Principală » 2012 » Martie » 18 » Ministrul agriculturii umbla cu ocaua mica
21:48:15
Ministrul agriculturii umbla cu ocaua mica
De zor, vineri, 16 martie a.c., ministrul agriculturii a organizat o conferinta de presa. Inedit pentru asemenea intalniri cu ziaristii, domnul Stelian Fuia si purtatoarea sa de cuvant au catadicsit sa adune vreo doua duzini de ziaristi pentru a le spune sus si tare cat de bun a fost  anul 2011, din punct de vedere al agriculturii.
"Cocotat’  (poate din cauza taliei sale minione!?) pe o treapta  a scarii de la intrarea in minister, dl Fuia a prezentat in genul "el fugitivo”, cateva rezultate din balanta comerciala cu produse alimentare si alte cateva aspecte deloc insemnate si (oricum) neexplicate din  alte sectoare ale MADR.
Referitor la sansa Romaniei de a prelungi termernul limita (31 decembrie 2013) pentru interdictia de vanzare a terenurilor agricole si padurilor catre nerezidenti (persoane fizice), ministrul Fuia ne duce, din nou, …cu ocaua mica. Cica nu este posibil pentru ca trebuie renegociat Tratatulu de aderare. Degeaba am incercat sa-i spunem ca nu este corecta aceasta informatie si atitudine – argumentul fiind acela ca si alte state est europene care au aderat la UE in 2004 au reusit acest lucru –, pentru ca domnul S.F. nu conoaste ce este inscris in  tratatele celorlalte state din vecinatatea noastra. Sau mai bine zis, incearca sa dezinformeze, sustinand ca Ungaria, Slovacia, Slovacia, R. Ceha, Polonia,  nu aveau inscrisa o perioada tranzitorie pentru amanarea vanzarii catre straini/persoane fizice a terenurlor agricole si padurilor. Fapt complet neadevarat sau, mai degraba, fals – asa cum aratam si in articolul nostru din 15 martie a.c.
Pozitia inflexibila a dlui Fuia va face ca Romania sa fie singurul stat (din valul 2004-2007) care nu intreprinde nimic pentru largirea perioadei tranzitorii de a da interzice accesul strainilor persoane fizice  la cumpararea de terenuri agricole.
Aceasta se poate numi intradevar tradare a intereselor agriculturii romanesti!
Interesant, in acest context, este faptul ca nicio organizatie profesionala nationala din sectorul vegetal nu a luat si nici nu are o pozitie transanta vis-a-vis de cea a ministrului. Desi, intre principalele organizatii (AGROSTAR, LAPAR, CNPROAGRO) au avut loc intalniri "de lucru”. Oare s-a stabilit vreun "troc” intre parti.
Asteptam reactii – speram nu desarte ! – din  partea organizatiilor profesionale.
Constantin Radut
Vizualizări: 444 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: Stelian Fuia, vanzarea terenurilor, tratat de aderare | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor