Principală » 2012 » Noiembrie » 28 » LAPAR dă mereu cu bâta’n baltă
19:53:38
LAPAR dă mereu cu bâta’n baltă

Ieri, alertat de balivernele unui anume personaj din vârful politicii românesti, premierul Ponta a dispus ministrului de resort să vulgarizeze adevărul discuţiilor de la Bruxelles, din 22-23 noiembrie, privind politica agrară comună. Precum se ştie, acolo nu s-a stabilit nimic in mod clar, dar, la insistenţele Franţei cadrul bugetar pe agricultură pentru perioada 2014-2020 se pare că va fi îmbunatăţit. Nu se stie cât de mult în  ce o priveşte pe România. Pentru că nu s-a ajuns la "împarţeala” bugetului, aşa cum lăsa să se înteleagă, mai deunezi,  dl. T. Băsescu.
Asadar, MADR a organizat o "operativă” pentru a face cunoscută mai bine situaţia viitorului exercitiu bugetar european 2014-2020. Au participat cel putin 25 de reprezentanţi ai fermierilor din ţară, din  toate sectoarele agriculturii. De la producătorii de cereale si cartofi, până la cei care dirijează asociatii de crestere a bovinelor pentru carne si lapte, a ovinelor si caprinelor sau producatorii din fermele de păsări si pe cei din panificatie. Ministrul Daniel Constantin a luat reuniunea foarte in  serios. A avut un  speech condensat, in care a subliniat mai ales riscurile la care s-ar afla România dacă in   viitoarea reuniune la nivel inalt bugetul UE pe coeziune si PAC ar dezavantaja ţările nou intrate in UE, in valul 2004-2007. Daniel Constantin a avut bun  simt si a transformat intâlnirea intr-o discutie aproape informală, in care cei care au avut ceva de spus privind PAC si MADR au spus fără mare sfială.
Cum  am băgat bine de seamă, de la această  întrunire au lipsit "mari” personaje, precum Laurenţiu Baciu, bossul LAPAR si Viorel Matei, bossul FNPAR. Ca unul care, in ultima vreme, sunt prezent la mai toate reuniunile din  domeniu nu am simtit mare "gaură in ceruri” că cei doi nu au fost prezenti. Discursurile lor (cel mai adesea agramate si de interes personal) sunt arhicunoscute.
In ceas de seară, ce să vezi!? LAPAR transmite redactiilor specializate urmatoarea depeşă: "Astazi 27.11.a.c, a avut loc la sediul MADR o intalnire cu reprezentantii fermierilor. LAPAR, federatie reprezentativa a acestora a trebuit sa afle din presa acest lucru. Facem precizarea ca intalnirea nu a avut loc cu reprezentantii fermierilor ci doar cu niste pupincuristi care lustruiesc clanta MADR, ce  reprezinta 5 % din agricultura Romaniei si care au o contributie de 0,001 in PIB-ul Romaniei.  Incompetenta MADR sta sub umbrela unor nonvalori care isi aloca (arogă – n.n.) titlul de " mari reprezentanti ai fermierilor”  SAC. (sâc = n.n.).  Domnul Ministru a dat dovada inca o data  ca nu este capabil sa se intalneasca cu adevaratii contribuabili la bugetul Romaniei.  Asa agricultori asa Ministru. (!? – n.n.)   Presedinte Ing.  Laurentiu Baciu”.
Precum, se vede un mesaj scabros, jignitor la adresa colegilor de breaslă, dar şi nedemn pentru conducătorul unei organizaţii zise puternice.
Nu este pentru prima dată când L. Baciu dă cu bâta-n baltă. Cea mai recentă gafă a sa a fost organizarea si desfăşurarea nereuşită a mitingului "SOS! Salvati agricultura României”, de pe la începutul lui noiembrie. S-a vazut atunci că LAPAR nu dispune de forţă in teritoriu, că este o organizaţie de interese de grup. Dovadă că sudul cerealier al ţării se organizează in forme asociative viabile, coerente si in afara LAPAR. A se vedea cazul Nicolae Sitaru (fost presedinte LAPAR, detronat de Baciu) ş.a.
De ce acum, însă, L. Baciu a fost aşa de virulent? Pentru că, se lauda el însuşi, a doua zi avea intâlnire la Cotroceni. "Noi, agricultorii adevăraţi, mâine, la ora 11, ne vom întâlni cu preşedintele României, Traian Băsescu, la Cotroceni, pentru a discuta problemele agriculturii. Am trimis o scrisoare în urmă cu două săptămâni la preşedinţie şi am primit răspuns să mergem mâine să discutăm” – declara băţos unei publicatii de specialitate. Nu ştim dacă întâlnirea la "vârf” Baciu-Băsescu a avut loc, dar pe site-ul Preşedinţiei României nu se aminteşte nimic despre acest "summit”.
O fi a dat iarăşi dl. Baciu cu bâta’n baltă? Ce caută LAPAR la preşedinţie? Are această instituţie atribuţii in dirijarea politicilor agricole din ţară şi, mai ales, are specialisti? (în afara de dl. Băsescu, fireşte!)
Noi credem că Laurentiu Baciu şi toti cei care roiesc in jurul său ar trebui să fie preocupaţi de felul în care funcţionează şi îşi exercită atribuţiile o organizaţie precum LAPAR. Care este contribuţia LAPAR la creionarea unor priorităţi ale agriculturii, cu ce problematică de politici  agricole întampină LAPAR priorităţle interne si europene? Suntem singura ţară care nu are reprezentanţi la reuniunile COPA-COGECA, instituţie recunoscută drept interlocutor social al Comisiei Europene. Deşi avem 12 locuri rezervate in aceasta organizatie europeană a agricultorilor (după ponderea ţării si a agriculturii sale), vocea Românei nu se aude  deloc la Bruxelles prin intermediul organizaţiilor profesionale. Cum militează LAPAR pentru convergenţa fondurilor europene între statele "vechi” si cele "noi” din UE, implicit pentru ca subvenţiile pe suprafaţă (marea "durere” a lui Laurentiu Baciu, si nu numai a lui) să nu înregistreze, în continuare, atâta discrepanţă si discriminare? Au LAPAR si FNPAR un grup de specialişti care să fie interlocutori si "lobbisti” pentru agricultorii români la Bruxelles, aşa cum au toate statele UE?
Laurentiu Baciu si conducerea acestei organizaţii, ca şi a celorlalte toate (mari sau mici) au menirea nu doar de a avea "meciuri”  mai mult sau mai puţin publice cu miniştrii agriculturii din Bv. Carol I, dar si îndatorirea de a se mobliliza pentru interesele agricultorilor pe care îi reprezintă la toate nivelurile, naţionale si europene
Constantin Radut

Vizualizări: 400 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: MADR, LAPAR | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor