Principală » 2012 » Februarie » 24 » Diversiune sau premeditare pe fondul funciar
20:29:07
Diversiune sau premeditare pe fondul funciar
Ministrul agriculturii nu trebuie manipulat!
Nu s-a instalat bine noul ministru al agriculturii ca au si aparut speculatii, informatii incorecte, dar si numeroase diversiuni. Vom  aminti doar faptul ca domnul Stelian Fuia a promis ca la viitoarea reuniune a Consiliului de ministri ai mediului (Bruxelles, 9 martie a.c.), in care se va analiza si problema  OMG-urilor in UE, domnia sa va face demersuri,  in cadrul guvernului, pentru ca mandatul domnului Laszlo Borbely sa fie unul favorabil agricultorilor romani. Nu de alta, dar fiind roman din minoritatea maghiara, dl Borbely ar putea "sari” in barca Ungariei care, din acest punct de vedere, are interese exact contrare fata de ale Romaniei.
Problema produselor transgenice este ceva mai complicata, dar ministrul agriculturii o cunoaste foarte bine. Ca atare, nu insistam.
In schimb, am observat ca detinatorul actual al portofoliului  agriculturii si dezvoltarii rurale are ceva lacune in privinta prevederilor Tratatului de aderare a Romaniei la UE vis-à-vis de regimul strainilor /nerezidentilor in   tranzactiile de fond funciar. Intrebat fiind cum vede chestiunea, dl. Stelian Fuia aprecia ca Romania va avea probleme deoarece va trebui renegociat (!?) Tratatul de aderare privitor la data limita de acces a strainilor in operatiunile de cumparare de terenuri agricole in   Romania dupa 31 decembrie 2014. Aceasta deoarece la negocierea acestui document fundamental nu s-a lasat nicio "portita”, in comparatie cu alte state. Imediat diversiunile au impanzit o "parte” a presei, bineinteles cea atasata de interesele marilor corporatii si grupuri de afaceri, dornice sa inhate cat mai mult din patrimoniul agricol al Romaniei.
Fals. Cele 10 state care s-au alaturat, la 1 mai 2004, Uniunii Europene au negociat perioade tranzitorii privind libera circulatie a capitalurilor, ale caror prevederi sunt inscrise in anexe la tratatele de aderare. Astfel, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Ungaria, Cehia au negociat o perioada tranzitorie de 7 ani pentru achizitionarea, de catre straini, a terenurilor agricole si padurilor. Polonia a insistat si a obtinut acordul forurilor UE pentru o perioada tranzitorie de 12 ani in ce priveste cumpararea de catre straini a terenurilor agricole si a padurilor. Totusi, agricultorii independenti din UE care au rezidenta si inchiriaza pamanturi agricole in Polonia de cel putin trei sau, respectiv, 7 ani (depinde de regiunea din tara in care sunt stabiliti) sunt exceptati de la aceasta reglementare. Romania si Bulgaria, care au aderat la 1 ianuarie 2007, au negociat o perioada tranzitorie de 7 ani , cu exceptia agricultorilor independenti din UE care sunt rezidenti in cele doua tari.
Potrivit celor de mai sus, la finele lui 2011, deci dupa 7 ani, statele in cauza (minus Polonia) erau obligate sa liberalizeze complet piata funciara, orice nerezident, cu sau fara state de  sedere sau nu pe teritoriul statului in cauza, avand privilegiul de a achizitiona terenuri arabile sau nearabile.
Numai ca lucrurile nu s-au petrecut asa. Evaluand disfunctionalitatile care s-ar produce pe piata funciara interna prin "invazia” persoanelor fizice din UE, guvernele statelor intrate in comunitate la 1 mai 2004, au facut intampinari/scrisori la Comisia Europeana, explicand acest lucru si, in plus,    argumentand ca agricultorii autohtoni ar fi marginalizati, nedispunand de resurse financiare competitive ca ale unor con-comunitari din Germania, Franta, Olanda, Marea Britanie etc.
Si CE a inteles si a aprobat demersurile guvernelor din Ungaria, Slovacia, Letonia si  Lituania. Sub semnatura lui J. Barosso, CE a precizat ca se prelungeste pana in 2014 interdictia de vanzare a terenurilor agricole catre persoane fizice straine/nerezidente, subliniind, totodata, ca aceasta interdictie "va reduce pericolul ca terenurile agricole, sa fie cumparate pentru scopuri speculative”.
Nu a fost nevoie, deci, de nicio renegociere a tratatelor de aderare.
Nici in cazul Romaniei nu va fi. Doar ca MADR trebuie sa convinga guvernul sa adreseze o scrisoare CE pentru a stabili un alt termen scadent, eventual 2017 sau 2018.
Nu suntem siguri ca se va intampla acest lucru. De ce? Pentru ca cel mai mare boom in tranzactiile funciare in care strainii (persoane fizice sau nu) s-au remarcat au avut loc in anii 2010 si 2011. Se apreciaza ca cca 10 la suta din  terenul arabil este deja in posesia unor cetateni UE sau non-UE. In plus, mai bine de 100 000 ha de padure au fost vandute un strainilor.
Niciunde in Europa (comunitara sau nu) nu exista aceasta intolerabila situatie.
Asadar, domnule ministru al agriculturii, nu va lasati manipulat. Desigur, daca "tineti” la/de pamantul romanesc.
 
Constantin Radut 
Vizualizări: 495 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: MADR, rezidenti, nerezidenti, CE, achizitia de terenuri | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor