Principală » 2012 » Februarie » 21 » Franta cere, cu vehementa, eliminarea Mon 810 din UE
20:34:26
Franta cere, cu vehementa, eliminarea Mon 810 din UE
Franta a transmis, ieri, o scrisoare Comisiei Europene in care reitereaza solicitarea sa de interzicere a cultivarii porumbului trangenic Mon 810, produs de gigantul american Monstanto. Guvernul francez precizeaza in mesajul sau ca dispune de noi "studii stiintifice” si nu cere, asa cum a mai facut-o, "clauza de salvgardare” pentru stoparea culturii de Mon 810 pe teritoriul sau ci interzicerea totala a culturii acestui tip de porumb pe intreg cuprinsul Uniunii Europene. Grabita si de presiunea alegerilor prezidentiale din Franta, actuala ministra a ecologiei trebuie sa tina seama de opinia celor care sunt pro-Sarkozy si contra OMG,  asa incat dna       Nathalie Kosciusko-Morizet vrea sa bage "sula in coasta" CE pentru a face pe plac unei parti a electoratului francez. Numai ca, paradoxal, atat Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg, cat si Consiliul de Stat al Republicii au invalidat decizia guvernului de a interzice, prin memorandumul din  2008, culturile de OMG Mon 810. Ministra din executivul francez a reamintit – ca argument - faptul ca toxina BT cantinuta in semintele Mon 810 afecteaza nu doar daunatorii pentru care a fost creata, ci si alte tipuri de insecte, împietând, astfel, dezvoltarea florei si faunei din mediile de cultura si cele din vecinatate.  "Daca UE nu actioneaza, vom activa clauza de salvgardare”,  asa cum au facut si Germania, Ungaria, Bulgaria, Austria si Grecia, a "amenintat”, reprezentanta guvernului de la Paris.
Porumbul Mon 810 este cultivat de 14 state din UE (intre care si Romania), majoritatea suprafetelor fiind in Spania.
Contrar opiniei unor ONG-uri, inclusiv cea din Romania, Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic, cu sediul la Cluj-Napoca (stipendiata de 2-3 organizatii internationale), problema organismelor modificate genetic in Europa comunitara este mai mult una de natura ideologica, decat stiintifica. Precum spunea noul presedinte al Federatiei franceze a Sindicatelor (Proprietarilor) de Exploatatii Agricole (FNSEA), Franta trebuie sa permita, cu garantii, OMG-urile pe teritoriul sau. Acelasi sublinia ca intreaga problema este o "afacere de drept” in care sa se tina seama de  progresele stiintifice, dar si de realitatile agricole si alimentare mondiale. "Sa nu fim naivi, spunea presedintele FNSEA, noi importam acum soia modificata genetic, ca hrana pentru animalele noastre”.
Sa mai precizam ca  "vehementa” franceza din aceste zile premerge reuniunea Consiliului de ministri ai mediului, din 9 martie a.c.,  care va dezbate propunerea presedintiei daneze de tratate a avizarii sau nu a OMG la fel ca si in cazul pesticidelor, insecticidelor sau altor materiale sesnisbile pentru agricultura intensiva a secolului XXI.
(agricultura-ro)
Vizualizări: 492 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: porumb transgenic, franta, Monsanto | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor