Principală » 2012 » Octombrie » 23 » Franţa se opune echilibrării “rapide” a ajutoarelor pe suprafaţă
19:04:00
Franţa se opune echilibrării “rapide” a ajutoarelor pe suprafaţă
Vocea României nu s-a auzit la Consiliul AgriFish de la Luxemburg
O buna parte dintre ministrii agriculturii din UE au reafirmat, la reuniunea Consiliului AgriFish ce a avut loc la Luxembrug, la 22 octombrie a.c., rezevra statelor membre fata de propunerile Comisiei Europene privind uniformizarea nivelului platilor directe la scara nationala sau regionala pe baza drepturilor alocate in anul 2014. Ministrul francez al agriculturii a fost principalul  pledant pentru a trecerea progresiva si nu "abrupta” la acest obiectiv. Contrar porunerilor avansate de comisarul Dacian Colos si echipa sa. Franta spune ca  2019 nu poate fi data limita pentru echilibrarea progresiva a ajutoarelor pentru exploatatiile extensive, in detrimental celor intensive. Este ceea ce  in jargonul comunitar se cheama "convergenta” sprijinului la hectar. Termenul stabilit pentru 2019-2020 este prea scurt pentru a obtine o convergenta tatala si noi vom solicita o flexibilitate la nivelul statelor in privinta acestei echilibrarii – a precizat seful agriculturii din   Hexagon. CE a propus ajustarea si echilibrarea ajutoarelor avand la baza o prima unica la hectar.
Franta propune si o sustinere aditionala pentru primele hectare, deci pentru exploatatiile nou infiintate.
In viitor exploatatiile agricole vor primi ajutoare proportional cu numarul de hectare, indiferent de nivelul productiei realizate.
Propunerii franceze de ajustare a platilor pe suprafata s-au alaturat Italia si Spania. De asemenea, Austria si Irlanda au opinii relativ asemanatoare.
Prezenti la dezbatere, reprezentantii fermierilor europeni au semnat o declaratie comuna prin care solicita forurilor europene "o perioada tranzitorie graduala si adecvata pentru orice ajustare a platilor directe”.
Ca si cea a ministerului roman al agriculturii, nici vocea reprezentantilor fermierilor romani nu a fost auzita la aceasta importanta dezbatere.
Dupa cum se stie, principala preocupare a organizatiilor profesionale din agricultura este punerea "pe linie” a unui partid politic, pentru ca boşii din agricultura romaneasca sa ajunga in  numar cat mai mare si in Parlament.
(agricultura-ro)
Vizualizări: 365 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: convergenta, Agrifish | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor