Principală » 2013 » Octombrie » 24 » Laurenţiu Baciu: LAPAR va înfiinţa primul fond mutual agricol
21:10:30
Laurenţiu Baciu: LAPAR va înfiinţa primul fond mutual agricol
Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a anunţat, întro conferinţă de presă că, în scurt timp, LAPAR va depune toată documentaţia pentru înfiinţarea primului Fond mutual pentru gestionarea riscurilor în agricultură. Scopul acestei instituţii financiare, conform OUG nr. 64/2013, este acela de a acorda compensaţii membrilor săi, ca urmare a unor pierderi pe care aceştia le vor avea datorită incidentelor de mediu (secetă, grindină, inundaţii etc) sau boli ce afectează culturile şi activele agricole. 
Laurenţiu Baciu si membri ai Consiliului Director al LAPAR au avut consultări pe această temă cu experti ai Băncii Mondiale si reprezentanţi ai MADR, aceştia confirmându-le faptul că LAPAR este o federaţie naţională de agricultori care întruneşte toate condiţiile pentru a organiza şi funcţiona un fond mutual agricol.
Crearea unei astfel de entităţi neguvernamentale şi apolitice ar scoate breasla agricultorilor de sub "aripa protectoare”, uneori politizată a MADR, iar aceştia şi-ar gospodări propria activitate în funcţie de interesele proprii şi nu de cele dictate de "direcţii” absconse ale ministerului.
Problema organizării şi funcţionării unui fond mutual agricol a fost în atenţia tânărului ministru Daniel Constantin şi, din fericire, este pe cale de a se împlini. Chestiunea este însă că, potrivit OUG nr. 64/2013, în România se pot înfiinţa nu unul ci până la trei fonduri mutuale agricole naţionale. Si asta pentru că MADR a avut în vedere interesele centrifuge ale unor organizaţii profesionale aproape fictive. Franţa, singura ţară din UE care dispune de o asemenea institutie (România ar fi al doilea stat UE cu fond mutual agricol) este un  exemplu pentru agricultura noastră si în acest domeniu. Doar că în Franţa funcţionează un singur fond/credit mutual naţional, subdivizat pe regiuni geografice si sectoare agricole. Creditul mutual frances este o retea bancara nationala cu cca 11 milioane clienţi.  In România legea permite înfiinţarea a trei fonduri.
Crearea a trei fonduri mutuale înseamnă, însă, disiparea resurselor financiare europene si naţionale care vor fi antrenate în crearea acestora  si, in   final, va diminua capabilitatea lor de plata in caz de catastrofe de mediu, de afectiuni ale regnului vegetal şi animal.
Pretendent pentru crearea un unui al doilea fond mutual este şi Federatia ProAgro, dar structura membrilor săi nu are cum să îndeplinească cerinta OUG nr. 64/2013, respectiv aceea care spune ca fondul să aibă " membri care exploateaza peste 30% din suprafata arabila a Romaniei, inclusiv echivalentul in UVM (unitate vita mare) al animalelor detinute”.
ProAgro s-ar putea să nu fie eligibil şi din alte unghiuri şi prevederi ce incumbă din textul legii.
Constantin Răduţ
Vizualizări: 449 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: fond mutual agricol, Laurentiu Baciu | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor