Principală » 2012 » Martie » 16 » Este Romania de acord cu noul “colonialism agrar”?
23:19:38
Este Romania de acord cu noul “colonialism agrar”?
Arendarea sau vanzarea de terenuri agricole de catre statele sarace catre cele bogate reprezinta o formula dintre cele mai elocvente de colonialism in acest inceput de secol  XXI. Statisticile mondiale sunt de-a dreptul infiorator de suportat. Potrivit informatiilor cele mai proaspete, in prezent, in lume, la fiecare 4 secunde este inchiriat/arendat/cumparat un hectar de teren agricol de catre tarile bogate de la cele sarace. ActionAid, Grain si alte ONG-uri arata ca intre 15-20 milioane ha au facut obiectul tranzactiilor intre bogati si saraci, iar "coada la aurul verde” face parte din marea batalie a inceputului de mileniu.
Fenomenul este caracterizat de FAO drept modalitate de instaurare a "neocolonialismului agrar”, avand in vedere ca cei care inchiriaza sau cumpara produc pe suprafetele respective cereale pentru bioetanol sau produse destinate exportului si nu bunuri pentru pietele locale, multe dintre ele lovite de foamete sau in pragul penuriei de alimente.
Campioana in   domeniu este, spun  statisticile, Coreea de Sud, cel mai mare comparator de terenuri agricole, urmata de China (2,09 milane ha), Arabia Saudita (1,61 milioane ha), Emiratele Arabe Unite (1,28 milioane ha), Japonia.
Intre cei care inchiriaza/arendeaza, cel mai adesea se numara tari lipsite de resurse financiare si de tehnoligii pentru sanatatea solului si cultivarea terenurilor.
Sunt si exceptii. Printre acestea,Romania. Cum am mai subliniat intr-un articol precedent, mai bine de 7 % din SAU a Romaniei este „cedata” sub o forma sau alta (de la SRL-uri, fundatii, ONG-uri etc) strainilor, tara noastra fiind urmata, in Europa, de Rep. Ceha (4 %), si Ucraina (3%). 
Disputa pe tema acestui subiect a avut o deosebita intensitate in ultimele doua saptamani. Ea a afost alimentata de declaratiile ministrului agriculturii, domnul Stelian Fuia. Domnia sa este de parere ca termenul limita - 1 ianuarie 2014 – pana la care Romania isi poate mentine suveranitatea dreptului de a nu vinde terenuri agricole persoanelor fizice si juridice nerezidente este  de netrecut. Spune dl. Ministru ca "asa se precizeaza in tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana”, semnat de cele doua parti in anul 2005. Si este adevarat. Numai ca si alte state au avut aceeasi prevedere in  acelasi tip de tratat. Si au reusit sa-si menajeze dreptul de a nu vinde strainilor terenurile agricole si padurile, facand "recurs” la Comisia Europeana.
Iata situatia prezentata in  sinteza si "reluare”:
-Potrivit articolului refertior la "libera circulatie a capitalurilor”, din tratatele de adrerare la UE, statele care si-au dobandit dreptul de membri ai Uniunii Europene au avut urmatoarele perioade de tranzitie in ce priveste restrictionarea vanzarii de trenuri agricole si paduri care straini, cu exceptia  resortisantilor comunitari care aveau deja create o exploatatie agricola independenta la data aderarii.
-Estonia, Ungaria, Letonia, Republica Ceha, Slovicia, Slovenia au negociat ca termen limita anul 2011 (luna aprilie), perioada de tranzitie 7 ani;
-Polonia a negociat ca termen de "liberalizare” a pietii funciare, anul 2016, perioada de tranzitie 12 ani.
Situatia la zi este urmatoarea:
-Republica Ceha: In noiembrie 2010, guvernul de la Praga a adoptat un amendament la "legea devizelor”, deschizand, cu aceeasi data poarta pentru vanzarea terenurilor agricole catre resortisantii din UE. Executivul ceh a socotit ca realitatea era de asa natura incat nu isi mai avea rostul mentinerea termenului inscris in tratat (2011). S-a avut in vedere si faptul ca Cehia nu este o tara cu mare intindere agrara, iar straini isi luasera partea lor de teren agricol pe cai mai mult sau mai putin "catolice”;
-Ungaria: In urma cererii adresate de Guvernul Ungariei la 10 septembrie 2010 (cu 1 an si patru luni inainte de data limita din tratat), Comisia Europeana a comunicat Ungariei, la 20 decembrie 2010, acordul de a prelungi cu trei ani (pana in aprilie 2014) perioada tranzitorie. Unul dintre argumentele prin care Ungaria a convins Bruxelles-ul cu cererea sa a fost faptul ca diferenta de pret pe piata funciara este prea mare intre statele dezvoltate  si Ungaria, pretul minim la un hectar in Ungaria fiind de 2-3 ori mai mic fata de cel din UE-15, fapt care ar fi favorizat cumparatorii potentiali din UE, in detrimentul celor din tara de resedinta. De asemenea, s-a argumentat cu faptul ca accesul la credite in Ungaria este foarte dificil fata de alte state UE dezvoltate. In   scrisoarea guvernului de la Budapesta s-a mai spus ca sunt numerosi factori in institutionali care impieteaza progresul agriculturii locale, procedurile de certificare juridica a dreptului de proprietate nu sunt pe deplin clarificate s.a.
-Letonia: Cu argumente asemantoare a obtinut in aprilie 2011 acordul CE de amanare a punerii in practica a prevederilor din  tratat privind vanzarea de trenuri agricole si catre nerezidenti.
-Slovacia si Lituania au obtinut acelasi drept in aprilie 2011.
Asadar, exprimarile publice ale domnului minstru Stelian Fuia sunt probabil insuficient fundamentate si, pentru aceasta, probabil ca staff-ul domniei sale ar trebui sa fie intrebat : de ce?
 De ce Romania, potrivit argumentatiei si logicii detinatorului portofoliului agriculturii romanesti, sa fie printre primele tari (dupa Rep. Ceha) intre statele nou intrate in UE care renuta la dreptul de a-si consolida agricultura prin forte proprii si ale  propriilor fermieri? Doreste cineva ca Romania, stat membru UE, sa faca parte din veriga slaba a "colonialismului agrar” in Europa?
Constantin Radut

Vizualizări: 491 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: colonialism agrar, vanzare si cumparare terenuri, Stelian Fuia, tratat UE | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor