Principală » 2012 » Aprilie » 3 » Comisia prezidentiala pentru agricultura: trei ani, zero activitate
22:02:54
Comisia prezidentiala pentru agricultura: trei ani, zero activitate
In iulie 2009, seful statului anunta, cu multa hă-hă-ia-lă, infiintarea unei noi comisii pe langa administratia prezidentiala  intitulata pompos "pentru  politici publice in agricultura si dezvoltare rurala” in Romania. Cum ne-a obisnuit institutia din dealul Cotrocenilor cele mai  mediatizate momente in asemenea ocazii au loc odata cu infiintarea si, respectiv, desfiintarea comisiilor. A se vedea cea s-a intamplat cu "succesurile” celei privind sanatatea.
Dar, sa nu cobim.
Sa aratam, ca, cel putin la prima vedere, sus-amintita comisie pentru agricultura este alcatuita, armonios, (spre deosebire de altele) din specialisti ai domeniului. Unii dintre ei, personalitati, cu ranguri academice sau stiintifice. Este adevarat, altii, nemaifacand nici politica-politica si nici agricultura-agricultura, s-au metamorfozat in critici literari ai agriculturii. In afara de seful comisiei, dl. Valeriu Steriu (inscaunt pe functie in aprilie 2011), ramas sobru si nevinovat (neprihanit).
Cu toate aceste calitati pe care i le putem inca multiplica (dar nu in aceste randuri), Comisia pentru agricultura nu a produs, in cei aproape trei ani de zile de cand figureaza pe statele de plata ale presedintiei Romaniei nici macar un "embrion” de politica publica pentru agricultura.
Semnalul ar fi acela ca va trebui sa ne asteptam la o  "bomba”, precum s-a intamplat in domeniul sanatatii, atunci cand era sa ia foc piata publica.
Elemente declansatoare sunt: presedintele comisiei, dl. V. Steriu,  spunea, din inalta functie, ca : "Cea mai provocatoare propunere pentru această comisie e ca, până la sfârșitul acestui an (era vorba de anul 2011 – n.n.), să reușim să creionăm o viziune, o strategie pentru dezvoltarea agriculturii până în 2020. E un lucru ambițios, dar s-a mai făcut în România, poate chiar a căzut în derizoriu pentru că s-a făcut prea des câte o strategie inaplicabilă, elaborată mai mult din birou și prea puțin în colaborare cu oamenii care muncesc în domeniu’.
A trecut 2011, a trecut si primul trimestru, vedem de Paste, poate-poate provocarea se adevereste.  Orizontul ei este insa asa de redus, de meschin incat ne este aproape jena sa spuneam ca in respectiva comisie lucreaza(!?) 29/28 de persoane, unele, cum spuneam,  cu rang de personalitati in agricultura Romaniei.
In al doilea rand, am inregistrat de la un alt membru marcant al comisiei, Alexandru Lapusan (fost… si fost…),  urmatorul fapt  "cutremurator”: " Chiar daca materialul (adica stretegia comisiei – n.n.) final ar putea contine elementele de baza ale unei strategii, probabil scopul lui va fi mentinut in parametrii stabiliti la infiintare. In orice caz, imi doresc sa contina cat mai multe elemente concrete pe care, pana la urma, politicienii sa fie nevoiti (in lipsa unor programe proprii) sa le adopte”. 
Ca sa nu ramanem derutati de ceea ce ne spunea dl Lapusan, il citam, imediat, din nou pe dl V. S.,  care arata foarte apasat ca ”În perioada următoare, preşedintele Traian Băsescu va prezenta un raport despre situaţia din agricultura României dar şi o strategie până în anul 2020, partea de analiză bugetară, apoi o viziune pentru agricultura României până în anul 2030”.
Ne-am lamurit! Comisia domului Traian Basescu a muncit din  greu. Va scoate, dintrodata mai multe documente publice.
Asa ca nu putem decat sa asteptam o revolutionare a viziunii romanesti asupra agriculturii tarii, acum  si de-a pururea.
Costin Buradu
 

 

Vizualizări: 433 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: presedintie, comisie, agricultura, strategie | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor