Principală » 2012 » Martie » 10 » Bruxelles-ul a decis: Sucuri de fructe (inclusiv de tomate) fara zahar
19:33:50
Bruxelles-ul a decis: Sucuri de fructe (inclusiv de tomate) fara zahar
In cadrul reuniunii Consilului "Justitie si Afaceri Interne”, din 8 martie a.c.,  a fost adoptata Directiva europeana care interzice utilizarea zaharului si a indulcitorilor in fabricatia de sucuri de fructe (respectiv: mere, banana, caise, coacaze,  struguri,  grapefruit,   lămâie, mango, portocale, fructul  pasiuni,  piersica, pere,  ananas,  vişine,zmeură,  căpşuni, mandarine), la care se adauga si sucul de tomate. Directiva aliniaza fabricatia acestor produse la  normele alimentare internationale ale Codex alimentarius (elaborate de FAO si OMS).
Directiva intra in vigoare de la 1 iunie 2012, iar statele membre UE vor avea la dispozitie 18 luni pentru a o transpune in legislatia nationala. Dupa cele 18 luni, producatorii care nu respecta legea vor fi sanctionati. Totodata, producatorii/ambalatorii/distribuitorii/comerciantii vor avea interdictie de a inscriptiona pe ambalajele de sucuri de fructe expresia "fara ados de zahar”, asa cum se intampla, acum, inducandu-se in  eroare cumparatorii/consumatorii.
Noile reguli se vor aplica tuturor sucurilor de fructe comercializate in Uniunea Europeana, indiferent de originea lor. Aceasta va permite tratamentul egal intre sucurile de fructe fabricate in UE si cele importate din  state terte.
(agricultura-ro)
Vizualizări: 440 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: Directiva europeana, sucuri de fructe, Codex alimentarius | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor