Principală » 2014 » Martie » 24 » Scandalos: Noul PNDR, o adunătură de informaţii statistice şi texte învechite
00:11:36
Scandalos: Noul PNDR, o adunătură de informaţii statistice şi texte învechite
Ne-am bucurat, de ce să nu recunoaştem, de faptul ca Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat transmiterea la serviciile specializate ale Comisiei Europene a unei prime formule a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Nu am agreat extazul dlui D.C., care trâmbiţa despre isparvă ca fiind prima a unui

minister în cadrul legislaturii agricole europene 2014-2020. Ni s-a părut lipsit de modestie.Am aruncat o privire asupra textului publicat pe site-ul MADR. Monstruos! Groaznic! Cum crede dl Daniel Constantin că cineva din Comisia Europeană va citi, nu spunem analiza, un text de aproape 500 pagini? Un text apatic,
 
fără personalitate şi fără un Dumnezeu românesc în el.Văzând atâtea cifre în noul PNDR ne-am dus la Institutul de Statistică.Nu mică ne-a fost mirarea când am observat că (probabil) 50% din informaţiile generale despre agricultură sunt copiate de la INS, mai precis din breviarul statistic al INS, din 2013, cu date de referinţă  anul 2012.
Mirarea are o explicaţie simplă: Textul proiectului de PNDR este asamblat (elaborat ar fi exagerat să spunem) de nişte firme de apartament. Seful echipei este ACZ Consulting, cu sediul in Craiova. Poate să fie si din CraiOlguta, dar ACZ nu a avut, până acum, mai nimic de-a face cu agricultura. Cel puţin aşa rezultă din cele publicate pe site-ul propriu al firmei. De când exista pe piaţă, adica din 2008, ACZ a realizat 6 (şase) proiecte, toate din POSDRU.
Nu ştim cine sunt experţii ACZ (deşi ar fi necesar să fie prezentaţi publicului larg şi, în primul rând, marilor asociaţii agricole), dar ACZ a câstigat un concurs pentru PNDR. In preambulul proiectului se face precizarea că, potrivit unei norme CE,  este obligatorie evaluarea ex-ante a programului. Pentru aceasta, Autoritatea de Management a MADR a derulat o licitatie pentru atribuirea contractului. Licitatia a dat câştigator de cauză unui "consorţiu”,  la data de 13 decembrie 2013. In ianuarie 2014 (ziua 13 !?) a avut loc şi prima reuniune de iniţiere a proiectului. In două luni, "consortiul” reuşeşte să finalizeze proiectul noului PNDR 2014-2020. Noi credem că acesta este recordul domnului Daniel Constantin. Că un document de aproape 500 pagini (461) a fost elaborat in  nici doua luni (presupunem că înainte de publicarea pe site, diriguitorii MADR s-au uitat peste el şi au făcut observaţii pentru îmbunătăţire.
Pentru că avem ceva experiză în elaborarea unor documente de anvergură, rămânem prosternaţi de performanţa "consorţiului”. Poate greşim, dacă punem la socoteală că pe lângă "celebra” ACZ au lucrat şi două firme italienesti, una de negăsit, alta denumită "t33 sound policy”, cu sediul în Ancona, Italia, vis-a vis de Bosnia Hertegovina, cu tradiţie (data naşterii sale este tot cam tot prin 2008)  în politici publice, scrieri de programe de dezvoltare locală şi… Şi? Şi PNDR-ul României.
Rău am mai ajuns dacă nişte experţi anonimi ne elaborează Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
Unde sunt Academia de Stiinţe Agricole, Institutul de Economie Agrară, echipele de cercetare din universitaţile României? Nu au dorit să se angajeze la o asemenea corvoadă.
Poate aflăm amănunte în zilele care urmează.
Vizualizări: 358 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: t33, PNDR 2014-2020, ACZ | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor