Principală » 2013 » Ianuarie » 30 » Mafaldele din BNR se pricep şi la agricultură
21:47:47
Mafaldele din BNR se pricep şi la agricultură
Ajutoarele pentru agricultori sunt de trei ori mai mari în SUA decât în Uniunea Europeană
Arătam, la mijlocul anului trecut (29 august 2012), sub titlul: "O idee lugubră: 1 milion de ţărani să dispară din România, până in anul 2020”, cum ca un centru de cercetări fantomatic, susţinut cu banii unor instituţii bancare, respectiv Centrul de Politici Economice (CEROPE) ar fi elaborat un studiu în care propune ca până în anul 2020 circa un milion de fermieri  să abandoneze agricultura de subzistenţă. De ce: Pentru ca aceasta (agricultura de subzistenţă) va deveni din ce în ce mai nerentabilă. Ce să facă aceşti un milion de ţărani (ei sunt ţărani, nu fermieri, in toată acepţiunea politicilor UE)? Răspunsul CEROPE este unul ştiinţifico-fantastic: Aceştia (ei, cei cca un million)  ar urma să se recalifice în meserii din sfera industriei, construcţiilor şi serviciilor.  Propunerea este nu de tip socialist-ceauşist, ci una de tip comunist utopic. Unde să duci, in mai putin de un deceniu, cca un milion de ţărani departe de glie, sau să-i desparţi de bucata lor de pamant pe care o pastreaza cu sărăcia in braţe.
CEROPE acesta este condus de un aşa zis bancher, respectiv Valentin Lazea, astăzi economnist-şef la Banca Naţională a României. Dar studiile realizate de institutia lui Lazea nu sunt singulare prin absurditatea concluziilor, cât prin necunoaşterea de fond a agriculturii românesti. La fel este si Institutul European din Bucuresti, condus tot de un co-echipier al lui Mugur Isărescu, respectiv Lucian Croitoru, cel pe care dl. Băsescu îl vroia odată prim ministru. Si "institutul” lui Croitoru debitează în multe rânduri absurdităţi la fel de mari privind macro si microeconomia ţării.
In fine, zilele acestea, o alta mafaldă de-a lui Isărescu, de astă dată una matusalemică (omul este şi cam târâie-brâu” prin BNR, numai Isarescu îl ia de "proaspăt”) îşi dă cu părerea despre agricultura. Iata ce spune unei publicatii on-line Adrian Vasilescu (îl ştiti, desigur, se "pricepe” la toate, nu degeaba a fost politruc la "Scînteia” ceauşistă): "Dacă ne vom uita la veniturile gospodăriilor (agricole –n.n.), vom vedea că foarte multe dintre acestea?provin din asistență socială. Această subvenție este și ea tot o formă de asistență socială, însă la un alt nivel. Trebuie să terminăm cu asta, pentru că statele sunt sărace, iar bugetele sunt mici. Ce înseamnă o subvenție? Ceva luat dintr-o parte și dat în altă parte...”
Ce vorbeşti Frantz? Agricultura din toate statele dezvoltate este competitivă tocmai pentru că se sprijină pe subvenţii de la stat. Numai în regimul socialist al lui Ceauşescu, ţărănimea murea de foame pentru că truda celor care lucrau pământul nu era compensată nici prin preţ si nici prin vreo formă de subvenţie.
"Filosoful” A.V. vorbeşte nu doar despre subvenţia agriculturii românesti, ci şi despre aceea la nivelul UE, in contextul dezbeterilor pentru PAC 2014-2020.
Trebuie să ştie "omul” lui Isărescu că cea mai mare subvenţie în agricultură se acordă chiar in SUA. Iată ce arată Mişcarea pentru o organizaţie mondială a agriculturii (Momagri), intr-un studiu realizat recent, privind ajutoarele directe acordate fermierilor: în anul 2010, în SUA s-au alocat mai mult de 172 miliarde dolari pentru acest tip de sprijin. In UE-27, în acelaşi an s-au alocat 76 miliarde euro. Raportată la numarul de locuitori, diferenţa este si mai semnificativă.  Adică în SUA se acordă agricultorilor cca 422 Euro/locuitor american, iar în UE-27 contribuabilul sprijină agricultorii doar cu 152 euro/locuitor. De trei ori mai mult în SUA decât in Uniunea Europeană. Ecartul dintre cele două entităţi politice a crescut mereu din 2008 încoace, ceea ce ar putea "închide gura” unor clevetitori gen A.V. Anul trecut, Senatul SUA a adoptat legea denumităa Farm Bill, prin care s-ar putea crede că se vor elimina ajotoarele directe. Eliminarea lor va fi compensată, spune Momagri, de un întreg arsenal de alte tipuri de sprijin. De exemplu, ajutorul alimentar intern, denumit "Food Stamps” care, deşi este cu caracter social, el se extinde de facto asupra întregii filiere agricole şi agroalimentare.
Sprijinul acordat de state (fie dezvoltate, fie emergente) agriculturii este o politică strategică, ce are în vedere atât creştrerea competitivităţii, cât şi menţinerea sau extinderea puterii agricole a fiecarui stat în parte. Aşa fac brazilienii, argentinienii, chilienii, chinezii etc.
UE este cât pe ce să rateze şi Politica Agricolă Comună pentru viitor, din cauza divergenţelor neloiale (gen Marea Britanie), dar si abundenţei de idei promovate de birocraţii din capitalele statelor membre sau ai Bruxelles-ului.  Sau de cohorte de vorba-n vânt, precum cele de la Banca Naţionala a României.
Costin Buradu
Vizualizări: 361 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: ajutoare agricole, Lucian Croitoru, Valentin lazea, Adrian Vasilecu | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor