Principală » 2012 » Februarie » 28 » Chestiunea pretului la oua (zice Zdreanta-n gandul lui): „S-a facut a dracului...”
22:08:37
Chestiunea pretului la oua (zice Zdreanta-n gandul lui): „S-a facut a dracului...”
La 30 ianuarie a.c., in urma sesizarilor noastre, am primit  de la domnul Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania urmatorul text:
Efortul financiar al producătorilor a fost până în prezent de cca. 200 mil. Euro (modernizare cuşti, staţii de sortare – marcare – ambalare ouă), ceea ce înseamnă o influenţă în costul oului de 0,01 Euro/ou”.
De buna credinta, am publicat, ad-litteram interventia prof. I. Van, dand de inteles cititorilor nostri ca ouale produse in Romania respecta normele (birocratice – n.n.) pe care le cere Uniunea Europeana pentru bunastarea animalelor (pasarilor, in cazul de fata) si al sanatatii consumatorilor.
Iar precizarea sus-amintitului presedinte ca influenta investitiilor asupra costului de fabricatie (oul proaspat iesit de la gaina) este infim, de numai 0,01 euro/ou ne-a dat linistire si noua, si cititorilor. In moneda romaneasca (nu intelegem de ce UCPR nu „stie” sa faca aritmetica in bani romanesti !?) asta insemna cca 0,0435 lei/ou. Cum pretul de cost in crescatoriile (modernizate) din Romania este  de 0,30-0,40 lei, insemna ca ne-am fi asteptat la o crestere de 10-17 % a costului/ou (la cursul de ieri al leului/euro, potrivit BNR).
Numai ca, ce sa vezi, precum in poezia lui Tudor Arghezi, consumatorul hraparet, care s-a pus pe cumparat oua, acum, in plina iarna, si in marele  post al Pastelui se pricopsi cu o crestere a costului/ou  de 40%, cum a afirmat dl. Van pentru Agerpres. Asa ca un ou proaspat din cuibar nu este de 0,44-0,45 lei (cum reiesea din textul trimis noua de conducerea UCPR) ci  de 0,50-0,55 lei/ou. De la 0,0435 lei la 0,15 lei diferenta este de peste trei ori (mai mare). Nu ne asteptam , este adevarat, dar...
Ca sa fie si mai convingator, domnul profesor, presedine al Uniunii crescatorilor de pasari ne spune ca, acum, iarna, productia interna nu satisface decat in proportie de 75 % consumul intern. Cum pana la Sfintele sarbatori ale Pastelui mai este cca o luna si jumatate, noi, consumatorii o sa vedem cat de „al dracului” se va duce pretul oualor in magazine. Parca nu era de ajuns ca benzinarii, perceptorii si alti „binefacatori” ai neamului ne adusesera numai vesti „bune” de inceputul anului, iata-i si pe detinatorii de gaini industriale ca ne baga bucuria’n casa.
Adaugirea domnului prof. Ilie Van ca, „stati linistiti” frati romani, taranii va vor salva, o stim, este in folclorul vietii si istoriei noastre vechi si noi. „Consider că după 15-20 martie piaţa se va regla, deoarece apare oferta din gospodăriile ţărăneşti şi scad vânzările pentru ouăle produse în fermele industriale", a declarat Agerpres preşedintele UCPR, Ilie Van. 
Va multumim pentru sprijinul "moral” al oualor taranesti, domnule presedinte.
 
Constantin Radut
 
P.S.: Informatia Mediafax, conform careia cresterea pretului oalor este consecința intrării în vigoare a unei prevederi la nivelul Uniunii Europene care interzice comercializarea ouălelor produse de găini crescute în cuşti (…) este falsa si neavenita.
 
„În România, crescătorii de găini ouătoare au modernizat, până la sfârşitul anului 2011, 95% din cuşti, iar în cursul lunii ianuarie 2012 alte 4% din cuşti au fost modernizate. În prezent, mai există cca 1% cuşti în curs de modernizare, care îşi vor încheia programul în cursul lunii februarie 2012, ceea ce ne face să afirmăm că programul este ca şi încheiat" - afirma nu cu mult timp im urma, in paginile site-ului nostru dl. Ilie Van.
 
 
Vizualizări: 455 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: UCPR, Ilie Van, preturi, oua | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor