Principală » 2012 » Februarie » 23 » Ministrul agriculturii: S-a promis mai mult decat putem da
19:29:58
Ministrul agriculturii: S-a promis mai mult decat putem da
Platile pe suprafata vor ramane mereu mici, ca pentru saracii Europei
Noul ministru al agriculturii a fost transant: domnia sa nu poate face niciun  demers pentru ca nivelul subventiei pe suprafta in sectorul vegetal sa respecte  promisiunile guvernului din vara anului trecut, respectiv un cunatum al platilor la hectar, in secorul vegetal, de 174 euro. Si asta pentru ca ”s-a promis prea mult fata de cat poate da statul”. Cum se stie hotararea de a diminua subventia pe suprafata a fost luata in luna  octombrie 2011, de catre guvernul Boc, probabil ca "rasplata” pentru rezultatele bune ce se prefigurau in mai toate sectoarele agricole. Reactia asociatiilor profesionale sau patronale a fost, ce de obicei, una in surdina si dispersata. Deabia in  ianuarie a.c., LAPAR a avut "indrazneala” de a trimite primului ministru o scrisoare in  care arata ca fermierii au facut investitii si au angajat cheltuieli in concordanta cu sprijinul bugetar promis, respectiv pentru un cuantum al Plăţilor naţionale directe complementare – PNDC (plăţi care suplimentează, din bugetul FEADR şi de la bugetul naţional, pe cele primite prin schema unică de plată pe suprafaţă – SAPS) la 73,35 euro/ha, in loc de 32,42 cat a binevoit Ministerul Finantelor, cu acordul Palatului Victoria, sa atribuile  PNDC. Ori acest cunatum de 32,42 euro/ha este mai mic cu 36 % fata de cel acordat in   2010/2011 si cu 56% mai putin decat  maximul aprobat de CE.
Ei si? Executivul condus de Emil Boc nici nu s-a sinchisit sa raspunda scrisorii LAPAR, iar ministrul finantelor (demisionat ulterior) i-a dus cu presul pe cei de la LAPAR.
Acum, noul ministru al agriculturii linisteste apele: nu va mai zbateti, voi fermieri ai tarii,   ca ati fost pacaliti, adica vi s-a promis marea cu sarea, caci nu vi se mai da nici sarea…Este de mirare, in aceste conditii ca fermierii mici si mijlocii traiesc de azi pe maine, iar majoritatea ajung in pragul  -  atat de drag guvernantilor nostri – subzistentei.
Nu!
Vis-à-vis de aceasta politica a guvernului de la Bucuresti de a suprima  viitorul agricultorilor romani, prin neacordarea de ajutoare la care au dreptul  si care ar reprezenta un  suport minim de modernizare a exploatatiilor, nu este de mirare ca in  proiectiile PAC 2014-2020, nivelul subventiilor provenite din fonduri europene ce se cuvin agricultorilor din Romania vor fi cele mai mici din Uniune. Pentru 2016, de expemplu, potrivit informatiilor reprezentantului Romaniei la CE, subventia pe suprafata va fi de numai 210 euro/ha, Adica de trei ori mai mica decat primesc fermierii din Grecia in 2011/2012 si de patru ori mai putin decat "absorb” astazi cei din Franta si Germania.
Curat-murdara este viitorimea agriculturii romanesti!
Costin Buradu

Vizualizări: 448 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: LAPAR, PNDC, subventia pe suprafata | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor