Principală » 2012 » Februarie » 13 » Grupul Monsanto condamnat pentru prima data in Franta
18:09:37
Grupul Monsanto condamnat pentru prima data in Franta
Potrivit Reuters, luni, 13 februarie 2012, Monsanto, gigantul american al pesticidelor, a fost condamnat, pentru prima data in Franta, intr-o cauza privind intoxicarea unui agricultor. Grupul Monsanto a fost gasit vinovat de catre tribunalul din Lyon care a ordonat expertiza prejudiciilor ce sunt necesare despagubirii acuzatorului, un cerealier de 47 de ani. Acesta a reclamat ca, in urma inhalarii, in anul 2004, de emanatii provenind de la pesticidul "Lasso” (care nu se mai comercializeaza acum in Franta), a suferit tulburari de natura neurologica. Fermierul s-a straduit ani de-a randul sa demonstreze toxicitatea produselor cu aceasta marca.
Agricultorul a acuzat producatorul Monsanto ca dupa inhalarea emanatiilor de pesticide "Lasso” a suferit dureri de cap, tulburari neuropsihice de-a lungul mai multor luni pana s-a identificat prezenta clorobenzenului in analizele sale medicale, semn al intoxicarii cu pesticidul "Lasso”.
Agricultorul a decis sa ceara despagubiri grupului Monsanto, caruia i-a reposat deficiente de informare pe eticheta produsului, care este daunator sanatatii umane.
Agricultorul francez a fondat in anul 2011 o asociatie a victimelor unor produse similare, asociatie care grupeaza fermieri afectati de boli profesionale.
In afara de Franta, pesticidul "Lasso” este, in prezent, interzis in Canada, Begia, Marea Britanie.
Decizia triunalului din  Lyon va face istorie in jursiprudenta Hexagonului, dupa cum apreciaza expertii in materie, mai ales ca sunt mai multe situatii de aceasta natura ce vor trebui solutionate de autoritatile de resort.
(Agricultura-ro)

Vizualizări: 511 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: pesticid Lasso, Monsanto | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor