un  memorandum bine fundamentat pentru prelungirea perioadei de tranzitie. Mai ales ca Romania nu are o legislatie bine   conturata in  ce priveste vanzarea terenurilor agricole, mai sunt inca titluri de proprietate in litigiu, pentru a nu mai aminti de faptul ca sunetm printre putinele tari UE care nu avem cartografierea integrala a parcelelor agricole, nu avem cadastru agricol. In  teritoriu, atat directiile agricole cat si primariile intretin un  haos total privind proprietatea suprafetelor agricole si a infrastructurii agricole. Avem semnale ca sute, daca nu mii de hectare agricole sunt cultivate ilegal de catre arenasii care au desfiintat drumurile intre tarlale, care au facut sa dispara putinele perdele de protectie vegetala.
Este, poate, aceasta, si o explicatie a faptului ca marile sau micile asociatii profesionale tac malc in ce priveste liberalizarea, gandind si ele ca, poate, din ianuarie 2014, vor insela si mai mult pe micii gospodari cu teren arabil vanzandu-le micile proprietati pe visuri desarte…
Ion Ciprod
Vizualizări: 440 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: vanzare, Grivco, terenuri, piata funciara | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor