Principală » 2012 » Mai » 3 » Ce facem cu banii europeni?
19:21:14
Ce facem cu banii europeni?
80 la  suta din fondurile atrase pentru pilonul I sunt destinate marilor companii agricole * Exploatatiile mici si fermele de familie nu au "loc” de marii imburgheziti  ai agriculturii * Solicitam APIA sa faca publica lista cu primii 100 de beneficiari ai fondurilor atrase de la UE in perioada 2007-2012
Intrebarea a fost si in subsidiarul interventiei de astazi a comisarului european Dacian Ciolos, intr-o conferinta ce a avut loc la Cluj-Napoca.  Acesta spunea raspicat:  "Este important să finanţăm proiectele, dar este important să vedem şi rezultatele, ca să putem gândi priorităţile pentru viitoarea perioadă bugetară. Din punct de vedere al absorbţiei bugetului în agricultură, deocamdată nu sunt riscuri de pierdere a fondurilor dacă se menţine ritmul. Pe dezvoltarea rurală însă, România este undeva la coada Europei în privinţa nivelului de absorbţie. Dar nu sunt riscuri de a pierde fonduri, aşa cum sunt riscuri pe fondurile structurale. Cred că nu trebuie să ne mulţumim doar cu absorbţia cantitativă a fondurilor, ci important este să vedem şi rezultatele pentru că, altfel, ne putem trezi, după şapte ani de utilizare a fondurilor europene, că în mediul rural, din 2014, reîncepem discuţia pe aceleaşi probleme: infrastructură, capacitate de procesare, organizarea producătorilor şi organizarea pieţei. Cred că obiectivul României nu este de a absorbi fonduri, ci de a face ceva în urma absorbţiei lor".
Am mai aratat, in paginile publicatiei noastre, ca majoritatea fondurilor europene, cel putin cele din pilonul I, au ca beneficiari in primul rand marile companii agricole, care atrag cca 80 la suta din totalul banilor europeni. Lor li se "cuvine” cea mai mare parte a "tortului” european, aceasta si pentru ca detin  majoritatea suprafetelor eligibile. Din    pacate, niciun ministru al agriculturii nu a solicitat o evaluare asupra impactului pe care utilizarea fondurilor de la Uniunea Europeana le are asupra viitorului fermelor familiale sau a micilor exploatatii. Aceasta pentru ca toti ministrii au fost si sunt in mare cardasie, fie politica, fie economica sau de cumetrie cu baronii din agricultura romaneasca. Niciunuia nu i-a pasat de viata rurala si de statutul taranului roman.
Solicitam, in acest context, ca APIA sa faca publica lista cu cel putin primii 100 de beneficiari ai fondurilor europene, atat pe pilonul I cat si pe pilonul II. Suntem siguri ca surprizele vor fi de proportii.
Speram ca viitorul ministru al agriculturii sa nu aiba aceeasi opacitate fata de ruralitatea romanesaca si fata de locuitorii satelor ca si predecesorii sai. Desi, primele sale declaratii au facut referire la "comasarea terenurilor agricole”. Cum oare gandeste acest obiectiv maret viitorul responsabil al portofoliului o sa vedem curand.
Constantin Radut 
Vizualizări: 486 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: fonduri europene, marile companii agricole, APIA | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor