Principală » 2014 » Martie » 13 » Porcul polonez face victime. Ministrul a demisionat
17:23:45
Porcul polonez face victime. Ministrul a demisionat
In Polonia, pesta porcină africană, semnalată de cca o luna de zile,  face victime. Polonezii spun că boala este venită dinspre Belarus. Dar pe polonezi nu trebuie să-i crezi, pentru că sunt mereu duplicitari. Dovada şi cantităţile importante de carne de pasăre expirată, importată din Polonia,  identificată zilele acestea  într-un depozit din Ghimbav, şi pe care furnizorul nu o recunoaşte. Este posibil chiar ca şi carnea de porc infestată sau expirată, din mai multe locaţii din România, să fie în bună parte din Polonia, aşa cum reiese dintr-un comunicat SRI.
Cert este că, dincolo de crizele politice din Ucraina  sau Belarus, pentru care guvernanţii polonezi îşi frecau mâinile a profit, porcul (fie el şi mistreţ) începe să facă victime chiar la Varşovia. Astăzi, 13 martie, proaspătul ministru al agriculturii (nu are decât vreo jumătate de an de ministeriat) şi-a prezentat demisia premierului Donald Tusk din cauza faptului că nu a reuşit să gestioneze criza. 
Mai precis: în urma semnalării pestei porcine africane, clienţi importanţi ai Poloniei, precum Rusia, China, Coreea de Sud au renunţat la contractele de import.  S-a creat un prim surplus pe piaţa internă. La aceasta s-a adăugat reacţia cumpărătorilor autohtoni, care au cheltuit tot mai puţini bani pe carnea de porc. Ca urmare,  preţul de vânzare al porcului polonez a scăzut cu cca 30 la sută faţă de cât era înainte de semnalarea epidemiei. Deşi somaţi de crescătorii  locali, guvernanţii de la Varşovia au închis ochii. In  speranţa că piaţa îşi va reveni de la sine. Sau vânzând carnea de porc pe piaţa intracomunitară, în ţări precum România.
Devenind critică situaţia porcului, Stanislaw Kalemba, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale şi-a prezentat demisia. Crescătorii de porcine nu se lasă, însă, duşi de nas şi îl somează pe Donald Tusk să găsească resurse pentru despăgubirea fermelor aflate in dificultate şi pentru reluarea consumului. Cum catolicii polonezi, ca şi consumatorii ortodocşi sunt în postul Paştelui, este greu ca roata consumului intern să se învârtă  cum vrea guvernul.
Faţă de cele de mai sus am zice că porcul polonez face victime nu doar în ministerul agriculturii de la Varşovia, ci – nu este deloc exclus – chiar în guvernanţa lui Donald. Pentru că dl. Kalemba era reprezentantul unui partiduleţ (PSL) al coaliţiei de guvernare, un fel de PC de la Bucureşti.  
Aşadar, atenţie la Varşovia! Pentru că domnul Victor Ponta tot dădea exemplu guvernul acestei ţări pentru diverse fapte şi "succesuri”. Să fim cu ochii în patru. Varşovia ne poate oricând "exporta” pesta porcină africană. Degeaba ANSVSA-ul zice că nu doarme! Să ştie că porcii umblă. Uneori pe ascuns.   
România este o mare importatoare de carne de porc, carcasă, în viu, dar si prelucrată din Polonia. Ar trebui ca ANSVSA să nu stea cu mâinile în sân şi să dea comunicate liniştitoare, ci să întreprindă demersuri pentru interzicerea, până la clarificarea situaţiei, a importului de carne de porc din Polonia.
Vizualizări: 463 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: porcul polonez | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor