Principală » 2012 » Februarie » 27 » Francezii stimeaza breasla agricultorilor
23:25:16
Francezii stimeaza breasla agricultorilor
Conducatorii de la Bucuresti marginalizeaza mica taranime romana
Un sondaj realizat in preajma deschiderii Salonului agriculturii de la Paris – cea mai mare manifestare de  acest fel din Franta – arata ca francezii isi iubesc compatriotii care lucreaza in agricultura. In timp ce in Romania, conationalii nostri se "dau in vant” dupa jandarmi, pompieri sau alte bresle mai mult sau mai putin militarizate, in Hexagon 78 % dintre conationali sunt de parere ca agricultorii reprezinta o breasla moderna si competitiva (64 %). In cea mai mare putere agricola a Uniunii Europene, fermierii/lucratorii pamantului sunt perceputi ca fiind printre cei mai respectuoasi fata de sanatatea consumatorilor (64 %), aparatori ai mediului inconjurator (56 %). Pe de alta parte, potrivit anchetei efectuata de unul dintre cele mai prestigioase institutii de sondare a opiniei publice, 61 % dintre francezi sunt gata sa plateasca mai mult pentru bunurile alimentare de origine agricola,  pentru a asigura un venit corespunzator si garantat agricultorilor.
Am facut referire la cifrele acestui sondaj ce priveste breasla/profesiunea de agricultor pentru a observa, atat cat se poate intrun articol de presa, ce distanta ne separa de lumea civilizata din Europa. Aici rangul social este bine plasat, dupa merite si eforturi si intro  larga conexiune cu restul societatii. La noi lucrurile sunt cu totul haotic, nu poate fi vorba de o scara a valorilor. Cum credeti altfel, ca intrun stat, cum este Romania, unde lumea rurala ajunge sa depaseasca 40 % din totalul populatiei tarii, locuitorii satelor si lucratorii pamantului sa fie adesea stigmatizati de autoritati ca "betivi”, "lenesi” ori asistati social, oameni care stau cu mana intinsa la tirurile cu ajutoare alocate din fondul de rezerva al  primului ministru? Raspunsul nu este greu de dat. Pentru ca asa s-a "reorganizat” civilizatia romaneasca in ultimele decenii, satele si locuitorii acestora fiind nu doar marginalizate, dar si desconsiderate si depersonalizate.
In  plus de perceptia pe care insusi conducatoii tarii incearca sa o inoculeze generatiilor mai vechi sau mai noi, realitatea este si mai cruda. Rod al politicilor post-decembriste, lucratorii pamantului s-au departajat in doua mari categorii. Cei super bogati, "mosierii democratiei”, "baronii” baronilor si cei foarte saraci si saraciti de stat si "exploatati” de arendasi de profesie sau de ocazie.
In atare conditii nu este intamplator faptul ca mai bine de 80 % din fondurile pe care Uniunea Europeana le pune la dispozitia tarii pentru agricultura sunt "consumate”  de mai putin de 10 % din "superfermierii” Romaniei, cei care au exploatatii de mii si zeci de mii de hectare. In timp ce guvernantii de la Bucuresti se vaita de povara "gospodariilor de subzistenta”  (neintreprinzand mai nimic pentru oranduirea lumii satelor si scoaterea ei din   mizeria secolului trecut), statisticile Europei ne citeaza ca tara cu cele mai mari exploatatii din uniune. Potrivit tot statisticilor nationale si europene, in Romania sunt inregistrate cca 4 milioane de exploatatii agricole. Dintre acestea, doar aproape 1 milion  sunt beneficiare ale platilor pe suprafata girate de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Unde sunt restul de 3 milioane de proprietari de teren agricol care nu vad un leu din visteria europeana sau nationala? "Nu indeplinesc conditiile”, spune un conducator al institutiei pe care am amintit-o.
Cat despre stima pentru mica taranime romana, doar istoria isi va aminti. Poate…
Ion Ciprod 
Vizualizări: 470 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: mica taranime, plata pe suprafata, guvernanti | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor