Principală » 2012 » August » 24 » Camerele agricole încep cu vârsta matusalemică
19:40:36
Camerele agricole încep cu vârsta matusalemică
Dupa indelungi tergiversari si miscari pe sub masa, iata ca din 13 august a.c., se cunoaste componenta Comitetului National de Initiativa (CNI) pentru infiintarea camerelor agricole – institutii care ar trebui, potrivit legii sa asigure interfata intre agricultori (asociatii, grupuri de producatori, proprietari de terenuri agricole etc) si institutiile guvernamentale si alte organisme de stat. Rolul camerelor agricole este deosebit de important, in conditiile in care administratia actuala din sectorul agricol (in special Directiile agricole judetene) sunt "deconcentrate”  deconctate de realitate  si lipsite de orice suport logistic, institutional si legal pentru a interveni in viata agriculturii.
Din informatiile publice aflam ca cei 21 de membri ai CNI, reprezentand organizatii profesionale, patronate, sindicate din agricultură, piscicultură, silvicultură şi domenii conexe sunt: 1. Călin Petre Mocanu – Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV); 2. Aurel Tănase, Romconserv -  Organizaţia Naţională Interprofesională Legume Fructe (ONILF), Romconserv; 3. Aurel Popescu, Rompan - Organizaţia Interprofesională „Cereale şi Produse Derivate din România” (OICPDR); 4. Aurel Damian, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România – Organizaţia Interprofesională „Carne de Pasăre, Ouă”; 5. Alexandru Ştefan Stănescu – OICPDR; 6. Laurenţiu Baciu, LAPAR – OICPDR; 7. Gheorghe Glăman, Prodcom – ONILF; 8. Nicolae Ştefan – Agrostar; 9. Ioan Câmpeanu - Federaţia Romovis; 10. Marcel Andrei, Sindicatul Crescătorilor de Ovine – Agrostar; 11. Cristina Mateescu, Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Apicolă – FNPAR; 12. Dragoş Frumosu - Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară; 13. Sorin Minea - Patronatul Romalimenta; 14. Mihai Lungu, Cooperativa Muntenia – FNPAR; 15. Viorel Nica, Liga Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România – FNPAR; 16. Mihai Dimitriu, Federaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România – FNPAR; 17. Ilie Tîlpeanu – Colegiul Medicilor Veterinari; 18. Claudiu Frânc, Federaţia Crescătorilor de Bovine din România – FNPAR; 19. Valentin Bucş – Asociaţia Naţională a Producătorilor din Pescărie „Romfish”; 20. Costel Caraş – Sindicatul Crescătorilor de Taurine din România; 21. Daniel Nicolăescu - Asociaţia Administratorilor de Păduri (AAP)
Dupa ce creterii s-au ales in CNI membrii acestor asociatii numai cei care au supervizat aceasta actiune pot avea un rationament. Pentru ca din cate observam, din aceeasi organizatie sunt alesi cate doi-trei  membri, ceea ce legea interzice sau, cel putin, nu recomanda. Spre exempliu, Federatia AGROSTAR are in componenta CNI doi membri, Organizaţia Naţională Interprofesională Legume Fructe este reprezentata de trei membri. Unele organizatii nici nu mai exista, de jure si de facto, cum ar fi cooperativa agricola Muntenia, care a dat ortu’popii cam de multisor. Pe cine reprezinta, atunci, Mihai Lungu, in CNI?. In alta ordine de idei, vedem ca din CNI face parte omniprezentul televizist Sorin Minea, reprezentand, se spune, patronatul Romalimenta. Ce are Romalimenta cu camerele agricole? Intrebarea este fireasca, avand in vedere membrii acestui patronat, respectiv:    Asociatia Berarii Romaniei; Asociatia Nationala a Bauturilor Racoritoare; Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui- APRIL; Asociatia Romana a Carnii- ARC;  Asociatia Romana a Producatorilor de Hrana pentru Animalele de Companie- ARPAC; Patronatul APEMIN; Asociatia Rofish. Pai daca reprezentantul Romalimenta a fost ales in CNI ce mai cauta si Rompan, prin Aurel Popescu, si Romfish, prin Valentin Bucs, care sunt membri ai Romalimenta?
Intrebarile nu sunt de dragul de a le insera in text, ci au nevoie de lamuriri, pentru ca, altfel, CNI pare o "gasca”de organizatii si indivizi care s-au "tras unul pe altul in acest CNI.
Si, capac peste acesta vanzoleala de CNI este alegerea unui matusalemic in fruntea organismului care va beneficia de fonduri de "la stat (inclusiv indemnizatii pentru personal) pentru organizarea camerelor teritoriale si judetene. Este vorba despre Gherghhe Glaman, prezentat in Ordinul 178 din 10 august 2012 al MADR ca fiind din partea Prodcom Legume Fructe – o organizatie interprofesionala de familie. Este adevarat ca Gh. Glaman face parte din  tot felul de organizatii univeristare de horticultura, dar, la 67 de ani (o varsta oarecum matusalemica)  nu are tangenta cu agricultura secolului al XXI-lea si, mai ales, cu problematica pe care o are de infruntat agricultura romaneasca in aceasta conjuncture de criza si supravietuire in competitivitatea europeana.
Deplangem modul in care MADR a "sprijinit" crearea CNI, dar speram ca etapele legale de infiintare a camerelor agricole vor fi respectate, asa incat Gh. Glaman si tot CNI-ul fantoma sa ramana doar o istorioara ad-hoc a realizarii acestor institutii fundamentale ale agriculturii romanesti moderne, care vor fi, speram, camerele agricole.
Constantin Radut 
Vizualizări: 587 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: MADR, AgroStar, CNI, Romalimenta | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor