Principală » 2012 » Februarie » 19 » Bioeconomia in noua strategie europeana
12:27:19
Bioeconomia in noua strategie europeana
Pozitia Romaniei – o necunoscuta, ca atatea altele
Peste doua zile, Consiliul de ministri european va adopta Strategia privind bioeconomia. Un concept elaborat, in urma cu un an de zile, si la care comisarul pentru agricultura, romanul Dacian Ciolos, a avut mult de lucru, dar cu rezultate excelente. Asta pentru ca "bioeconomia” nu este doar un termen din "jargonul” birocratic al Bruxellului, ci un plan de actiune ce isi propune mobilizarea cercetarii stiintifice si a resurselor naturale intro combinatie care sa determine " o economie inovanta si cu cat mai putine emisii” daunatoare sanatatii umane, "agricultura si pescuit durabile”, securitatea alimentara si energetica si "utilizarea pe termen lung a resurselor biologice regenerabile pentru industrie, asigurand protectia mediului si a biodiversitatii”.
Termenul "bioeconomie”  desemneaza o "economie care utilizeaza resursele biologice ale pamantului, ale marii, precum si deseurile ca input-uri pentru fabricarea produselor alimentare necesare omului si animalelor. Se apreciaza ca "biodeseurile” pot contribui la atingerea obiectivelor UE  in sectorul resurselor regenerabile in proportie de cca 2 % din necesarul energetic.
Sectorul bioeconomie atinge , in prezent, in Uniunea Europeana, o cifra de afaceri de aproape 2000 miliarde euro, numarul persoanelor implicate este de cca 22 milioane, adica 9% din populatia activa a UE din agricultura, silvicultura, pescuit, industria agroalimentara s.a.
In agricultura, bioeconomia realizeaza o cifra de afaceri de 381 miliarde euro, numarul persoanelor angajate fiind de cca 12 000, potrivit estimarilor Bruxellului.
In acest context se estimeaza ca pana in anul 2025, fiecare euro investit de tarile UE in actiunile de cercetare si inovare vor produce 10 euro valoare adaugata in bioeconomie.
Multe state au facut pasi importanti in domeniu. Danemarca, Finlanda, Irlanda sau Olanda au strategii bine inchegate in sectorul bioeconomiei. In lume, cele mai avansate, din acest punct de vedere, sunt Canda, China, Africa de Sud si SUA.
In Romania, fiecare guvern sau ministru al agriculturii au fost si sunt interesati de modalitatea de a "termina” economia agrara de "subzistenta”, un barbarism gandit de marii si incultii nostri mosieri si politicieni post-decembristi. In loc de a vedea in economia taraneasca unul dintre "pilonii” bioeconomiei, acestia intocmesc, in fiecare saptamana, o "strategie” despre cum sa inhate si ultiumul pogon pe care taranul il are in proprietate.
Sa speram ca Strategia privind bioeconomia UE ii va trezi la realitate si s-ar putea ca mica exploatatie agricola sa fie reevaluata si introdusa in circuitul economic.
Costin Buradu
Vizualizări: 779 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: valoare adugata, strategie UE, bioeconomie | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor