Principală » 2012 » Octombrie » 19 » MADR vrea să fie samsarul legumicultorilor?
08:06:24
MADR vrea să fie samsarul legumicultorilor?
Ca şi când ar fi terminat cu reforma din  agricultura, ministerul investeşte bani in cardurile  legumicultorilor şi ale micilor pomicultori
Ministrul Daniel Constantin si secretarul de stat Daniel Botanoiu se pare ca si-au terminat portofoliul de teme si proiecte pentru modernizarea agricultruii romanesti. Altfel nu se explica abnegaţia si râvna de care au "abuzat” pe la Pipera (vezi informatia plina de pudoare din comunicatul MADR) , cartierul unor baştani plasati bine si in  comertul cu legume-fructe. Scopul celor doi demnitari a fost acela de a incuraja o "afacere” cel putin gri, daca nu chiar urât de neagră, anume aceea de a propune milioanelor de legumicultori si mici pomicultori de a avea un card (mai costisitor decat acela bancar) in   buzunar pentru a-si vinde produsele prin piete. Dar nu prin piete libere, ci controlate de cativa şmecheri, care cred ca vor lua mintile vreunor decidenti fara acoperire legala si, mai ales, ratiune economica.
Ca si la ideea "izvorâtă” din mentalitatea monopolista a ministerului, aceea a certificatelor de producator, MADR vrea sa-i ”forteze” pe micii agricultori sa se asocieze. Pana atunci, deci ei nu vor avea dreptul la vanzarea la taraba.
 Cine va fi in locul lor? Bineinteles angrosistii, sau samsarii cum zicea cineva mai zilele trecute. De ce? Pentru ca acestia sunt, la urma-urmei comercianti si nimeni nu le poate lua acest drept. Daca sunt platitori si de impozite si taxe.
MADR  este pus pe fapte si vrea sa revolutioneze sistemul micilor si al marilor piete agroalimentare. Cum ? Cica dl Daniel Constantin  ar fi explicat asa: Diferențierea dintre producător și comerciant sau dintre producător și samsar/speculant va fi delimitată în perioada următoare. MADR are în vedere un proiect de realizare a unor carduri de producător și legitimații de acces în piețe, acte de identitate personalizate, având baza logistică și informatică la MADR și acces la software-ul dedicat tuturor asociațiilor de profil. O anumita asociatie ar fi emis - zice ministrul -  două carduri-specimen și deține deja un microsistem informatic.
Ca sa vezi ce repede merg lucrurile in agricultura mica?
Adica MADR vrea sa puna ordine in  piata prin intermediul samsarilor, pentru ca asociatia in cauza este un samsar cu acte in regula, asa cum o acuza o alta, respectiv "Ecosapeins” (www.asat.ecosapiens.ro) – Asociatia pentru Sustinerea Agriculturii Taranesti. Si cine samsari sustine, samsar se cheamă, nu?
Informatizarea pietii agricole a micilor producatori de catre MADR ar fi o "inovatie” 100% româneasca, respectiv a târănuluui ministru Daniel Constantin. Problema este ca "operatiunea, ar costa –zice-se - cca 600 000 euro pentru software, pentru emiterea cardurilor, plus multi alti bani pentru un operator care sa elaboreze sistemul, sa-l testeze, sa-l oprationalizeze si sa-l monitorizeze. Mai ramane ca producatorii sa poarte in ureche cate un cip (pentru identificare simpla).
Iata, intradevar, o prioritate a ministerului agriculturii de la Bucuresti!. Sa realizeze ce n-au reusit in  peste 15 ani ministerele sanatatii sau al comunicatiilor pe alte segmente ale administratiei nationale.
Dar ce are a face MADR cu micii producatori? Activitatea acestora trebuie sa fie numai si numai prerogativa adminstratiilor locale si ale asociatiilor care  exista sau care apar in  interiorul sectorului legume-fructe. Preocuparea ministerului ar trebui sa fie aceea de a crea facilitate pentru asocierea micilor producatori si sprijinirea acestora in vederea dezvoltarii unor lanturi de colectare-depozitare-comercializare. Or, are cumva MADR vreun interes mercantil, individual sau de grup, pentru a impopoţona portofelul micilor producatori cu carduri de identitate, costisitoare si nefunctionale?
In loc  de a-si frământa mintea cum sa cheltuiasca 600 000 euro pentru ingrosarea buzunarelor unor samsari de legume-fructe, MADR (in colaborare cu administratiile locale) ar putea sa ia exemplul (cel putin pentru Bucuresti) al unor capitale din Europa. Am fost de mai multe ori la Paris si am vazut mii de mici agricultori, cu ecusoane si legitimatii de producatori, care isi vand marfa, de doua ori pe saptamana, pe marile artere ale metropolei franceze. Au la indemâna infrastructura minimă, dar suficienta, pentru a pastra disciplina, a vinde la un pret corect, a-si multumi clientii fideli si a obtine un beneficiu din munca lor cinstita si corecta. Noi nu avem, la Bucuresti, artere /bulevarde de dimensiunile celor napoleoniene, dar pe unele dintre ele sunt spatii indestulatoare pentru ca micul producator sa se intâlneasca si sa stabileasca o relatie de incredre si mutual convenabila cu clientii oraseni. De exemplu, partile laterele ale bulevaredelor care incep de la Parlament pana la  Piata Hurmuzachi (fosta Muncii), pe platoul de pe Aleea Circului, in fata Academei Militare, pe Calea Grivitei etc, platforme pe care primariile locale au toata disponibilitatea de a le amenaja ambulant si spre satisfactia orasenilor care nu pot sau nu au timpul sa mearga in marile piete agroalimenatre conascrate. 
Incurajarea lesnicoasa si rapida a micilor producatori de legume-fructe la piata libera si comercializarea legala ar trebui sa fie principalul obiectiv al MADR in  acest segment de cerinte ale populatiei si nu megaproiecte dubioase, si samsariste, precum cel vizat in aceste zile prin cartireul Piepra.
Constantin Radut

 

Vizualizări: 395 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: samsar, carduri pentru legumicultori | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor