Principală » 2012 » Iunie » 22 » LAPAR este vehementă. Suspect de vehementă!
22:09:37
LAPAR este vehementă. Suspect de vehementă!
De vreo doua saptamai, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) nu conteneste in a acuza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (nu si al padurilor – n.n.) ba de una, ba de alta. Transmite mereu comunicate laconice, dar cu mesaj subteran, insista ca ministrul Daniel Constantin si adjunctii sai sa stea drepti in fata reprezentantilor Ligii ori de cate ori acestia vor sa intre pe poarta ministerului.
Niciodata, in fostele guverne, LAPAR nu a fost atat de intransingenta.
Astazi, 21 iunie a.c., LAPAR transmite o stire, la fel de "subtire” prin care spune ca se bate in continuare cu ministerul si autoritatile guvernamentale pentru "rezolvarea  tuturor problemelor ridicate de catre reprezentantii asociatiilor  profesionale la Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Rurale si Padurilor” (sic!).
Despre ce probleme, niciodata, in ultima vreme, nu ni s-a spus. Se vehiculeaza ideea ca LAPAR cere drepturile fermierilor pentru sprijinul pe suprafata, diferenta intre cca 100 euro/ha primiti si cei 173 euro/ha cat era proiectat pentru anul 2012. Aceasta "proiectie”/promisiune nu a facut-o ministerul condus de Daniel Constantin  si nici guvernul Ponta, ci guvernul de trista amintire al lui Emil Boc. Atunci, LAPAR a stat "cuminte” in banca si a asteptat sa pice ... subventia. Dar, la vremea lui, un ministru pedelist (Stelian Fuia) transmitea, fara perdea, LAPAR-ului mesajul foarte clar: ”baieti fiti cuminti, vi s-a promis prea mult”. De atunci, "protestele” LAPAR s-au inmuiat.
Acum ele sunt vehemente. Suspect de vehemente!  In mesajul pentru presa, de care am amintit, sa arata, raspicat, ca reprezentantii ligii si membrii sai, "au hotarat intensificarea dialogului cu oficialitatile statului si participarea in masa a tuturor organizatiilor la proteste, pana la solutionarea problemelor grave(,) care sunt acum gestionate  de agricultura” (ceva mai complicata, in perioada campaniei, limba romana, se vede treaba).
Ce o fi insemnand acest mesaj la... lupta?
Cei avizati in "guerilla” dintre asociatiile profesionale si ministerul agriculturii sunt de parere ca miza este mai mare decat pare (respectiv diferenta de subventie).
Anume:
1.     LAPAR vrea sa fie recunoscuta ca singura si cea mai importanta organizatie profesionala agricola din Romania, pentru interesul intern, cat si pentru reprezentarea externa (unde, deocamdata, FNPAR este notificata la COPA-COGECA).
2.     Liderul LAPAR se pare ca are veleitati nu doar de cel mai insemnat lider al ligii, dar si ambitii politice, pentru alegerile parlamentare din toamna.
Daca cea de-a doua varianta este si ea plauzibila, atunci va aduce multe prejudicii miscarii organizatiilor non-guvernamentale, inclusiv celor care activeaza in  sectorul agriculturii.
Constantin Radut
 
  

 

Vizualizări: 436 | Adăugat de: constantinradut | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor