Principală » 2012 » Mai » 14 » MADR: probleme vechi şi gânduri noi
21:29:06
MADR: probleme vechi şi gânduri noi
Proaspătul deţinător al portofoliului agriculturii romanesti este foarte vocal si destul de indrăzneţ In idei. Nu trece zi fara ca dl. D.Constantin sa nu lanseze in media o stire „bomba” sau sa nu evalueze sociologic acest sector al economiei guvernamentale.
Astazi,  de la Bruxelles, dl. D.C. a lamurit si doua chestiuni pe care doar le enuntase in saptamana ce tocmai a trecut.
Prima este cea referitoare la proasta guvernanţă a agriculturii, cu aspectul destul de dureros al probabilitatii ca Romania sa piarda definitiv banii din fondurile europene pentru pescuit. Si aceasta deoarece nici Valeriu Tabara si nici Stelain Fuia nu au fost capabili sa reactioneze rapid la atentionarile Comisiei Europene care, in nenumarate randuri, ne-a prevenit ca Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit (AMPOP), din cadrul MADR, gestioneaza prost, ineficient (nu se stie daca nu chiar fraudulos!?) planul de actiune pentru atragerea fondurilor europene in domeniu. Cu speranta ca cei de la AMPOP vor urma indicatiile procedurale ale Bruxelles-ului, conducerile MADR au efectuat plati catre persoanele/societatile care au fost eligibile pe acest program de pescuit, dar din fonduri guvernamentale, respectiv, din credite de pe piata bancara interna sau externa, cum bine stim ca a „trait” tara sub vrajile unor blonde din guvernul Boc. Cca 60 milioane euro sunt pana acum livrate celor care aveau dreptul la fonduri europene pentru pescuit, dar pe care Guvernul Romaniei nu i-ar mai putea atrage de la CE din cauza incorectitudinilor conducerii AMPOP.
Domnul Constantin  spune ca problema s-ar putea rezolva prin destituirea conducerii AMPOP. Numai ca si dl Stelian Fuia, atunci cand a preluat conducerea ministerului, a facut acelasi lucru. A destituit conducerea AMPOP. Rezultatul: zero lei/euro, zero efecte. Poate ca domnul Constantin  va fi mai norocos.
Problema de fond credem ca este incompetenta celor incadrati pe functii de consilieri de fonduri europene. Ori nu au pregatirea necesara, ori au fost demobilizati de „taierile de salarii” din 2010 efectuate de guvernul Boc. Normal ar fi ca raspunderea sa fie clarificata cu precizie, nu doar sub acoperirea destituirilor.
A doua problema pe care a lamurit-o intrucâtva dl D. Constantin  a fost aceea a evaluării sociologice a satului romanesc. Domnia sa ne spunea tocmai de la Bruxelles ca are amibitia, ca in cele şapte luni de mandat (!?) scurt sa fundamenteze un „nou concept de dezvoltare a satului românesc”. Actiunea ar fi salutară, mai ales ca dupa Dimitrie Gusti, niciun sociolog roman n-a riscat un asemenea pariu. Cu atat mai mult domnul D. Constantin care este de profesie inginer zootehnist. Dar..., mai stii? Cum rationeaza ministrul agriculturii pentru a schimba satul romanesc. Un crampei de gandire: „Îmi doresc foarte mult să creştem puterea de cumpărare, să dezvoltăm satul românesc din punct de vedere economic. Să dezvoltăm economia, nu numai agricultura, şi agricultura ca şi componentă principală, dar şi alte componente în satul românesc, astfel încât să creăm locuri de muncă şi să existe o putere de cumpărare ceva mai mare a oamenilor. Altfel, toată infrastructura pe care o punem la dispoziţie acestora nu poate fi utilizată din raţiuni economice”.
Ne abtinem de la comentarii.
Costin Buradu

 

Vizualizări: 427 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: fonduri europene, nou concept, satul romanesc, AMPOP | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor